Lucrările la Parcul Unirii din Alba Iulia nu vor fi gata la timp pentru 1 Decembrie, iar o parte dintre gardurile care înconjoară acum lucrările vor rămâne acolo, a anunțat marți primarul Mircea Hava. ”Dacă aveam încă o lună, în care ne-au ucis procedurile, eram gata” a afirmat Hava.

Parcul UniriiFoto: Alba 24

Primarul din Alba Iulia a făcut acest anunț marți, în ședința Consiliului Local. ”Dacă aveam încă o lună, în care ne-au ucis procedurile, eram gata” a spus Hava, citat de alba24.

Unul dintre principale elemente - Podul Marii Uniri, realizat din sticlă - este gata și este iluminat. Finalizate vor fi și rampele de la ieșirea și intrarea în pasajul subteran din Cetate, potrivit primarului. Rampele vor avea o înclinație de 8 grade pentru a se putea trece inclusiv cu căruciorul. Va fi iluminat și acesta, iar trecerile de pietoni din zonă se vor închide, sunt câteva date oferite de primar.

La Alba Iulia, principala investiție pentru Centenarul Marii Uniri este Parcul Unirii din fața Catedralei Încoronării.

Proiectul a presupus refacerea aleilor și a zonelor verzi, amenajarea unei piețe de ceremonii pe o suprafață de 4.440 de metri pătrați, construirea Podului Unirii, amenajarea unui inel auto și pietonal în jurul parcului și redeschiderea pasajului pietonal spre bulevardul Transilvaniei.

Una dintre cele mai spectaculoase lucrări este Podul Unirii, care reface legătura dintre Parcul Unirii și Catedrala Încoronării, legătură întreruptă odată cu punerea în valoare a șanțurilor Cetății Alba Carolina. Podul are 150 de metri lungime și 6,35 de metri lățime, este amplasat între podul pietonal de lemn și cel auto din beton și asigură pasajul ceremonial între Monumentul Unirii și incinta Catedralei. Construcția are o structură metalică, iar parapeții sunt din sticlă securizată.

Podul este finalizat, iar aleile sunt și ele aproape gata. Se montează gazon, dar și copaci, astfel încât autoritățile se așteaptă ca zona să fie utilizabilă.

Partea centrală a parcului este dominată de monumentul Unirii, care a fost finalizat în urmă cu câteva zile. Monumentul, care este amplasat în Parcul Unirii din Alba Iulia, are 22 de metri înălţime şi o greutate de circa 1.350 de tone. Pentru realizarea fundaţiei monumentului s-au turnat 10 coloane de circa 24 de metri adâncime. Monumentul Marii Uniri a generat numeroase discuții din cauza formei, care amintește de logo-ul Facebook.

În 16 noiembrie, primarul liberal Mircea Hava a lansat o invitație la donație pentru românii care vor să contribuie la bună desfășurare a evenimentelor dedicate Zilei Naționale. El a postat pe contul sau de Facebook un mesaj în care spune că resursele administrației locale sunt limitate, dar nu explică pentru ce investiții lipsesc banii.

"Momentele cu adevărat memorabile sunt create de oameni care cred în ele, văd însemnătatea unică din spatele lor și a cifrelor ce le însoțesc sau definesc. În spatele lui " 100" stă un secol de românitate pură, așa cum o trăim și de recunoaștere a României, așa cum o știm. Eforturile administrației locale pentru a face din 1 Decembrie 2018 o zi care să se ridice la înălțimea celei de acum 100 de ani sunt un prim pas către acest deziderat. Resursele, pe de altă parte, ne sunt, ca întotdeauna, limitate. Asta însă nu ne împiedică să credem în continuare în visul nostru, cu atât mai mult cu cât vă știm aproape, gata să ne sprijiniți, cum ați făcut-o de nenumărate alte dăți", a fost mesajul lui Mircea Hava.

Consilierii PSD din CL Alba Iulia au reacționat spunând că Guvernul a alocat în acest an circa 156 milioane lei pentru proiecte dedicate Centenarului Marii Uniri și lucrări de reabilitare a unor obiective culturale, de educație și infrastructură rutieră din oraș. Astfel, Guvernul, prin Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice, a alocat 98% din banii necesari pentru reabilitarea Sălii Unirii. Valoarea proiectului este de 9,1 milioane de lei, din care de la bugetul de stat (MDRAP) 8.933.636,59 lei (aproximativ două milioane de euro), iar de la bugetul local - 175.623,26 lei (inclusiv TVA). Pentru Monumentul Marii Uniri, Ministerul Culturii a alocat 10.209.700 de lei, iar pentru proiectul ”Axa Unirii” (Podul Marii Uniri) ar urma să fie dați 5.950.000,00 de lei. Pentru conservarea și restaurarea Ansamblului Palatului Principilor din Alba Iulia – Centru expozițional Corp Principal E - de la bugetul național de acordă 2.738.537 lei, cofinanțarea UE este de 17.905.821 lei, iar contribuția municipiului Alba Iulia este de 421.313 lei, conform datelor transmise de consilierii locali din Alba Iulia, scrie presa locală.

Peste 100.000 de oameni sunt așteptați să sărbătorească cei 100 de ani de la Marea Unire la Alba Iulia.