Joachim Ronneberg, norvegianul care a sabotat planul nuclear al naziștilor în timpul celui de Al doilea Război Mondial, a murit la vârsta de 99 de ani, scrie BBC.

HotNews.roFoto: Hotnews

În 1943, a condus o misiune secretă vizând aruncarea în aer a unei fabrici extrem de bine păzite de naziști, situată în regiunea sudică a Norvegiei, la Telemark.

Operațiunea secretă a inspirat filmul american ”Heros of Telemark” avându-l în rolul principal Kirk Douglas.

După război, Ronneberg a lucrat ca jurnalist radio și a contribuit la conștientizarea pericolelor războiului în rândul tinerilor.

În 2013, el declara pentru BBC că a înțeles adevărata importanța a misiunii sale abia după atacurile americane cu bomba atomică de la Hiroshima și Nagasaki în 1945.

”Este unul dintre cei mai mari eroi ai noștri", a declarat premierul norvegian Erna Solberg, adăugând că Ronneberg este, cel mai probabil, ultimul dintre luptătorii rezistenței rămași în viață.

Născut în 1919, în orașul Aalesund, Joachim Ronneberg a părăsit Norvegia după ce țara a fost invadată de naziști în 1940. Bărbatul în vârstă de 21 de ani la acea dată a evadat împreună cu alți opt prieteni, cu barca, ajungând în Scoția. El era însă hotărât să se întoarcă și să lupte împotriva naziștilor.

Germania avea nevoie de așa numita apă grea pentru a produce bomba atomică, fabrica din Norvegia fiind esențială în acest demers.