”Prin Ordinul nr. 190 din 16 octombrie 2018 al Avocatului Poporului au fost delegate unele din atribuțiile acestuia către un adjunct al Avocatului Poporului. (...) Dispozițiile art. 15 alin. (1) lit. h) și i) și ale alin. (3) din Legea nr. 35/1997, republicată, se interpretează în lumina considerentelor Deciziei nr. 336/2013 a Curții Constituționale, care a reținut că <Avocatul Poporului are exclusivitatea în privinţa deciziei de a ridica o excepţie de neconstituţionalitate, parte a independenţei instituţionale şi funcţionale de care acesta se bucură (…)>. În consecință, începând cu anul 2014, în acord cu aspectele reținute în Decizia nr. 336/2013 a Curții Constituționale, s-a exceptat, în mod consecvent, delegarea atribuțiilor privind sesizarea Curții Constituționale, așa cum reiese din ordinele privind delegarea atribuțiilor, afișate pe site-ul instituției Avocatul Poporului, la secțiunea Latest News/Resurse. Prin urmare, făcând aplicarea art. 15 alin. (3) din Legea nr. 35/1997 și a considerentelor Deciziei nr. 336/2013 sus-menționate, Avocatul Poporului nu a delegat nici prin Ordinul nr. 190 din 16 octombrie 2018 atribuțiile referitoare la sesizarea Curții Constituţionale cu privire la neconstituţionalitatea legilor, înainte de promulgarea acestora și nici pe cea de sesizare directă cu excepţia de neconstituţionalitate a legilor şi ordonanţelor”, a declarat Matei Vârtosu, purtătorul de cuvânt al Avocatului Poporului, potrivit unui comunicat de presă remis Mediafx.
Potrivit lui Vârtosu, Avocatul Poporului consideră că decizia de a nu delega atribuțiile în materia controlului de constituționalitate al legilor și ordonanțelor pe calea obiecției și a excepției de neconstituționalitate este justificată și de faptul că instituția Avocatul Poporului este o autoritate publică unipersonală, autonomă și independentă.
”Avocatul Poporului opinează că aspectele sus-menționate reprezintă o consecință a realităților social-politice și economice ale României, care au determinat legiuitorul constituant să creeze o instituție de tip Ombudsman cu caracter unipersonal. Tipul de conducere unipersonal al instituției, astfel cum reiese din dispozițiile constituționale, în antiteză cu modalitatea de conducere colectivă întâlnită în cadrul altor instituții de tip Ombudsman, conferă Avocatului Poporului putere de decizie și în egală măsură răspunderea personală pentru hotărârile luate. Acestea sunt rațiunile care fundamentează deciziile Avocatului Poporului în delegarea atribuțiilor sale”, a adăugat Matei Vârtosu.
Nicio autoritate de stat din România nu este într-atât de... „unipersonală”, încât să nu poată delega competențe.
Singura situație posibilă (de care însă eu nu am cunoștință) este ca, după moartea ‘Regelui’ Cioabă să se fi înscăunat... REGELE CIORBEA!!!
Ciorbea e sluga PSD.
Normal c nu si-a delegat atributiile de sesizare a neconstitutionalitatii OUG, doar nu risca sluga PSD ca adjunctul sau sa sesizeze CCR pt abuzurile PSD
Odata pus pe functie a fost preocupat doar de ce mana sa pupe mai bine, ca sa isi asigure pensie de 36 000 RON pe luna si sa scape de datoriile pe care le are la ANAF>
Ha, ha, tare bancul.
și profund corupt Liv Jong Unu.Ăsta este un Avocat
al Poporului infractor din Mafia Roșie,Cupola Ciumei
Roșii.AFARĂ ROBOCOP!
Si sunt sigur ca se poate demonstra premeditarea chiar si cu 'omerta' care domneste in jurul lui Dragnea. Dancila, plecata, Johannis plecat, Ciorbea plecat, OG semnat numai de Toader si Dancila! Si sunt convins ca si Toader poate fi tras la raspundere, conform noilor legi.
Inteleg ca Av. Poporului, fie ca e condus de Ciorbea fie ca e condus de altul, e unica indrituita sa reclame o OUG la CCR. Apoi, ca CCR l-a desemnat pe seful Av.Pop. ca fiind singurul autorizat sa-i sune la usa. Ne scapa ca CCR si-a construit un spatiu de comfort sporit, vatuit in exces? Autorizarea sa deranjeze siesta CCR este exclusiv a sefului Av.Pop. In micul si luxosul spatiu al magnificientei juridice se ajunge prin exclusivitate strict protejata. CCR e foarte stricta cu privilegiile, iar ale ei si ale celor care pot ajunge la ea sint sfinte.
Daca te uiti (asa cum ne uitam cu totii) dinspre partea care stringe si ofera privilegiile CCR-ului, ai zice ca de partea cealalta a usii s-au adunat somitati ale dreptului, savanti cocosati de eruditie, minti geniale care cu acribie si astutie scarmana si daracesc legile pline de cilti care li se pun in poala, si ca nici un pret nu e prea mare pentru a le rasplati cazna de a pune ordine in legile care ne guverneaza relatiile intre noi. Astepti cu infrigurare, dincoace de usa grea si groasa care baricadeaza solemnitatea, astepti sa vezi vreunul din acesti savanti ori citeodata sa iasa vreun emisar cu cite un edict incifrat pe care analisti de televiziune sa-l descilceasca prompt si contradictoriu poporului ignorant. Deziluzia celui care asteapta savanti iesind de pe usa aceea este violent amara, caci el vede si acolo ciraci de partid care au facut si acolo ceea ce stiu ei mai bine sa faca: au zidit un cocon confortabil pentru puterea partidului si altare ale puterii personale. Seful Av.Pop. a tinjit dupa copia acestor privilegii si a primit planurile aprobate impreuna cu cheia unica de intrare in alcolvul alesilor al caror "giudice maggiore" este Valerica Dorneanu.