La câteva ore după anunțarea aprobării de către guvern a acordului privind Brexit-ul și chiar înainte de dezbaterile din Parlamentul de la Londra, patru membri ai Cabinetului Theresa May și-au înaintat demisiile.

Theresa MayFoto: Agerpres/AP

Este vorba despre secretarul și ministrul adjunct privind Brexit-ul, Dominic Raab și Suella Braverman, secretarul pentru muncă și pensii, Esther McVey și ministrul adjunct pentru Irlanda de Nord, Shailesh Vara, scrie BBC News.

UPDATE: Încă o demisie a fost anunțată în timp ce membrii Camerei comunelor dezbat acordul privind Brexit. Conservatorul Ranil Jayawardena a demisionat din poziția de secretar parlamentar privat al Ministrului Justiției, transmițându-i premierului că acordul de retragerea a Marii Britanii din UE nu oferă un Brexit în condiții bune.

Plecarea lui ministrului pentru Brexit, Dominic Raab, reprezintă o lovitură dură petru Theresa May, în condițiile în care și predecesorul acestuia, David Davis, a demisionat acuzând o strategie prea „soft” a premierului britanic în chestiunea Brexitului.

"Nu pot susține acordul propus din două motive", legate în special de viitorul statut al Irlandei de Nord după Brexit, și-a argumentat acesta demisia, pe contul său de Twitter.

Acest anunța a determinat căderea lirei sterline, care a pierdut aproape 1% față de dolar, ștergând câștigurile realizate de marți după anunțul unui proiect de acord cu UE. În jurul orei 09,05 GMT, lira era cotată la 1,2870 dolari, față de 1,2992 miercuri la 22,00 GMT.

Liderii UE se vor reuni pe 25 noiembrie pentru a oficializa divorțul de Marea Britanie, după ce guvernul britanic a agreat acordul Brexit prezentat de premierul Theresa May într-o ședință maraton care a avut loc miercuri seara.

May a declarat că a obținut sprijinul miniștrilor la finalul unei ședințe de cinci ore, însă mai trebuie să treacă și testul dur al aprobării de către Parlament, în cadrul dezbaterii care va avea loc joi după-amiază, scrie Reuters.

Nu este clar când va avea loc și votul propriu-zis. ”Dacă nu intervine nimic extraordinar, vom ține reuniunea Consiliului European pentru a formaliza acordul privind Brexit-ul”, a declarat președintele Consilului, Donald Tusk, după o întâlnire cu negociatorul Michel Barnier.

La mai bine de doi ani după ce britanicii au votat pentru ieșirea din UE în cadrul referendumului, May a spus că acordul este varianta cea mai bună pe care putea să o obțină cea de-a cincea economie a lumii.