UPDATE Avocatul Poporului a delegat unele atribuții, nu însă și pe cea de sesizare la CCR a ordonanțelor

de N.O., I.B.     HotNews.ro
Joi, 18 octombrie 2018, 19:24 Actualitate | Esenţial


Victor Ciorbea
Foto: Agerpres
UPDATE Avocatul Poporului, Victor Ciorbea, a delegat adjunctului, înainte de a pleca în concediu, unele atribuții, nu însă și pe cele referitoare la sesizarea CCR cu privire la neconstituţionalitatea legilor și nici pe cea de sesizare directă cu excepţia de neconstituţionalitate a legilor şi ordonanţelor, potrivit Mediafax.

”Prin Ordinul nr. 190 din 16 octombrie 2018 al Avocatului Poporului au fost delegate unele din atribuțiile acestuia către un adjunct al Avocatului Poporului. (...) Dispozițiile art. 15 alin. (1) lit. h) și i) și ale alin. (3) din Legea nr. 35/1997, republicată, se interpretează în lumina considerentelor Deciziei nr. 336/2013 a Curții Constituționale, care a reținut că <Avocatul Poporului are exclusivitatea în privinţa deciziei de a ridica o excepţie de neconstituţionalitate, parte a independenţei instituţionale şi funcţionale de care acesta se bucură (…)>. În consecință, începând cu anul 2014, în acord cu aspectele reținute în Decizia nr. 336/2013 a Curții Constituționale, s-a exceptat, în mod consecvent, delegarea atribuțiilor privind sesizarea Curții Constituționale, așa cum reiese din ordinele privind delegarea atribuțiilor, afișate pe site-ul instituției Avocatul Poporului, la secțiunea Latest News/Resurse. Prin urmare, făcând aplicarea art. 15 alin. (3) din Legea nr. 35/1997 și a considerentelor Deciziei nr. 336/2013 sus-menționate, Avocatul Poporului nu a delegat nici prin Ordinul nr. 190 din 16 octombrie 2018 atribuțiile referitoare la sesizarea Curții Constituţionale cu privire la neconstituţionalitatea legilor, înainte de promulgarea acestora și nici pe cea de sesizare directă cu excepţia de neconstituţionalitate a legilor şi ordonanţelor”, a declarat Matei Vârtosu, purtătorul de cuvânt al Avocatului Poporului, potrivit unui comunicat de presă remis Mediafx.

Potrivit lui Vârtosu, Avocatul Poporului consideră că decizia de a nu delega atribuțiile în materia controlului de constituționalitate al legilor și ordonanțelor pe calea obiecției și a excepției de neconstituționalitate este justificată și de faptul că instituția Avocatul Poporului este o autoritate publică unipersonală, autonomă și independentă.

”Avocatul Poporului opinează că aspectele sus-menționate reprezintă o consecință a realităților social-politice și economice ale României, care au determinat legiuitorul constituant să creeze o instituție de tip Ombudsman cu caracter unipersonal. Tipul de conducere unipersonal al instituției, astfel cum reiese din dispozițiile constituționale, în antiteză cu modalitatea de conducere colectivă întâlnită în cadrul altor instituții de tip Ombudsman, conferă Avocatului Poporului putere de decizie și în egală măsură răspunderea personală pentru hotărârile luate. Acestea sunt rațiunile care fundamentează deciziile Avocatului Poporului în delegarea atribuțiilor sale”, a adăugat Matei Vârtosu.


Avocatul Poporului cere informații suplimentare Guvernului României și Ministerului Justiției în legătură cu sesizările de neconstituționalitate privind OUG pe legile justiției, invocând drept motiv complexitatea aspectelor sesizate în petițiile transmise de USR, PNL și Parchetul General.

„Avocatul Poporului solicită informații suplimentare Guvernului României și Ministrului Justiției în legătură cu aspectele sesizate de petenți în memoriile privind neconstituționalitatea O.U.G. nr. 92/2018. (...) Argumentele de neconstituționalitate dezvoltate în sesizările primite sunt examinate de angajații Biroului contencios constituțional prin raportare la jurisprudența Curții Constituționale, a Curții Europene a Drepturilor Omului, a Înaltei Curți de Casație și Justiție. Având în vedere complexitatea aspectelor sesizate în petiții, (...) Avocatul Poporului a decis să solicite informații suplimentare Guvernului României și Ministrului Justiției”, informează Avocatul Poporului, printr-un comunicat de presă, citat de Mediafax.

Partidul Uniunea Salvați România, Partidul Național Liberal, Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, precum și numeroși cetățeni au solicitat Avocatului Poporului sesizarea directă a Curții Constituționale cu excepția de neconstituționalitate a prevederilor Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 92/2018 pentru modificarea şi completarea unor acte normative în domeniul justiţiei, mai arată sursa citată.

Pe de altă parte, senatorul PNL Iulia Scântei a declarat, joi, că va cere conducerii partidului din care face parte, să declanșeze procedura parlamentară de revocare din funcția de Avocat al Poporului al lui Victor Ciorbea, după ce acesta a plecat în concediu fără să își delege atribuțiile, cum prevede legea.

Avocatul Poporului, Victor Ciorbea, a transmis, miercuri, că solicitările de sesizare pe OUG pe legile justiției sunt analizate de Biroul contencios din cadrul instituției, precizând că perioada concediului de odihnă a fost programată în urmă cu șase luni, iar biletele de avion și serviciile hoteliere au fost achitate în data de 2 septembrie 2018.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram..*.


2307 vizualizari

 • +17 (17 voturi)    
  „autoritate publică unipersonală”??? (Vineri, 19 octombrie 2018, 7:28)

  Observator roman [utilizator]

  Nici beat să fi fost la Miami, de bucurie că i s-a mărit leafa și și-a văzut nepoții, n-ar fi trebuit, ca jurist, să emită o asemenea idioțenie!

  Nicio autoritate de stat din România nu este într-atât de... „unipersonală”, încât să nu poată delega competențe.

  Singura situație posibilă (de care însă eu nu am cunoștință) este ca, după moartea ‘Regelui’ Cioabă să se fi înscăunat... REGELE CIORBEA!!!
  • +14 (14 voturi)    
   Ciorbea a fost pus in functie de PSD (Vineri, 19 octombrie 2018, 8:53)

   Mannpawel [utilizator] i-a raspuns lui Observator roman

   uitati-va cine l-a propus & votat pe Ciorbea: PSD & ALDE


   Ciorbea e sluga PSD.
   Normal c nu si-a delegat atributiile de sesizare a neconstitutionalitatii OUG, doar nu risca sluga PSD ca adjunctul sau sa sesizeze CCR pt abuzurile PSD
   • +5 (5 voturi)    
    Ciorbea nu are si nici nu a avut vreodata (Vineri, 19 octombrie 2018, 10:39)

    bancher [utilizator] i-a raspuns lui Mannpawel

    vreo treaba cu binele poporului. A fost un necunoscut judecator inainte de 1989, specializat in divorturi. Dupa 1989 a fost presedinte de sindicat unde s-a afirmat doar prin faptul ca a marit cotizatiile membrilor ,,ca sa aiba sindicatul mai multa putere''. Slab ca avocat, slab ca judecator, slab ca procuror, a fost numit Avocat al poporului pentru ca poporul nu a avut bani sa angajeze un avocat ca lumea.
    Odata pus pe functie a fost preocupat doar de ce mana sa pupe mai bine, ca sa isi asigure pensie de 36 000 RON pe luna si sa scape de datoriile pe care le are la ANAF>
  • +3 (3 voturi)    
   am auzit ca sotia domnului Ciorbea (Vineri, 19 octombrie 2018, 13:26)

   bancher [utilizator] i-a raspuns lui Observator roman

   este foarte suparata pe dl Ciorbea; cica mereu se uita cu un ochi la ea si cu un ochi dupa alta...
   Ha, ha, tare bancul.
 • +17 (17 voturi)    
  In doua cuvinte: (Vineri, 19 octombrie 2018, 8:03)

  cearly [utilizator]

  avocatul diavolului.....
 • +15 (15 voturi)    
  E clar (Vineri, 19 octombrie 2018, 8:08)

  Rarara [utilizator]

  E clar mana-n mana cu psd, nu mai exista dubii... ticalos nenorocit!
 • +15 (15 voturi)    
  Trebuie să rămană fara pix și ștampilă (Vineri, 19 octombrie 2018, 8:08)

  Rescator [utilizator]

  acest slugoi nedemn al Dictatorului malefic,repetent
  și profund corupt Liv Jong Unu.Ăsta este un Avocat
  al Poporului infractor din Mafia Roșie,Cupola Ciumei
  Roșii.AFARĂ ROBOCOP!
 • +12 (12 voturi)    
  ciorbea (Vineri, 19 octombrie 2018, 8:27)

  nahir [utilizator]

  trebuie demis (ce poantă bună! Cine să-l demită? Parlamentul lui dragnea?) și dat în judecată pt. încălcarea gravă a atribuțiilor de serviciu, periclitând astfel bunul mers al instituțiilor statului.
 • +11 (11 voturi)    
  este (Vineri, 19 octombrie 2018, 8:34)

  andrei1232000 [utilizator]

  bine ca raspunderea este tot personala. Incalcarea atributiilor cu reavointa si grava neglijenta il poate duce si pe dl Ciorbea la pierderea pensiei. Pentru in Romania depinde cine judeca. Si cum PSD va pierde la toate alegerile de acum incolo, modificarile din legile justitiei se vor intoarce impotriva lor.
  Si sunt sigur ca se poate demonstra premeditarea chiar si cu 'omerta' care domneste in jurul lui Dragnea. Dancila, plecata, Johannis plecat, Ciorbea plecat, OG semnat numai de Toader si Dancila! Si sunt convins ca si Toader poate fi tras la raspundere, conform noilor legi.
 • +5 (5 voturi)    
  vorbeste lumea ... (Vineri, 19 octombrie 2018, 9:37)

  nu conteaza cine zice [utilizator]

  dati-l imediat afara pe neispravit ...
 • +4 (4 voturi)    
  pensie speciala (Vineri, 19 octombrie 2018, 10:37)

  omdebine [utilizator]

  Deci gunoiul asta de Chiorbea va avea pensie speciala.
 • +1 (1 vot)    
  Coconul magnificientei juridice (Vineri, 19 octombrie 2018, 11:46)

  n.dumiritu [utilizator]

  O replica din "Mighty Aphrodite" a lui Woody Allen zice: "I see disaster. I see catastrophe. Worse, I see lawyers!"
  Inteleg ca Av. Poporului, fie ca e condus de Ciorbea fie ca e condus de altul, e unica indrituita sa reclame o OUG la CCR. Apoi, ca CCR l-a desemnat pe seful Av.Pop. ca fiind singurul autorizat sa-i sune la usa. Ne scapa ca CCR si-a construit un spatiu de comfort sporit, vatuit in exces? Autorizarea sa deranjeze siesta CCR este exclusiv a sefului Av.Pop. In micul si luxosul spatiu al magnificientei juridice se ajunge prin exclusivitate strict protejata. CCR e foarte stricta cu privilegiile, iar ale ei si ale celor care pot ajunge la ea sint sfinte.

  Daca te uiti (asa cum ne uitam cu totii) dinspre partea care stringe si ofera privilegiile CCR-ului, ai zice ca de partea cealalta a usii s-au adunat somitati ale dreptului, savanti cocosati de eruditie, minti geniale care cu acribie si astutie scarmana si daracesc legile pline de cilti care li se pun in poala, si ca nici un pret nu e prea mare pentru a le rasplati cazna de a pune ordine in legile care ne guverneaza relatiile intre noi. Astepti cu infrigurare, dincoace de usa grea si groasa care baricadeaza solemnitatea, astepti sa vezi vreunul din acesti savanti ori citeodata sa iasa vreun emisar cu cite un edict incifrat pe care analisti de televiziune sa-l descilceasca prompt si contradictoriu poporului ignorant. Deziluzia celui care asteapta savanti iesind de pe usa aceea este violent amara, caci el vede si acolo ciraci de partid care au facut si acolo ceea ce stiu ei mai bine sa faca: au zidit un cocon confortabil pentru puterea partidului si altare ale puterii personale. Seful Av.Pop. a tinjit dupa copia acestor privilegii si a primit planurile aprobate impreuna cu cheia unica de intrare in alcolvul alesilor al caror "giudice maggiore" este Valerica Dorneanu.
 • 0 (2 voturi)    
  premier (Vineri, 19 octombrie 2018, 14:02)

  Za [utilizator]

  Se vede din nou - daca mai era nevoie - gafa monumentala pe care a facut-o Emil Constantinescu (presedintele dezamagirii nationale) atunci cand l-a numit prim-ministru.


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by