Ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu, a raspuns in cadrul interviului HotNews.ro - BBC unor intrebari adresate de cititorii nostri. Iata raspunsurile ministrului.

Rep: Va intreaba cineva cand va dati demisia?

EN: In decembrie 2008, cand mi se va termina mandatul.

Rep: As dori sa stiu de ce trebuie sa platesc pentru medicamente si nu poate beneficia copilul meu de medicamente compensate sau gratuite, daca se intampla sa se imbolnaveasca in alta localitate decat cea in care isi are domiciliul. In alta localitate nu mai e considerat copil? Nu mai are acest drept?

EN: Nu, e un abuz al Casei. Se incalca legea aici. Daca este asa ceva, cine a facut asta reclama la Casa de sanatate si acel medic, sau acea farmacie trebuie sa fie sanctionat.

Rep: De ce in unele spitale medicamentele sunt mai scumpe ca in farmacii?

EN: Nu-i adevarat asa ceva. Daca e un caz, sa ne spuna, poate e un abuz, tot asa.

Rep: Fumati?

EN: Eu nu mai fumez de cinci ani.

Rep: Alta intrebare de la cititorii HotNews.ro : De ce nu sunteti consecvent cu privire la legea anti-fumat?

EN: Sunt consecvent. A fost vorba de niste termene. Noi ne propusesem sa introducem anumite restrictii cu 1 iulie 2008. In urma dezbaterilor publice, am pus anumite termene la 1 iulie, si altela la 1 ianuarie 2009, ca urmare a dezbaterilor publice. Acuma e o problema si aici. Sigur fiecare spune ceea ce crede de cuviinta. Dati-mi voie numai sa limpezesc putin subiectul. Noi punem pe site un proiect, pe site-ul Ministerului Sanatatii si provocam dezbaterea publica. Daca dupa dezbaterea publica revenim asupra celor ce-am pus noi initial inseamna ca am gresit? Eu zic ca dimpotriva, am facut bine ca am tinut cont de ce doreste opinia publica, prin dezbatere. Si suntem criticati ca n-am fost mai exigenti si mai duri.

Rep: Continuarea intrebarii era asa, nu era o intrebare, era o constatare: ar trebui interzis complet fumatul in locurile publice, inclusiv in baruri, la fel ca in Irlanda, Franta…

EN: Asa vom face cu 1 ianuarie 2009. Dezbaterea publica ne-a spus cateva lucruri: ca e nevoie de investitii, ca sa faci compartimentari, sa pui instalatii de absorbtie a aerului specializate. Cand sa le faca, peste noapte, un investitor? Adica dvs, ma obligati pe mine, stat, sa-i bag mana in buzunar acestui investitor maine, sa faca ce vreau eu. Nu. Este corect sa stie ca intr-un an de zile sa-si puna de-o parte sa faca aceasta investitie.

Rep: Cine stabileste lista de medicamente compensate 50% si – continua foarte interesant – in acest context va rugam sa: se faca publica lista medicamentelor compensate din Franta, nu se stie de ce din Franta, si a doua chestie, lista specializarilor si deplasarilor la congrese externe a membrilor comisiei care aproba lista medicamentelor compensate. Au legatura?

EN: Poate ca da, poate ca nu. Eu pot sa va spun numai urmatorul lucru, ca noi avem o procedura legala aici. Ministerul are comisii de specialitate facute din cei mai importanti profesori si doctori din Romania, pe patologiile respective. Ei fac propunerile de liste, dupa aceea toti presedintii din aceste comisii se intrunesc si discuta listele respective, pentru ca va dati seama fiecare cere, cere mult, si ar trebui sa avem probabil vreo 20 de bugete in plus si n-avem asa ceva. Si incearca sa armonizeze pozitiile tuturor comisiilor si daca raman lucruri nearmonizate mai exista o alta comisie de transparenta formata din noua profesori si academicieni care fixeaza in final lista. Si spune, domnule atatea sunt cu 90%, atatea sunt cu 50%, atatea sunt 100%. Si acea lista, in final, se aproba prin Hotarare de guvern si se aplica. Iar un lucru important, toti acesti membri ai tuturor acestor comisii sunt obligati sa declare conflictele de interese si incompatibilitatile.

Rep: Cand vor fi toate specializarile medicale din Romania recunoscute in Uniunea Europeana si care este planul de actiune in acest sens? De exemplu, specialitatea boli de nutritie si diabet nu are nici o echivalenta in UE si deci nu este recunoscuta.

EN: Evident. Asta este o procedura foarte greoaie. Trebuie sa inceapa doua-trei tari, pana se ajunge la Comisia Europeana, de regula aceasta procedura dureaza cativa ani. Noi am luat in Romania, cel putin deocamdata, toate specializatile din Uniunea Europeana recunoscute mutual, deci pe acord reciproc, si pe toate acelea le-am recunoscut si noi. Pe langa alea, am mai recunoscut cateva care erau o traditie in Romania. Daca ele vreodata vor putea sa fie recunoscute, vom vedea.