Google a eliminat de pe YouTube clipurile video cu Alexei Navalny, unul dintre cei mai vocali critici ai președintelui Vladimir Putin, chiar înaintea alegerilor regionale, scrie BBC News.

Alexei NavalnyFoto: Facebook / Alexei Navalny

În înregistrarea video, Navalny îi îndemna pe ruși să participe la protestele care au avut loc în acest weekend, demonstrațiile fiind declanșate de nemulțumirile față de creșterea vârstei de pensionare.

Unul dintre asistenții lui Navalny au precizat că eliminarea de pe canalul YouTube a clipurilor respective este un exemplu de cenzură politică.

În replică, reprezentanții Google au spus că le cer tuturor celor care se promovează pe canalul YouTube să acționeze în conformitate de legile din țara respectivă.

Oficialii ruși au cerut gigantului tehnologic să elimine clipurile respective încă de luna trecută, invocând faptul că acestea contravin legilor electorale

Legea interzice orice formă de campanie electorală cu 24 de ore înainte de deschiderea urnelor.

Duminică au avut loc demonstrații masive împotriva planurilor lui Putin de a crește vârsta de pensionare de la 60 la 65 de ani pentru bărbați și de la 55 la 60 pentru femei, în condițiile în care în prezent speranța de viață în rusia este de 66 de ani.

În aceeași zi au avut loc alegerile locale.

Peste 800 de protestatari au fost reținuți, în 19 orașe, unii dintre ei fiind bătuți de forțele de ordine.

Navalny a fost arestat pentru 30 de zile, pe 25 august, pentru acuzații legate de un alt protest, acesta susținând că autoritățile au vrut, de fapt, să-l împiedice să conducă manifestațiile de duminică.