Dosarul demolărilor ilegale din zona Berzei-Buzeşti, unde zeci de clădiri, unele monument istoric, au fost distruse de Primăria Capitalei pentru construirea unui bulevard a fost trimis la DNA de Parchetul Judecătoriei Sectorului 6. Pentru demolările ilegale din zona Berzei-Buzeşti au fost depuse plângeri pe numele fostului primar al Capitalei Sorin Oprescu, fostului architect-şef Gheorghe Pătraşcu, dar şi împotriva unor directori din primărie care au semnat documentele care au dus la demolarea clădirilor. Deputatul Nicuşor Dan spune că dacă dosarul nu ar fi fost declinat către DNA, exista riscul ca faptele să se prescrie.

Hala Matache inainte de demolareFoto: Hotnews

Deputatul Nicușor Dan anunță că Parchetul Judecătoriei Sectorului 6 și-a declinat competența în dosarul demolărilor ilegale din Berzei-Buzești și a trimis dosarul spre soluționare către Direcția Națională Anticorupție.

Au trecut deja 8 ani de la demolările ilegale din zona Berzei-Buzești și de la începerea urmăririi penale în rem și exista riscul ca două infracțiuni importante, cea de abuz în serviciu și cea de distrugere a elementelor de patrimoniu cultural, să fie prescrise. Prin declinarea competenței în acest dosar către DNA, prescripția se întrerupe, ordonanța de trimitere a dosarului urmând să fie comunicată și inculpaților, spune Nicușor Dan.

Pentru demolările ilegale din Berzei-Buzești au fost depuse plângeri pe numele fostului primar Sorin Oprescu, fostului architect-șef Gheorghe Pătrașcu , dar și pe numele unor directori din Primăria Capitalei care au semnat documentele în baza cărora s-au comis ilegalitățile.

Conform informațiilor oficiale, cheltuielile cu exproprierile, până la finalul anului 2017, au fost de 168.774.953,48 lei, iar valoarea totală a lucrărilor este de 212.548.467,25 lei.

Dosarul demolărilor ilegale din Berzei-Buzești este al treilea care ajunge la DNA în urma plângerilor depuse de Asociația Salvați Bucureștiul, după dosarul construcției ilegale din Calea Dudești nr 94 și cel al demolării ilegale a anexelor Palatului Știrbei de pe Calea Victoriei.

"E important ca legile să fie respectate, iar patrimoniul Bucureștiului să nu mai fie la îndemâna mafiei imobiliare, cu complicitatea autorităților. Cei responsabili de încălcarea legii trebuie să răspundă pentru faptele lor. Doar așa vom putea avea administrații responsabile, preocupate de problemele cetățenilor și de asigurarea unor condiții de viață decente", adaugă deputatul Nicușor Dan.

Proiectul diametralei Buzeşti-Berzei-Uranus este unul dintre cele mai controversate realizate de Primăria Capitalei în perioada mandatului fostului primar Sorin Oprescu. Organizaţiile civice au acuzat municipalitatea că a demolat ilegal zeci de clădiri, unele dintre ele monument istoric, pe timpul nopţii şi în weekend.

Pentru realizarea bulevardului au fost demolate 90 de clădiri, unele monument istoric, şi au fost expropriate aproximativ 1.000 de persoane. Cea mai importantă clădire demolată a fost Hala Matache, imobilul fiind distrus în martie 2013, noaptea, pe cod portocaliu de ninsoare. Hala Matache era monument istoric, fiind construită în 1887. Primarul Capitalei Gabriela Firea declara în primavara anului trecut că vrea să reconstruiasca Hala Matache și că va începe un concurs de solutii, în colaborare cu Ordinul Arhitecților din România.

Alte două clădiri importante puse la pământ au fost Berzei 81 și 89.