Bucureștiul este capitala sud-est europeană cea mai vulnerabilă în cazul unui cutremur major, iar un seism similar celui din 1977 ar avea un impact peste medie, relevă datele unui studiu din 2016 făcut de ministerul Dezvoltării.

harta seismica a BucurestiuluiFoto: Ministerul Dezvolarii Regionale

Informaţiile prezentate în raportul privind Stadiul de pregătire pentru un cutremur major arată că cele mai periculoase zone din Capitală sunt cartierul Pantelimon şi zona Otopeni, alături de Casa Presei Libere şi Băneasa. La cealaltă extremă, bucureştenii ar fi cel mai în siguranţă în zona Metalurgiei, a IMGB-ului (Întreprinderii de Maşini Grele din Bucureşti) şi Dâmboviţa. Harta seismică a Capitalei prezintă locurile în care un cutremur ar produce cele mai mari pagube, dar şi cele mai sigure zone din Bucureşti, acolo unde oamenii ar cel mai în siguranţă în cazul producerii unui seism masiv.

Potrivit sursei citate, 75% dintre români ar avea de suferit în cazul producerii unui cutremur major şi 15.000 de clădiri încadrate în clasa I şi a IIa de risc seismic s-ar prăbuşi la orice mişcare mai puternică a pământului.

CITEȘTE Studiul de pregărire pentru cutremur, realizat de Ministerul Dezvoltării Regionale

Un cutremur cu magnitudinea de 5,8 grades-a produs la ora 03.38, la o adâncime de 151 de kilometri, în apropierea oraşelor: Nehoiu (17 km), Covasna (33 km), Întorsura Buzăului (37 km), Târgu Secuiesc (48 km) şi Vălenii de Munte (53 km), potrivit Institutului Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INFP).

Cutremurul a fost resimțit puternic în Capitală.

Până la acest seism, cel mai puternic cutremur din acest an avusese loc în 25 aprilie, cu o magnitudine de 4,6 pe scara Richter, tot în zona seismică Vrancea, în judeţul Buzău, la adâncimea de 145 de kilometrix