Şase milioane de copii din întreaga lume au murit anul trecut din cauza unor afecţiuni care puteau fi prevenite şi a altor complicaţii, adică aproximativ jumătate din numărul de decese din cauze similare în 2000, când în cadrul Summitului Mileniului au fost aprobate obiective pentru a pune capăt sărăciei extreme, potrivit unui raport difuzat marţi de ONU, citat de Reuters și Mediafax.

HotNews.roFoto: Hotnews

Liderii lumi au adoptat Obiectivele de Dezvoltare ale Mileniului (ODM-uri) în 2000, un an în care 11,2 milioane de copii cu vârsta sub 15 ani au murit din cauza unor boli care puteau fi prevenite, a lipsei de apă potabilă, malnutriţiei şi în timpul naşterii.

Acest număr a scăzut la 6,3 milioane în 2017 - când un copil murea la fiecare cinci secunde - potrivit UNICEF, care a publicat raportul împreună cu alte agenţii internaţionale şi Banca Mondială.

"Milioane de nou-născuţi şi copii nu ar trebui să moară în fiecare an din cauza lipsei de acces la apă potabilă, la salubritate, alimentaţie adecvată sau servicii de bază de sănătate", a spus medicul Princess Simelela din cadrul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS).

Cele mai multe decese înregistrate anul trecut - 5,4 milioane - s-au înregistrat la copii cu vârsta sub cinci ani, potrivit raportului citat, care a constatat, de asemenea, că riscul ca bebeluşii din ţări din Africa Sub-Sahariană sau din Asia de Sud să moară este de nouă ori mai mare decât al bebeluşilor născuţi în ţări mai bogate.