UPDATE Avocatul Poporului, Victor Ciorbea, a delegat adjunctului, înainte de a pleca în concediu, unele atribuții, nu însă și pe cele referitoare la sesizarea CCR cu privire la neconstituţionalitatea legilor și nici pe cea de sesizare directă cu excepţia de neconstituţionalitate a legilor şi ordonanţelor, potrivit Mediafax.

Victor CiorbeaFoto: Agerpres

”Prin Ordinul nr. 190 din 16 octombrie 2018 al Avocatului Poporului au fost delegate unele din atribuțiile acestuia către un adjunct al Avocatului Poporului. (...) Dispozițiile art. 15 alin. (1) lit. h) și i) și ale alin. (3) din Legea nr. 35/1997, republicată, se interpretează în lumina considerentelor Deciziei nr. 336/2013 a Curții Constituționale, care a reținut că . În consecință, începând cu anul 2014, în acord cu aspectele reținute în Decizia nr. 336/2013 a Curții Constituționale, s-a exceptat, în mod consecvent, delegarea atribuțiilor privind sesizarea Curții Constituționale, așa cum reiese din ordinele privind delegarea atribuțiilor, afișate pe site-ul instituției Avocatul Poporului, la secțiunea Latest News/Resurse. Prin urmare, făcând aplicarea art. 15 alin. (3) din Legea nr. 35/1997 și a considerentelor Deciziei nr. 336/2013 sus-menționate, Avocatul Poporului nu a delegat nici prin Ordinul nr. 190 din 16 octombrie 2018 atribuțiile referitoare la sesizarea Curții Constituţionale cu privire la neconstituţionalitatea legilor, înainte de promulgarea acestora și nici pe cea de sesizare directă cu excepţia de neconstituţionalitate a legilor şi ordonanţelor”, a declarat Matei Vârtosu, purtătorul de cuvânt al Avocatului Poporului, potrivit unui comunicat de presă remis Mediafx.

Potrivit lui Vârtosu, Avocatul Poporului consideră că decizia de a nu delega atribuțiile în materia controlului de constituționalitate al legilor și ordonanțelor pe calea obiecției și a excepției de neconstituționalitate este justificată și de faptul că instituția Avocatul Poporului este o autoritate publică unipersonală, autonomă și independentă.

”Avocatul Poporului opinează că aspectele sus-menționate reprezintă o consecință a realităților social-politice și economice ale României, care au determinat legiuitorul constituant să creeze o instituție de tip Ombudsman cu caracter unipersonal. Tipul de conducere unipersonal al instituției, astfel cum reiese din dispozițiile constituționale, în antiteză cu modalitatea de conducere colectivă întâlnită în cadrul altor instituții de tip Ombudsman, conferă Avocatului Poporului putere de decizie și în egală măsură răspunderea personală pentru hotărârile luate. Acestea sunt rațiunile care fundamentează deciziile Avocatului Poporului în delegarea atribuțiilor sale”, a adăugat Matei Vârtosu.

Avocatul Poporului cere informații suplimentare Guvernului României și Ministerului Justiției în legătură cu sesizările de neconstituționalitate privind OUG pe legile justiției, invocând drept motiv complexitatea aspectelor sesizate în petițiile transmise de USR, PNL și Parchetul General.

„Avocatul Poporului solicită informații suplimentare Guvernului României și Ministrului Justiției în legătură cu aspectele sesizate de petenți în memoriile privind neconstituționalitatea O.U.G. nr. 92/2018. (...) Argumentele de neconstituționalitate dezvoltate în sesizările primite sunt examinate de angajații Biroului contencios constituțional prin raportare la jurisprudența Curții Constituționale, a Curții Europene a Drepturilor Omului, a Înaltei Curți de Casație și Justiție. Având în vedere complexitatea aspectelor sesizate în petiții, (...) Avocatul Poporului a decis să solicite informații suplimentare Guvernului României și Ministrului Justiției”, informează Avocatul Poporului, printr-un comunicat de presă, citat de Mediafax.

Partidul Uniunea Salvați România, Partidul Național Liberal, Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, precum și numeroși cetățeni au solicitat Avocatului Poporului sesizarea directă a Curții Constituționale cu excepția de neconstituționalitate a prevederilor Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 92/2018 pentru modificarea şi completarea unor acte normative în domeniul justiţiei, mai arată sursa citată.

Pe de altă parte, senatorul PNL Iulia Scântei a declarat, joi, că va cere conducerii partidului din care face parte, să declanșeze procedura parlamentară de revocare din funcția de Avocat al Poporului al lui Victor Ciorbea, după ce acesta a plecat în concediu fără să își delege atribuțiile, cum prevede legea.

Avocatul Poporului, Victor Ciorbea, a transmis, miercuri, că solicitările de sesizare pe OUG pe legile justiției sunt analizate de Biroul contencios din cadrul instituției, precizând că perioada concediului de odihnă a fost programată în urmă cu șase luni, iar biletele de avion și serviciile hoteliere au fost achitate în data de 2 septembrie 2018.