Proiect Guvern: Familiile care adoptă copii ar putea primi indemnizație de 600 de lei/lună

de N.O.     HotNews.ro
Joi, 20 septembrie 2018, 13:01 Actualitate | Esenţial


Adoptiile si lupta cu birocratia
Foto: Reuters
Familiile care adoptă copii ar putea primi stimulente financiare care încep de la 600 de lei pe lună, potrivit unui proiect de act normativ privind legea adopţiei aflat pe ordinea de zi a ședinței Guvernului de joi.

„Reglementarea de noi stimulente financiare care să susțină decizia unei familii de a adopta, cu scopul identificării cât mai rapide a unei familii adoptive pentru copiii aflați în sistemul de protecție. Stimulentele financiare cresc progresiv și vizează susținerea familiilor care adoptă copii de vârstă mai mare, cu handicap ori care fac parte dintr-un grup de frați”, se arată în nota de fundamentare a proiectului de lege pentru modificarea şi completarea Legii nr. 273/2004 privind procedura adopţiei, aflat pe ordinea de zi de joi a Guvernului, citat de Mediafax.

Astfel, actul normativ prevede că „adoptatorul sau familia adoptatoare beneficiază, cu titlul de sprijin financiar, de o indemnizație lunară, raportată la indicatorul social de referință, în cuantum de 1,20 ISR (600 lei), pentru fiecare copil care, la data rămânerii definitive a hotărârii judecătoreşti de încuviințare a adopţiei, se afla în una din următoarele situații: a) avea vârsta cuprinsă între 3 și 6 ani; b) era încadrat în grad de handicap ușor sau mediu; c) făcea parte dintr-un grup de 2 frați adoptabili împreună”.

Cuantumul indemnizației se majorează cu 50% pentru cazul în care la data rămânerii definitive a hotărârii judecătoreşti de încuviințare a adopţiei copilul se afla în una din următoarele situații: a) avea împlinită vârsta de 7 ani; b) era încadrat în grad de handicap accentuat sau grav, infectat HIV sau bolnav SIDA; c) face parte dintr-un grup de cel puțin 3 frați adoptabili împreună.

De asemenea, proiectul de lege prevede că adoptatorul sau familia adoptatoare care a adoptat unul sau mai mulți copii beneficiază, pentru fiecare copil adoptat, de o sumă fixă în cuantum de 1500 lei pe an, destinată asigurării unor servicii de recuperare/reabilitare medicale, psihologice sau de altă natură și a căror nevoie a fost stabilită ca urmare a recomandărilor unui medic, psiholog sau asistent social. Această sumă se acordă pe durata etapei de monitorizare postadopție.

„Acordarea unei sume de 200 lei/zi/persoană destinată acoperirii cheltuielilor de cazare și transport realizate de adoptator sau familia adoptatoare în vederea participării la procedura potrivirii practice cu un copil având domiciliul în alt județ decât cel al adoptatorului/adoptatorilor”, este o altă prevedere din proiectul aflat pe ordinea de zi a Guvernului.Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

1305 vizualizari

 • 0 (0 voturi)    
  Familiile trebuie sa fie traditionale? (Joi, 20 septembrie 2018, 13:07)

  banel [utilizator]

  .
 • 0 (0 voturi)    
  mariusursea@yahoo.com (Joi, 20 septembrie 2018, 14:43)

  UmariusU [utilizator]

  600 RON / luna pentru a intretine un copil ???
  Pe ce lume traiesc astia ??


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by