Comisia Europeană cere României să pună în aplicare Directiva privind drepturile victimelor infracțiunilor

de M.H.     HotNews.ro
Joi, 8 noiembrie 2018, 17:13 Actualitate | Esenţial


Comisia Europeana
Foto: Comisia Europeana
Comisia Europeană a trimis joi avize motivate României, Irlandei și Sloveniei pentru a pune în aplicare Directiva Uniunii Europene privind drepturile victimelor, care le oferă victimelor infracțiunilor drepturi clare de a avea acces la informații, de a participa la procedurile penale și de a beneficia de sprijin și de protecție. Directiva trebuia transpusă în legislația națională până la 16 noiembrie 2015, iar România a notificat doar o punere în aplicare parțială a normelor.

Comisia Europeană anunță că a trimis avize motivate României, Irlandei și Sloveniei pentru a le îndemna să pună în aplicare în mod corespunzător Directiva UE privind drepturile victimelor, care le oferă victimelor infracțiunilor drepturi clare de a avea acces la informații, de a participa la procedurile penale și de a beneficia de sprijin și de protecție adaptată nevoilor lor. Directiva garantează, de asemenea, că victimele vulnerabile - cum ar fi copiii, victimele violurilor sau persoanele cu handicap - sunt identificate, astfel încât să poată beneficia de protecție suplimentară în cursul procedurilor penale.

Normele UE se aplică tuturor victimelor infracțiunilor din UE, indiferent de naționalitatea acestora.

Directiva privind drepturile victimelor trebuia să fie transpusă în legislația națională până la 16 noiembrie 2015. Irlanda a pus în aplicare dispozițiile directivei, însă analiza Comisiei arată că acestea nu sunt complete. România și Slovenia au notificat doar o punere în aplicare parțială a normelor.

Prin urmare, Comisia solicită autorităților irlandeze, române și slovene să ia măsuri și le trimite avize motivate. Dacă autoritățile irlandeze, române și slovene nu iau măsuri în termen de două luni, cazurile pot fi înaintate Curții de Justiție a UE.

Principalele decizii adoptate de Comisie în luna noiembrie includ 40 de scrisori de punere în întârziere, 21 de avize motivate și 8 trimiteri în fața Curții de Justiție a UE. Totodată, Comisia închide 107 cazuri în care diferendele cu statele membre au fost soluționate fără a fi necesară continuarea procedurii de către Comisie.


431 vizualizari

 • 0 (0 voturi)    
  care drepturile victimelor infractiunilor? (Joi, 8 noiembrie 2018, 17:25)

  qwerasdf [utilizator]

  tudorel, psd / alde si gasca lor de pcr-isti ... s-au interesat numai de drepturile infractorilor

  adica daca i-ai spart unuia casa sau l-ai talharit pe unul pe drum, statul roman trebuie sa se ingrijeasca in primul si in primul rand de infractor! ce victime, ce drepturi? unde va credeti?

  Lasa ca va face acum tariceanu o comisie de ancheta parlamentara si va jumuleste de nu va vedeti, bai, europenilor...


Abonare la comentarii cu RSS

Buchete.ro de 12 Ani: Florarie Online cu Livrare Flori la Domiciliu in Bucuresti

ESRI

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version