Familiile care adoptă copii ar putea primi stimulente financiare care încep de la 600 de lei pe lună, potrivit unui proiect de act normativ privind legea adopţiei aflat pe ordinea de zi a ședinței Guvernului de joi.

Adoptiile si lupta cu birocratiaFoto: Reuters

„Reglementarea de noi stimulente financiare care să susțină decizia unei familii de a adopta, cu scopul identificării cât mai rapide a unei familii adoptive pentru copiii aflați în sistemul de protecție. Stimulentele financiare cresc progresiv și vizează susținerea familiilor care adoptă copii de vârstă mai mare, cu handicap ori care fac parte dintr-un grup de frați”, se arată în nota de fundamentare a proiectului de lege pentru modificarea şi completarea Legii nr. 273/2004 privind procedura adopţiei, aflat pe ordinea de zi de joi a Guvernului, citat de Mediafax.

Astfel, actul normativ prevede că „adoptatorul sau familia adoptatoare beneficiază, cu titlul de sprijin financiar, de o indemnizație lunară, raportată la indicatorul social de referință, în cuantum de 1,20 ISR (600 lei), pentru fiecare copil care, la data rămânerii definitive a hotărârii judecătoreşti de încuviințare a adopţiei, se afla în una din următoarele situații: a) avea vârsta cuprinsă între 3 și 6 ani; b) era încadrat în grad de handicap ușor sau mediu; c) făcea parte dintr-un grup de 2 frați adoptabili împreună”.

Cuantumul indemnizației se majorează cu 50% pentru cazul în care la data rămânerii definitive a hotărârii judecătoreşti de încuviințare a adopţiei copilul se afla în una din următoarele situații: a) avea împlinită vârsta de 7 ani; b) era încadrat în grad de handicap accentuat sau grav, infectat HIV sau bolnav SIDA; c) face parte dintr-un grup de cel puțin 3 frați adoptabili împreună.

De asemenea, proiectul de lege prevede că adoptatorul sau familia adoptatoare care a adoptat unul sau mai mulți copii beneficiază, pentru fiecare copil adoptat, de o sumă fixă în cuantum de 1500 lei pe an, destinată asigurării unor servicii de recuperare/reabilitare medicale, psihologice sau de altă natură și a căror nevoie a fost stabilită ca urmare a recomandărilor unui medic, psiholog sau asistent social. Această sumă se acordă pe durata etapei de monitorizare postadopție.

„Acordarea unei sume de 200 lei/zi/persoană destinată acoperirii cheltuielilor de cazare și transport realizate de adoptator sau familia adoptatoare în vederea participării la procedura potrivirii practice cu un copil având domiciliul în alt județ decât cel al adoptatorului/adoptatorilor”, este o altă prevedere din proiectul aflat pe ordinea de zi a Guvernului.