Premierul Viorica Dăncilă a făcut o prezentare la începutul ședinței de Guvern despre discuțiile purtate la Strasbourg, în Parlamentul European. Înainte de a începe prezentarea, Dăncilă a fost aplaudată de ministrii prezenți. "Pentru prima dată oficialii Uniunii Europene au admis că este nevoie de o investigație care să clarifice modul în care aceste protocoale au influențat actul de justiție", susține Dăncilă.

HotNews.roFoto: Hotnews

"S-a vorbit mult în ultimul timp despre justiție, despre lupta anti-corupție, dar cei care întocmesc rapoarte în cadrul MCV au ingnorat efectele protocoalelor secrete dintre serviciile de informații și instituțiile din justiție.

Am arătat că existența acestor protocoale a produs anumite încălcări ale drepturilor omului, milioane de români monitorizați de serviciile secrete în numele luptei anti-corupție. Soluțiile judecătorești viciate de presiunea unor dosare împotriva magistraților, unii fiind revocați, după care au fost achitați sau dosarele au fost clasate, dosare în instanță întocmite pe baza unor probe falsificate. Pentru prima dată oficialii Uniunii Europene au admis că este nevoie de o investigație care să clarifice modul în care aceste protocoale au influențat actul de justiție", a afirmat Dăncilă.

"Interferența în actul de justiție este inacceptabilă, justiția trebuie să garanteze respectarea legii, a drepturilor cetățenilor și independența magistraților. Aceasta este direcția pentru modificarea legilor justiției", a mai spus Dăncilă.

Aceasta susține că pentru modificarea legislației, Guvernul va ține cont de recomandările Comisiei de la Veneția. "Am dat asigurări că suntem de bună credință, iar modificările din legislație sunt compatibile cu angajamentele asumate cu reglementările UE. Vom continua dialogul pe care îl avem cu instituțiile europene, cu experții Comisiei de la Veneția. România participă la toate mecanismele existente și va ține cont de recomandări", a mai spus Dăncilă.

Citește și:

Timmermans, avertisment dur la adresa României: Dacă trebuie să fim brutal de sinceri în evaluarea noastră, o vom face. Dacă trebuie să folosim alte mijloace la dispoziția noastră, o vom face

Dezbatere cu miză: Parlamentul European a discutat despre statul de drept și legile justiției din România / Dăncilă: Nu am venit să dau socoteală / Timmermans: Nu este prea târziu să îndreptați legile