Referendumul pentru familie nu va putea fi monitorizat informatic pentru prevenirea votului ilegal/ Societatea civilă solicită premierului modificarea urgentă a legislației

de CP     HotNews.ro
Luni, 17 septembrie 2018, 11:07 Actualitate | Esenţial


Viorica Dancila
Foto: Stirile ProTV
​Mai multe organizații neguvernamentale au solicitat luni premierului Viorica Dăncilă elaborarea unei ordonanțe de urgență pentru introducerea Sistemului informatic de monitorizare a prezenței la vot și de prevenire a votului ilegal (SIMPV) la referendumul pentru modificarea Constituției. Sistemul este folosit, potrivit legislației, la alegerile locale și parlamentare, însă nu și la referendumuri. "SIMPV este reglementat exclusiv în cadrul Legii nr.208/2015 și în cadrul Legii 115/2015, prin urmare acesta poate fi utilizat, în prezent, doar în cazul alegerilor parlamentare și locale", se arată într-un răspuns al Autorității Electorale Permanente (AEP) la solicitarea senatorului senatorul USR Florina Presada.

AEP mai arată că "textul actual al Legii nr. 3/2000 nu conține prevederi referitoare la SIMPV sau trimiteri corespunzătoare la textul Legii 208/2015 și nici prevederi referitoare la operatorii de calculator care asigură funcționarea SIMPV. Prin urmare, în prezent nu există temei legal pentru utilizarea SIMPV în cazul unui referendum". Vezi aici răspunsul intergral al AEP.

În aceste condiții, societatea civilă solicită modificarea legislației prin Ordonanță de Urgență. Legislația în vigoare este deficitară și nu reglementează conform normelor internaționale în domeniu procedurile privind organizarea referendumului, se precizează într-o scrisoare deschisă transmisă premierului Viorica Dăncilă, dar și șefilor celor două camere parlamentare, Liviu Dragnea și Călin Popescu Tăriceanu.

Organizațiile semnatare atrag atenția asupra gravelor lipsuri legislative aferente Legii nr. 3/2000 privind organizarea și desfășurarea referendumului în contextul în care pe data de 7 octombrie este previzionată organizarea unui referendum național privind modificarea Constituției. "Legislația în vigoare este deficitară și nu reglementează conform normelor internaționale în domeniu procedurile privind organizarea referendumului, incluzând formarea birourilor electorale, campania pentru referendum, procedurile pentru contestații, cele privind observarea sau crearea transparenței necesare pentru a asigura încrederea publică în proces", se arată în scrisoare.

"În acest context, considerăm că una dintre problemele principale este lipsa Sistemului informatic de monitorizare a prezenței la vot și de prevenire a votului ilegal (SIMPV), care a fost introdus pentru alegerile locale (Legea 115/2015) și alegerile parlamentare (Legea 208/2015). Reglementările respective nu se regăsesc în Legea 3/2000. SIMPV este un sistem care a contribuit semnificativ la creșterea încrederii publice în procesele electorale și considerăm că este absolut necesară utilizarea acestuia în condițiile în care nu ar exista alte metode eficiente de verificare a votanților în timp real și nici pentru prezentarea unor informații esențiale despre prezența la referendum, votul pe listele suplimentare sau utilizarea urnei speciale. Ultimele două instrumente au generat dezbateri semnificative în sfera publică în timpul referendumului din 2012 și a alegerilor prezidențiale din 2014, când au existat suficiente suspiciuni privind utilizarea abuzivă a acestora. Conform legii actuale, situația potențialelor voturi multiple ar trebui verificată de către AEP, fapt care este total contraproductiv și care ar însuma resurse semnificative de timp, fonduri și personal. Verificarea trebuie realizată preventiv, iar datele publicate în timp real", se mai precizează în scrisoare.

Organizațiile semnatare solicită adoptarea cât mai curând a unei ordonanțe de urgență care să reglementeze utilizarea SIMPV pentru organizarea referendumului, asigurând în același timp o perioadă suficientă de timp Autorității Electorale Permanente și celorlalte instituții implicate în procesul de punere în funcțiune a SIMPV pentru a pregăti sistemul și personalul aferent în condiții optime. Potrivit organizațiilor neguvernamentale, trebuie preluate prevederile privind filmarea procedurilor de numărare a voturilor în secțiile de votare și cele referitoare la organizarea votării și observarea, din Legea 208/2015.

"De asemenea, susținem că organizarea proceselor electorale și a referendumurilor nu se poate realiza exclusiv prin reglementări în regim de urgență, astfel că solicităm introducerea ca prioritate legislativă în Parlament modificarea Legii 3/2000 pentru a satisface recomandările internaționale în domeniu, precum cele incluse în rapoartele OSCE/ODIHR privind România. Încheiem prin a sublinia faptul că un referendum sau orice alt proces electoral nu ar trebui să aibă loc în condițiile în care legislația care reglementează organizarea acestora (în speță Legea 3/2000) nu este coerentă și nu permite organizarea lor în condiții de transparență, corectitudine și încredere publică", se mai precizează în scrisoare.

Scrisoarea deschisă a fost semnată de Asociaţia pentru Dezvoltare, Transparenţă şi Participare Publică “CIVICA”  (CIVICA), Centrul pentru Studiul Democrației, CENTRAS - Centrul de Asistenta pentru Organizatii Neguvernamentale, Centrul pentru Resurse Civice, Centrul pentru Inovare Publică, Centrul Român pentru Politici Europene, Centrul de Resurse pentru Participare Publică, Expert Forum (EFOR), Freedom House, Funky Citizens, Forum Apulum, Geeks for Democracy, Mircea Kivu, Sociolog și Andrei Tiut, Politolog.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

9819 vizualizari

 • -28 (50 voturi)    
  aha (Luni, 17 septembrie 2018, 11:11)

  srpc [utilizator]

  deci astia sunt "societatea civila"; multam de informare :))
  • +28 (46 voturi)    
   da (Luni, 17 septembrie 2018, 11:27)

   searcher8206 [utilizator] i-a raspuns lui srpc

   Societatea civica e aia care ia atitudinea
   • +1 (11 voturi)    
    Ceilalti (Luni, 17 septembrie 2018, 13:58)

    , AlwaysToTheRight, NeveRed! [utilizator] i-a raspuns lui searcher8206

    din societatea comunista trebuie sa ia ALTITUDINE!
  • +1 (5 voturi)    
   Pai daca te consideri (Luni, 17 septembrie 2018, 16:18)

   paonipao [utilizator] i-a raspuns lui srpc

   ca faci parte din societatea civila...nu te opreste nimeni sa-i trimiti o scrisoare lu’ Dragnea in care sa-i spui ca referendumul asta din octombrie nu va aduce nici o schimbare in viata si statutul familiei in particular si nici a romanilor in general!
   Stii cum e vorba aia...”tara arde si baba se piaptana”!

   Asta ca sa se mai abata atentia de la legile justitiei, de la marea amnistie(pe care si-o doreste Dragnea), de la faptul ca ii cam fuge pamantul de sub picioare...
  • +2 (4 voturi)    
   un mod de a incerca reactia populatiei .. (Luni, 17 septembrie 2018, 17:30)

   VaseaV [utilizator] i-a raspuns lui srpc

   cum reactioneaza la “neputinta” de a asigura functionarea corecta a unor alegeri ... mai tineti minte ce au facut inainte de a stirbi din prerogativele presedintelui ? va aduc eu aminte ... o chestie care pare neinteresanta .. i au luat dreptul de a refuza numirea presedintelui ancom .. pentru ca nu au intampinat opozitie ... adevarata opozitie .. a urmat macelul ! asa or sa faca si cu supravegherea alegerilor electronica ! nu face nimeni opozitie la referendum, aparent nesemnificativ, sa vezi apoi macel la europarlamentare, prezidentiale si alte alegeri ... si apoi o sa va mirati ca au fost iar alesi!
 • +23 (41 voturi)    
  lol (Luni, 17 septembrie 2018, 11:17)

  cvi [utilizator]

  Credeti ca daca nu se puteau aranja voturile, se mai organiza referendumul?
 • +33 (41 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Luni, 17 septembrie 2018, 11:21)

  [anonim]

 • +22 (46 voturi)    
  Maimutelor!! (Luni, 17 septembrie 2018, 11:22)

  ABBV [utilizator]

  43 de milioane de euro ............ARUNCATE efectiv!!
  Maimutelor!! tara are alte nevoi!!!
  • -13 (25 voturi)    
   de fapt (Luni, 17 septembrie 2018, 11:54)

   Toni_Romania [utilizator] i-a raspuns lui ABBV

   in spatele actiunii (pavata cu bune intentii) se ascunde un recensamant al "homofobilor", pt. gruparile Lgbt
   • -4 (14 voturi)    
    Sa inteleg de la tine (Luni, 17 septembrie 2018, 14:00)

    , AlwaysToTheRight, NeveRed! [utilizator] i-a raspuns lui Toni_Romania

    ca iti cam place "in spatele actiunii"?
    Pervers mic ce esti!
    Ia zi, o sa votezi?
 • +15 (37 voturi)    
  Test de inteligenta pentru poporul Roman (Luni, 17 septembrie 2018, 11:24)

  Alui [utilizator]

  Tocmai comentate la articolul lui Cristi Dănuleț înainte sa văd ca a apărut și articolul asta.
  Cineva zicea ca prin referendumul asta, poporul BOR vrea sa definească “binele” pentru toată lumea din România.
  Pai așa pot vota prin referendum ca toată lumea sa meargă obligatoriu la biserica Duminica și toată lumea sa doneze 10% din venituri bisericii ortodoxe, vrând-nevrând. Și exemplele pot continua.
  Părerea mea ca referendumul ar trebui declarat neconstituțional, pentru ca pune la îndoiala egalitatea in drepturi a tuturor cetățenilor. Luat pur logic, egalitatea in drepturi presupune compararea drepturilor a oricăror doi cetățeni oarecare. In cazul unui bărbat A și a unei femei B, dacă bărbatul A are dreptul sa se căsătorească cu o femeie, egalitatea in drepturi înseamnă ca și femeia B ar trebui sa aibă același drept. Și viceversa.
  Acum despre argumentele CpF:
  - Căsătoriile homoxesuale are diminua din calitatea familiilor heterosexuale! Cum? Eu unul recunosc ca sunt prea prost ca sa-mi dau seama cum căsătoria a doi bărbați sau doua femei oarecare îmi afectează mie viața de familie? Poate sa-mi explice cineva asta la nivelul meu de inteligenta (IQ 122)?
  Și apropo de protejarea familiei. Adulterul nu e un pericol pentru familie. De ce nu il interzicem și nu aplicam indicațiile din Biblie pentru vinovați?
  - Părerile celor de la CpF trebuie respectate! A! De ce trebuie sa respect o părere cu care nu sunt de acord? Ce? Trebuie sa respect părerile celor de la ISIS, NSPD, a imamilor din Arabia Saudita sau Iran l, sau ale lui Donald Trump? Respect o părere când mi se pare corecta, informata și de bun simt. Nu respect orice bazaconie și prostie!
  Sper ca lumea sa nu fie atât de proasta și sa se lase atrasa in jocul asta al lui Dragnea (mare apărător al familiei tradiționale într-adevăr) in asociere cu popii burtoși și mari păcătoși!
  De fapt consider referendumul asta ca un test de inteligenta pentru poporul Roman. Tare ma tem ca rezultatele vor fi dezamăgitoare.
  • -9 (25 voturi)    
   de ce sa limitam dreptul de a se casatori? (Luni, 17 septembrie 2018, 11:42)

   Bocu' lu'Ioha [utilizator] i-a raspuns lui Alui

   daca 2 oameni se iubesc, indiferent de sex, de ce sa nu se poata casatori?
   dar daca 3 oameni se iubesc, indiferent de sex, de ce sa nu se poata casatori?
   • +6 (22 voturi)    
    Perfect de acord! (Luni, 17 septembrie 2018, 13:03)

    Alui [utilizator] i-a raspuns lui Bocu' lu'Ioha

    Unde mai pui ca asta e chiar conform cu Biblia, in cazul unui bărbat și a mai multor femei, vezi Vechiul Testament!
    • 0 (10 voturi)    
     Vechiul Testament (Luni, 17 septembrie 2018, 14:30)

     Stefan534324 [utilizator] i-a raspuns lui Alui

     este pt religia mozaica, pt cea crestina are mai mult valoare istorica.

     Legea noua, adica Noul Testament, e clara in aceasta privinta, sunt numeroase exemple pt cine e cu adevarat interesat.
     • +1 (11 voturi)    
      Așa? Atunci sa se specifice in Constituție! (Luni, 17 septembrie 2018, 15:33)

      Alui [utilizator] i-a raspuns lui Stefan534324

      Ca aia de religie mozaică au alte drepturi!
   • -5 (11 voturi)    
    pentru ca nu exista (Luni, 17 septembrie 2018, 13:33)

    adry27 [utilizator] i-a raspuns lui Bocu' lu'Ioha

    unde vezi tu ca cer oamenii casatorii in trei ?
    • +6 (12 voturi)    
     Dar unde ai vazut tu... (Luni, 17 septembrie 2018, 13:48)

     JestersTear [utilizator] i-a raspuns lui adry27

     ... acum 20-30 de ani ca creareau homosexualii casatorii?
    • 0 (0 voturi)    
     in Utah, arabi,etc.. (Marţi, 18 septembrie 2018, 15:21)

     baimarean [utilizator] i-a raspuns lui adry27

     nu "vezi"?
   • +7 (11 voturi)    
    Motive (Luni, 17 septembrie 2018, 13:38)

    Pepi [utilizator] i-a raspuns lui Bocu' lu'Ioha

    Pentru ca institutia casatoriei are radacini, conotatii, scop si indatoriri mult mai adanci decat ceea ce se promoveaza acum, i.e. iubire si numai iubire. Faptul ca un partid toxic precum PSD-ul se foloseste de aceasta institutie pentru a-si promova interesele nu schimba cu nimic importanta casatoriei pentru societate.
    Dreptul de a se casatori e acelasi pentru toata lumea, indiferent de orientarea sexuala: pentru orice barbat cu o femeie, pentru orice femeie cu un barbat.
    • -5 (11 voturi)    
     După logica ta (Luni, 17 septembrie 2018, 14:10)

     Alui [utilizator] i-a raspuns lui Pepi

     Tu zici bărbat + femeie = femeie + bărbat. Asta nu înseamnă totuși ca dreptul de a se căsători e același pentru toată lumea, nu înseamnă ca femeie = bărbat.
     Dreptul e același pentru toată lumea când pornești de la premiza ca
     Femeie = Barbat (in drepturi).
     Dacă o femeie se poate căsători cu un bărbat (femeie + bărbat = OK), și bărbat = femeie, atunci o femeie se poate căsători cu o femeie (femeie + femeie = OK).
    • -5 (11 voturi)    
     Cred ca ai uitat esențialul! (Luni, 17 septembrie 2018, 14:23)

     Alui [utilizator] i-a raspuns lui Pepi

     Sa ne explici care sunt “rădăcinile”, “conotațiile”, “scopul” și “îndatoririle” “mult mai adânci” decat dragostea intr-o căsătorie?
     • -2 (4 voturi)    
      Exact! (Luni, 17 septembrie 2018, 19:10)

      LiviuX [utilizator] i-a raspuns lui Alui

      Si daca dragostea nu conteaza, hai sa facem casatorii obligatorii care sa respecte celelalte conditii.
    • 0 (0 voturi)    
     mai trebuia adaugat la articol (?!) (Marţi, 18 septembrie 2018, 15:24)

     baimarean [utilizator] i-a raspuns lui Pepi

     barbat femeie, definiti asa dpdv genetic, la nastere....
     Ca poate ajungem si la familii de roboti, :o
   • +1 (9 voturi)    
    Eventual (Luni, 17 septembrie 2018, 14:01)

    , AlwaysToTheRight, NeveRed! [utilizator] i-a raspuns lui Bocu' lu'Ioha

    ia si un caine, si redefinim familia nu la persoane ci la fiinte, nu?!
    Mare este gradina lui Dumneazeu si multi "intregi la minte" ii sar gardul.
    Vai de pesedeaua voastra.
    Mure, frate, voi vreti multe mure!
    Make a photo?
    • -3 (11 voturi)    
     se redefineste "casatoria:, nu "familia" (Luni, 17 septembrie 2018, 15:53)

     Bocu' lu'Ioha [utilizator] i-a raspuns lui , AlwaysToTheRight, NeveRed!

     ce e complicat de priceput?
     si eu sunt foarte deschis, nu sunt pentru casatoria traditionala, intre un barbat si o femei, sunt pentru casatoria intre oricate persoane de orice sex
    • 0 (4 voturi)    
     Total de acord! (Luni, 17 septembrie 2018, 19:16)

     LiviuX [utilizator] i-a raspuns lui , AlwaysToTheRight, NeveRed!

     Dupa mine, singurul lucru care trebuie sa conteze in constituirea unei familii este consimtamantul liber exprimat si in cunostiinta de cauza. De asta sunt de acord si cu familii monoparentale, familii fara parinti chiar (bunici plus nepoti de ex), familii cu copii infiati, si evident si homosexuale. Ca sa revin insa la ce spui, da, si cu caini (de ce nu si oi, etc.?), cu conditia sa dovedesti ca respectivul caine isi da consimtamantul asa cum am spus: liber si in cunostiinta de cauza!
   • 0 (0 voturi)    
    de ce sa te limitezi la 3? si la oameni? (Marţi, 18 septembrie 2018, 15:20)

    baimarean [utilizator] i-a raspuns lui Bocu' lu'Ioha

    .
 • +19 (25 voturi)    
  de bun simț, (Luni, 17 septembrie 2018, 11:25)

  berenger [utilizator]

  în numele corectitudinii și principiilor pe care le clamează, ar fi ca și cpf, și bor să solicite același lucru. ei ar trebui să fie cei mai interesați de corectitudinea votului.
 • +19 (25 voturi)    
  Deci ne asteptam la o prezenta de 200% in Teleorma (Luni, 17 septembrie 2018, 11:28)

  Alui [utilizator]

  Poate se întrec pe sine romanii și o sa voteze 150% din cetățenii romani! Hai ca se poate! Sa numere el Liviu Pop voturile, sa nu cumva sa iasă mai putine de 100%!
 • +13 (23 voturi)    
  bani ptr PSD probabil (Luni, 17 septembrie 2018, 11:58)

  inmono [utilizator]

  Care e rostul acestui referendum cand in Codul Civil casatoria este definita ca "uniunea liber consimtita intre soti, prin soti intelegandu-se un barbat si o femeie" ? Un referendum ptr cave ce exista deja ?
  • +7 (19 voturi)    
   Chiar mai mult (Luni, 17 septembrie 2018, 13:00)

   copci [utilizator] i-a raspuns lui inmono

   Uitandu-ma la codul civil, la art.259, alin.1 scrie:
   Căsătoria este uniunea liber consimţită între un bărbat şi o femeie, încheiată în condiţiile legii.
   Adica se da un copy paste din lege in Constitutie. Ce ar mai fi de zis?
   • +4 (16 voturi)    
    ce ii innebuneste pe "progresisti" (Luni, 17 septembrie 2018, 14:33)

    Stefan534324 [utilizator] i-a raspuns lui copci

    e altceva: faptul ca s-ar putea vedea "cat de gol e imparatul", adica cat de multi sunt cei care sustin normalitatea, si asta ar putea avea efecte dure dpdpv politic in a-si propaga propria agenda in viitor, indiferent ca rezultatul se implementeaza in Constituie sau nu.

    Altfel, daca ar fi o tema falsa, de unde atata indarjire pe toate canalele de a nu se face, de a incuraja ne[prezentarea, etc?
   • -1 (3 voturi)    
    Codul civil (Luni, 17 septembrie 2018, 21:45)

    wintershadow [utilizator] i-a raspuns lui copci

    se poate modifica oricand, printr-o lege votata in parlament sau printr-o ordonanta de urgenta. in schimb constitutia nu se poate modifica decat printr-un referendum. Intelegeti?

    Exista explicatii logice si foarte simple pentru toate falsele argumente impotriva referendumului.

    Deci, ce alte neclaritati aveti? Alta intrebare :)
  • -3 (9 voturi)    
   Siguranta si protectie (Luni, 17 septembrie 2018, 14:15)

   Pepi [utilizator] i-a raspuns lui inmono

   Pentru ca o lege poate fi schimbata foarte usor. In plus, o EU regulation devine imediat implementata in toate statele membre pentru toate legile ordinare; cu constitutia e discutabil.
   • +5 (11 voturi)    
    Ce frici au unii! (Luni, 17 septembrie 2018, 14:58)

    Alui [utilizator] i-a raspuns lui Pepi

    Vai, se poate schimba legea altfel decât ne convine noua. Pai, dacă referendumul ar fi ca in Constituție sa scrie ca nu se pot amnistia fapte penale, fără a se dovedi nevinovația inculpaților înainte, as vota și eu!
 • +9 (19 voturi)    
  Nu va faceti griji (Luni, 17 septembrie 2018, 12:06)

  kent8 [utilizator]

  necromantul va avea grija ca referendumul rusinii sa treaca cu 300%. Vor vota si vii si mortii si copiii si cateii.
 • +8 (22 voturi)    
  Zic de-acu' (Luni, 17 septembrie 2018, 12:11)

  Alovi [utilizator]

  Acest referendum se pregateste a fi cea mai mare japca de la alegerile din comunism incoace! Si va fi doar o pregatire, un exercitiu de imbunatatire a eficientei pentru alegerile din anii urmatori!
  Zic de-acu:
  - observatorii vor fi dati afara din sectii si batuti ca sunt homosexuali.
  - vor disparea saci intregi cu buletine de vot; vor aparea alti saci, in alte locuri. Cine pazeste sacii, nu jandarmeria?
  - vor fi saci de liste cu votanti morti, cu votanti plecati din tara si cu votanti care de fapt nu au votat. Cine a initiat referendumul, nu Dragnea cel condamnat deja de frauda la ultimul??
  - nu vei mai gasi de inchiriat niciun mijloc de transport cu capacitatea mai mare de 4 locuri. Va fi o mobilizare exemplara.
  - vor fi sate cu prezenta la vot de 250-300%. Votat 90% pentru.

  lista e deschisa
  • -4 (20 voturi)    
   dar de unde stii tu toate astea ? (Luni, 17 septembrie 2018, 14:43)

   miculescu-rucar [utilizator] i-a raspuns lui Alovi

   oricum romanii nu vor vota contra naturii ,asa ca abereaza in continuare!
   • 0 (4 voturi)    
    @miculescu-rucar (Luni, 17 septembrie 2018, 16:32)

    Cuca [utilizator] i-a raspuns lui miculescu-rucar

    Probabil ca nu vor vota impotriva naturii, dar acest lucru nu facem ca ceea ce ai spus sa aiba vreo logica.
 • +10 (20 voturi)    
  mi se pare normal (Luni, 17 septembrie 2018, 12:15)

  Itsoc [utilizator]

  in 12.2016 au avut loc ultimele alegeri libere din Ro, atunci romanii si-au bagat picioarele in el de vot, doar 39% venind la vot.

  de acum incolo alegerile, referendumurile si alte prostii "democratice" vor fi organizate de dragnea, numarate de dragnea si validate de dragnea.

  asadar, 30 de ani de acum incolo veti priza psd la intensitati mari. veti trai intr-un continuu spatiu-timp dragnian de o sa va iasa pe nas.

  retineti cifrele astea: 12.2016 - 39. ele sunt cheia sfarsitului Romaniei ca tara si ca natiune.
 • +9 (15 voturi)    
  La referedum ca la referendum , (Luni, 17 septembrie 2018, 12:18)

  kokos [utilizator]

  insa sistemul asta nu se poate aplica la europarlamentarele si la prezidentialele de anul viitor daca nu se modifica legislatia , iar mafiotii psd-alde n-au niciun interes sa o faca!
 • +6 (8 voturi)    
  vorbeste lumea ... (Luni, 17 septembrie 2018, 12:34)

  nu conteaza cine zice [utilizator]

  deci, cand e convenabil, legea-i lege pentru unii ... cand nu e convenabil , nu mai e deloc ... pai nu hotaram noi cand si cum ... ??? o zi zboara ... o zi nu zboara ... depinde ...
 • +12 (22 voturi)    
  mda (Luni, 17 septembrie 2018, 12:46)

  SoulSearcher [utilizator]

  deci pana la urma s-a aflat si scopul banilor aruncati pe geam pt panarama asta de referendum (in constitutie deja scrie ca e vorba de un barbat si o femeie... dar asta e alta discutie)

  e o repetitie pt fraudarea alegerilor de la anu.. cele prezidentiale.. si peste 2 ani cele locale si parlamentare...

  vrea conu` dragnea sa vada unde sunt punctele slabe de tot pierd ei alegerile (mai ales la prezidentiale) si vrea sa le rezolve de pe acum...

  unde se poate "interveni" unde se poate 'inchide ochii" etc...

  ajungem mai rau ca prin Botswana.. sau ce stat african are un dictator ca al nostru care deja face repetitii pt fraudarea alegerilor libere
 • 0 (6 voturi)    
  Soft (Luni, 17 septembrie 2018, 13:39)

  florinos [utilizator]

  Oricum softul este realizat de Siveco, cine a eliberat-o pe Socol din pușcărie ? PSD-ul normal...
 • +2 (14 voturi)    
  Ce "securim" pe fata este articolul (Luni, 17 septembrie 2018, 13:47)

  Velma Kelly [utilizator]

  Fratiwhere, cat puteti scorni ? Pe bune ? Pe 7 oct seara o sa spuneti ca referentumul a fost furat, nu ?
 • 0 (10 voturi)    
  Faza dura! (Luni, 17 septembrie 2018, 14:41)

  Alui [utilizator]

  Vechiul testament permitea căsătoria între doua (sau mai multe) femei!
  Un bărbat putea sa se căsătorească cu doua sau mai multe femei (700 in cazul lui Solomon).
  Dacă bărbatul murea, fratele bărbatului trebuia sa se căsătorească cu soțiile fratelui mort. Dacă nu existau frați disponibili, femeile puteau rămâne împreuna!
  • +2 (6 voturi)    
   Degeaba zici! (Luni, 17 septembrie 2018, 19:22)

   LiviuX [utilizator] i-a raspuns lui Alui

   Nu vezi ca acum o dau cotita, ca nici vechiul testament nu mai conteaza? Ca daca te iei dupa el, cum a aparut omenirea? Ca Dumnezeu a creat doar pe Adam si pe Eva! Ca acestia au avut copii (dar NUMAI baieti), de acord. Deci cum au aparut restul oamenilor? Nu cumva prin relatii sexuale intre fii si mama? Sau asta e foaaarte corect!!??
 • +3 (5 voturi)    
  Repetitie pentru o 9 frauda (Marţi, 18 septembrie 2018, 8:04)

  Addob [utilizator]

  Nu fiti naivi. Prin acest referendum total neavenit, in primul rand mai trebuie "disparuti" niste bani publici pe langa care sigur se mai scurg si altii in alte directii, iar in al doilea rand se face o repetitie de fraudare, un fel de simulare pentru urmatoarele alegeri.
  As merge la un referendum pentru reducerea numarului de parlamentari, pentru legi speciale mai aspre pentru parlamentari deoarece greselile lor incarca nota noastra de plata a tuturor pe termen lung, as merge la un referendum pentru plafonarea veniturilor din pensii la un cuantum rezonabil (raportat la salariul minim garantat de stat - pana la urma, daca ai avut salarii mari, ti-ai pus deoparte, ai facut investitii, etc.), la un referendum pentru limitarea numarului de mandate de parlamentar / primar / etc.- sunt multe alte lucruri pentru care ar trebui sa mergem la referendum. Ah, da, si desigur, la depunerea candidaturii nu se cere cazier judiciar cum ni se cere noua tuturor la angajare?


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by