Donald Trump și Emmanuel Macron au vorbit, la întâlnirea pe care au avut-o la Paris, despre faptul că Europa trebuie să aloce mai mulți bani pentru apărare, după ce s-au contrat pe tema armatei europene și a contribuției statelor europene la NATO, scrie BBC News.

HotNews.roFoto: Hotnews

Disputa a pornit de la faptul că, zilele trecute, președintele Franței a spus că Europa are nevoie de o armată proprie pentru că Rusia a demonstrat că poate fi o amenințare, iar europenii nu mai pot conta nici pe SUA.

Ideea armatei europene a fost însă criticată dur de omologul său american Donald Trump care a sosit sâmbătă la Paris unde participă alături de lideri din 70 de state la ceremoniile care marchează 100 de ani de la încheierea armistițiului din Primul Război Mondial.

Trump a scris pe twitter că ideea armatei europene este jignitoare, el fiind cunoscut pentru criticile dure adresate statelor europene care nu ar aloca suficienți bani pentru NATO.

De altfel, președintele american a reafirmat că SUA vor o ”Europă puternică” dar nota de plată pentru apărare a fost achitată în mare parte de americani.

Macron a admis că trebuie să ajungem la o mai bună distribuire a costurilor în interiorul NATO.

"Când președintele Trump trebuie să apere unul dintre statele americane nu trebuie să consulte Franța, Germania sau alte state în legătură cu costurile. De-asta cred că avem nevoie de mai multe investiții”, a comentat Macron.

În jur de 70 de șefi de state, printre care și președintele României, s-au reunit la Paris unde vor marca împlinirea a 100 de ani de la pacea din Primul Război Mondial în cadrul ceremoniilor care vor avea loc duminică.