​Premierul Viorica Dăncilă s-a întâlnit joi cu Phil Hogan, comisarul european pentru Agricultură, iar în acest context i-a solicitat sprijin din partea Comisiei Europeane pentru reducerea efectelor pe care le are pesta porcină. Reamintim că până acum, Comisia Europeană nu a primit nicio cerere oficială din partea României pentru acordarea unui ajutor financiar suplimentar în contextul crizei de Pestă Porcină Africană (PPA), deși poate solicita inclusiv decontarea a 50-75% din cheltuielile cu despăgubirea fermierilor, potrivit cursdeguvernare.ro.

Viorica Dancila si Phil HoganFoto: Guvern

"Am prezentat domnului comisar situaţia creată de evoluţia explozivă a pestei porcine africane, cu efecte atât în planul economico-financiar, dar şi social. În acest context, am solicitat domnului comisar european acordarea întregului sprijin tehnic şi financiar din partea Comisiei Europene pentru reducerea impactului nefast pe care pesta porcină africană l-a avut asupra agriculturii româneşti", a afirmat Viorica Dăncilă, la Palatul Victoria, în cadrul declaraţiilor comune susţinute alături de Phil Hogan, potrivit Agerpres.

Singurii bani europeni ajunși în România pentru epidemia de PPA sunt cei alocați direct de Comisia Europeană, din bugetul special pentru prevenția pestei porcine. E vorba de 1,2 milioane euro, alocați în perioada 2015-2018.

“DG SANTE a început să acorde sprijin financiar pentru prevenirea și detectarea anticipată a pestei porcine africane în 2015. De atunci, 1,2 milioane euro au fost alocate în acest scop (726.000 EUR numai în anul 2018) României. Până la ora actuală, Comisia nu poate confirma nicio cerere de ajutor financiar suplimentar, în afară de cel menționat mai sus“, a declarat pentru cursdeguvernare.ro Anca Păduraru, purtător de cuvânt al Comisiei Europene.