Democrația din România pare din ce în ce mai fragilă. Dincolo de numeroasele vorbe rostite de oficialii UE se află însă prea puțină acțiune împotriva guvernului de la București. Dincolo de ”palmele” date - cum ar fi avertismentele constante adresate României în sensul continuării luptei anticorupție- UE pare a fi neputincioasă în a determina o schimbare a situației, scrieThe Spectator.

HotNews.roFoto: Hotnews

Uniunea se confruntă deja cu mai multe bătălii deschise pe mai multe fronturi și nu are stomacul necesar pentru încă o luptă. În tot acest timp, românii sătui până peste cap de guvernul lor avid de putere sunt cei care plătesc prețul pentru impotența Uniunii Europeane, mai scrie publicația.

Autorul articolului, Stephen McGarth trece în revistă filmul evenimentelor de săptămâna trecută, când violențele comise de jandarmerie au stârnit critici dure, și explică contextul în care au loc aceste demonstrații de aproape doi ani, odată cu ofensiva PSD împotriva justiției.

Săptămâna trecută, zeci de mii de de oameni au ieșit pe străzile din București pentru a-și exprima furia la adresa partidului de guvernământ, PSD, relatează The Spectator.

Protestele au fost organizate de românii din diaspora, mii întorcându-se acasă pentru a participa la miting. Reacția Jandarmeriei a fost una furioasă: furtunuri cu apă, gaze lacrimogene și bastoane folosite împotriva tuturor manifestanților, fără diferență.

Jurnaliști și turiștii care au avut ghinionul să fie în zonă au fost prinși la mijloc, în busculadă. A fost o demonstrație de forță de care mulți se temeau că avea să vină la capătul a nu mai puțin de 18 luni de proteste masive față de guvernul despre care mulți consideră că duce românia într-o direcție catastrofală. Pare că România este noul stat iliberal al Europei.

Uniunea Europeană a reacționat: Comisia Europeană a condamnat luni violențele împotriva jurnaliștilor, și au fost și politicieni care deși, adesea, nu au o poziție comună cu oficialii de la Bruxelles au sprijinit această declarație. Cancelarul austriac Sebastian Kurz a cerut explicații în condițiile în care unul dintre jurnaliștii agresați era austriac.

Va ajuta această presiune din afara României? Sute de oameni au fost răniți în urma intervenției violente a Jandarmeriei, iar atmosfera tensionată de pe străzile din capitala României -deja ajunsă la un punct culminant- ar putea exploda din nou.

Protestatarii sunt nemulțumiți de faptul că guvernul subminează statul de drept și independența justiției. Într-o țară deja măcinată de corupție, este de înțeles că mulți se tem că aceste măsuri vor înrăutăți situația.

Luna trecută, șefa DNA Laura Codruța Kovesi a fost concediată sub acuzațiile inventate că și-ar fi depșit atribuțiile mandatului. A fost evident pentru mulți că aceasta a fost o decizie politică. DNA, al cărui bilanț arată o rată de 90% de condamnări, multe vizând oficiali guvernamentali, un fost premier, parlamentari și-a făcut mulți dușmani, iar Kovesi a plătit prețul.