Întâlnirea dintre premierul grec, Alexis Tsipras, şi preşedintele turc, Tayyip Erdogan, în marja celei de-a 73-a Adunări Generale a ONU, a confirmat aşteptările scăzute care există pe cele două maluri ale Mării Egee cu privire la şansele unor negocieri de substanţă şi -mai ales - eficiente cu privire la unificarea Ciprului în conjunctura actuală, potrivit Kathimerini, citat de Rador.

HotNews.roFoto: Hotnews

Erdogan a repetat poziţia Turciei cum că exploatarea hidrocarburilor din partea de sud a Zonei Economice Exclusive a Republicii Cipru reprezintă "acţiuni unilaterale" ale Nicosiei, în timp ce Tsipras, la rândul său, a repetat că toate aspectele vor fi reglementate dacă se va rezolva problema cipriotă printr-o reunificare a insulei. La New York a părut că se confirmă faptul că cea de-a treia putere garantă, Marea Britanie este absorbită de negocierile pentru Brexit şi că, prin urmare, timpul politic pentru problema cipriotă este limitat.

Presiuni puternice

Şi toate acestea se întâmplă şi din cauza necesităţii ca forajele pentru hidrocarburi, dar şi alte proiecte energetice în regiune să avanseze, exercitându-se presiuni puternice pentru rezolvarea reunificării Ciprului sau măcar pentru ducerea discuţiilor până la un anumit punct. Ceea ce rămâne însă de la New York este atitudinea pozitivă arătată de Erdogan faţă de preşedintele Republicii Cipru, Nikos Anastasiades. Cei doi oameni politici au avut un scurt tęte-ŕ-tęte în sala Adunării Generale, eveniment care a fost imortalizat şi fotografic. În linii generale, se observă o schimbare de statut pentru Nicosia, prin faptul că nu este percepută doar drept capitala unui stat divizat, ci este abordată de factori internaţionali puternici (SUA, UE, Rusia) drept o entitate cu greutate în configurarea evoluţiilor din Orientul Mijlociu care, din cauza conjuncturii actuale, se transformă într-un epicentru geopolitic regional.

Ceea ce Atena reţine de la întâlnirea dintre Tsipras şi Erdogan, conform unor surse convergente, este disponibilitatea de a se discuta despre diferendele existente la nivel strict bilateral. Potrivit unor surse bine informate, Erdogan a prezentat poziţiile obişnuite ale Turciei, dar a arătat o dispoziţie favorabilă spre colaborare, acolo unde este posibil. O dovadă a acestei disponibilităţi este invitaţia adresată premierului grec de a vizita Istanbulul. În plus, la Atena se consideră încă o dovadă de bunăvoinţă dispoziţia dată pescarilor turci de către paza de coastă turcă să evite apele teritoriale greceşti, în timp ce şi diminuarea gravităţii încălcărilor spaţiului aerian grecesc de către Turcia este evaluată drept o intenţie de reducere a tensiunii.

Criza turco-americană este urmărită îndeaproape, dar Atena lucrează la aprofundarea propriilor sale relaţii cu SUA. Ministrul grec de externe, Nikos Kotzias se va deplasa din nou în SUA la data de 13 decembrie pentru a se întâlni cu omologul său american, Mike Pompeo.