Disputa a pornit de la faptul că, zilele trecute, președintele Franței a spus că Europa are nevoie de o armată proprie pentru că Rusia a demonstrat că poate fi o amenințare, iar europenii nu mai pot conta nici pe SUA.
Ideea armatei europene a fost însă criticată dur de omologul său american Donald Trump care a sosit sâmbătă la Paris unde participă alături de lideri din 70 de state la ceremoniile care marchează 100 de ani de la încheierea armistițiului din Primul Război Mondial.
Trump a scris pe twitter că ideea armatei europene este jignitoare, el fiind cunoscut pentru criticile dure adresate statelor europene care nu ar aloca suficienți bani pentru NATO.
President Macron of France has just suggested that Europe build its own military in order to protect itself from the U.S., China and Russia. Very insulting, but perhaps Europe should first pay its fair share of NATO, which the U.S. subsidizes greatly!
— Donald J. Trump (@realDonaldTrump) November 9, 2018
De altfel, președintele american a reafirmat că SUA vor o ”Europă puternică” dar nota de plată pentru apărare a fost achitată în mare parte de americani.
Macron a admis că trebuie să ajungem la o mai bună distribuire a costurilor în interiorul NATO.
"Când președintele Trump trebuie să apere unul dintre statele americane nu trebuie să consulte Franța, Germania sau alte state în legătură cu costurile. De-asta cred că avem nevoie de mai multe investiții”, a comentat Macron.
În jur de 70 de șefi de state, printre care și președintele României, s-au reunit la Paris unde vor marca împlinirea a 100 de ani de la pacea din Primul Război Mondial în cadrul ceremoniilor care vor avea loc duminică.
aaaaaanyway,cu cine sa faci armata?nemtia?aia si-au adus propria armata la namol.mai de curand,ministreasa lor avu inspirata idee sa ''pregateasca'' migranti.cica le-ar ajuta sa-si gasesasca un loc de munca.succesuri taica
mai citii si-n alte parti ca putin(ca sa vezi)sustine din toate partile realizarea susnumitei armate.
al dracu nato,nu mai e bun
Eu unul nu pretind a sti de pe acum ce va fi mai bine, dar acestea sunt optiunile din acest punct de vedere, in final e aproape imposibil sa ne imaginam o Romanie ‘independenta’.
E anormal sa treaca 10 ani de cand iti iei un angajament scris, ca membru NATO, si sa refuzi totusi sa respecti semnatura si cota de cheltuieli la efortul comun de aparare NATO.
Sunt aproape 30 de state membre si doar vreo 7 isi respecta angajamentul de 2% din PIB pt aparare, e genul de atitudine complet iresponsabila in fata Rusiei sau Chinei.
Pe de alta parte, dl Macron are dreptate sa vrea pentru UE o "armata europeana", altfel Europa nu e credibila in fata Americii, Rusiei sau Chinei.
Si nu poate fi o armata pentru a aduna refugiati cu barca de prin Mediterana sau a da jos presedinti africani, e ridicol si fara interes geostrategic real, ar fi doar joc de imagine si ceva neocolonialism francez.
Dar va fi dificil, pt ca ideea ascunde interese nationale, ale industriilor Frantei si Germaniei, foarte bucuroase sa vanda altor europeni echipamente militare mai scumpe si mai putin performante decat cele americane (testate deja pe multe teatre de razboi).
O alta problema va fi lantul de comanda, putini europeni vor fi de acord ca deciziile de interventie ale "armatei europene" sa fie luate de fapt doar la Paris sau Berlin, mai ales cand Germania face comert intens cu dictatura rusa iar Franta e un fel de stat socialist unde termenul liberal e injurios.
Deocamdata, pragmatic pt Romania este sa discute binevoitor despre astfel de initiative europene dar sa se bazeze fundamental pe efortul militar propriu si pe alianta strategica cu USA.