Președintele Senatului a scris vineri pe Facebook că procurorul general Augustin Lazăr ”minte de îngheață apele” atunci când a spus o hotărâre de guvern dată pe când Călin Popescu-Tăriceanu era premier stă la baza protocoalelor cu SRI. Potrivit lui Tăriceanu Hotărârea de Guvern din 2005 privind aprobarea Strategiei naţionale anticorupţie pe perioada 2005 - 2007 nu se referă la protocoale, ci la aplicarea strategiei naționale anticorupție. Tăriceanu mai întreabă unde se vorbește despre echipele mixte și subliniază că ”practicile și metodele specifice perioadei comuniste nu se regăsesc în HG”, iar ce face Lazăr este o interpretare proprie a hotărârii de Guvern pentru a-și scăpa pielea.
Postarea integrală a lui Călin Popescu-Tăriceanu:
Procurorul general minte ca să își scape pielea
Constat că procurorul general este capabil de orice pentru a-și scăpa pielea, chiar și să mintă în spațiul public. Comunicatul Parchetului General nu reprezintă altceva decât o interpretare proprie dată hotărârii de guvern din 2005. HG 231 nu se referă la protocoale, ci la aplicarea strategiei naționale anticorupție. Strategia enunța o serie de principii care aveau la bază respectarea statului de drept, a legilor în vigoare și a drepturilor și libertăților individuale. Nicidecum HG 231 nu stabilea încheierea de protocoale secrete precum cele încheiate între servicii și instituțiile din justiție în ultimii 10 ani sau precum cel semnat de Augustin Lazăr cu SRI în 2016.
Ceea ce face Augustin Lazăr reprezintă o manipulare ieftină pentru a-și salva pielea, aruncând vina.
Trebuie spus adevărul: protocoalele semnate și dezvăluite în acest an au conținut măsuri care nu au fost prevăzute în nicio lege. Protocoalele secrete au adăugat la legislația în vigoare doar prin simpla înțelegere dintre șefii din procuratură și cei din servicii.
Unde în HG 231 se vorbește despre echipele mixte? În ce paragraf din HG se spune despre faptul că informațiile existente la dosar nu trebuie să fie puse la dispoziția învinuitului? Rolul de poliție judiciară a fost stabilit prin mica înțelegere dintre procurori și servicii, nu de HG. Raportarea procurorilor față de servicii în termen de 60 de zile este o invenție a minților strălucite care au semnat protocoalele.
Augustin Lazăr încearcă prin comunicate precum cel al Parchetului să își justifice acțiunile de procuror comunist. Practicile și metodele specifice perioadei comuniste nu se regăsesc în HG. Ele au fost adăugate ulterior de către conducătorii vremelnici ai instituțiilor din justiție și de către serviciile de informații.
Dacă Augustin Lazăr consideră că prin manipulare își salvează pielea și poate fugi de dat explicații pentru activitatea sa se înșeală amarnic. Procurorul general minte de îngheață apele doar pentru a deturna atenția de la acuzațiile care i se aduc.
Parca ne abureste Tariceanu.
Acum vreo două săptămâni invoca memoria slabă în privința unui protocol semnat cu SRI, pe vremea cand era cu Băse Președinte, prin 2005, dar acum știe cu siguranță că Lazăr minte în privința unei HG semnată de el, prin aceeași perioadă.
Cum nu cred că Lazăr vorbește nedocumentat (ce rost ar avea să-i dea în cap lui trădiceanu, mai ales fără acoperirea în documente?), trădiceanu nu face altceva decât să confirme acuzația de mincinos princiar.
Daca inchizi ochii cand vorbeste Toader, ar putea fi Ceausescu.
Dar Tariceanu striga "hotii", cand hotul adevarat lucreaza pentru Tariceanu.
Cum poti sa te aperi in fata unui asemenea atac ticalos? Te destepti si incepi sa votezi cu partide de oameni cinstiti!
Cu alte cuvinte, dacă acea HG 231/2005 ar fi introdus ”baza legală” - deși legislația primară (= lege emisă de Parlament sau OUG emisă de Guvern) lipsește cu desăvârșire, atunci Parchetul General sau măcar CSM-ul (garant al independenței justiției) ar fi trebuit să atace în contencios administrativ acea HG pe motiv de nelegalitate. Dar nu doar că n-au făcut-o, ci mai mult, au semnat acele protocoale secrete.
Așa că, din nou, Nemo auditur propriam turpitudinem allegans !
ce inteleg cititorii acestui mesaj, romanii corecti,
normali?
eventual cat de echilibrat este un posibil candidat la
alegerile prezidentiale viitoare?
Anexa 2 din Hg 231/2005:
Planul de acţiune pentru implementarea Strategiei naţionale anticorupţie pt 2005-2007:
"4.5. Sesizarea de îndată a procurorului care instrumentează cazuri de crimă organizată sau corupţie de către structurile informative şi de investigaţie prin transmiterea oricăror informaţii şi suport probator referitoare la săvârşirea unor acte sau fapte de corupţie sau crimă organizată.
perioada: Octombrie 2005
resurse: Bugetul existent al instituţiilor implicate
responsabili: CSAT, SRI, SIE, structurile de informaţii departamentale, MFP, MJ, MAI, ONPCSB, PNA, şi PICCJ
Indicatori de evaluare a stadiului realizării măsurii: Stabilirea procedurilor de comunicare. Protocoale semnate de instituţiile implicate."
........Planul de acţiune pentru implementarea SNA stabileşte, fără echivoc, în sarcina Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, Direcţiei Naţională Anticorupţie (fost Parchetul Naţional Anticorupţie), Ministerul Finanţelor Publice, Ministerul Justiţiei, Ministerul Afacerilor Interne, încheierea unor PROTOCOALE pentru stabilirea procedurilor de comunicare cu Consiliul Suprem de Apărare a Ţării, Serviciul Român de Informaţii, Serviciul de Informaţii Externe, alte structuri de informaţii. .......Semnat: Tariceanu
Deci, Tariceanu minte de ingheata apele.
Las-o baltă, că stii proverbul: cine se scuză , se acuză !
Si multe altele :-)
Pai, sa fii facut mincinos de dl. Tariceanu e aproape un titlu de glorie, data fiind reputatia ipochimenului. Nu multa lume stie mai bine cum e sa fii mincinos decat dl. Tariceanu.
@trilulilu: Nu mai fumez, dar imi amintesc cu nostalgie un episod de-acum cca 20 de ani, pe vremea cand dl. Tariceanu se facea pres in fata micului, dar vioiului domn Bogdan Buzaianu... Se Intampla la Portile de Fier 1, hidrocentrala-fanion a Romaniei, care avea imediat dupa sa intre in niste reparatii capitale de care n-avea nevoie, care au costat sute si sute de milioane de dolari si au reusit sa reduca semnificativ factorul de capacitate al centralei. Altfel spus, prin bunavointa d-lui Tariceanu, pe atunci ministru al Industriilor, aproape ca am reusit sa distrugem hidrocentrala aia, platind gros pentru asta.
Ce-i drept, nu oricine poate reusi asa ceva - ma intreb, o fi trecuta performanta asta in mapa profesionala a d-lui Tariceanu?!?
---------------
* Imi cer scuze fata de buhuseni. Am mentionat orasul lor fara nicio legatura cu jigodiile pesediste si aldiste, doar ca o trimitere la un umorist de altadata, probabil de mult uitat.
Tre´ sa fii tampit sa crezi ca scapi asa usor, cand ... vorba ceea, tot Tariceanu te cheama, chiar daca strict legal... ai scapat de sperjur... Pentru mine, ai nasul mult prea mare.