​Șeful Jandarmeriei, Sebastian Cucoș, a declarat, în prima ieșire publică după intervenția brutală din Piața Victoriei, că jandarmii și-au făcut datoria și că „oamenii în uniformă își merită respectul nostru”. Cucoș a susținut o scurta declarație, fără a răspunde la nicio întrebare.

Sebastian CucosFoto: Captura video

Sebastian Cucoș și-a început patetic scurta declarație de presă, prin invocarea celor 22 de ani de carieră în care nu a făcut decât să-și iubească țara să creadă în Dumnezeu și colegii săi.

„Nu am făcut decât să îmi iubesc țara, să cred în Dumnezeu, în jurământ și în oamenii mei. Prea ne-am învrăjbit români contra români, prea ne urâm unii pe alții. Haideți să ne așezăm un pic. Cei care au greșit vor plăti, sunt instituții care trebuie să își facă treabă și noi să fim lăsați să ne facem treaba. Jandarmii ăștia care au umplut tot netul acum sunt aceeași pe care i-ați văzut la inundații, care au scos oameni din zăpadă” a spus Cucoș.

„În ceea ce priveşte colegii, vă asigur că şi-au făcut datoria, că oamenii în uniformă îşi merită respectul nostru şi al dumneavoastră”, a mai spus el, cerându-le tuturor românilor, în an Centenar, să se așeze „la calm, la moderație, la înțelegere”.

„Dacă cineva se face vinovat de ceva, indiferent dacă e în uniformă sau civil, va fi tras la răspundere, instituțiile își vor face treaba”, a mai spus el.

Șeful Jandarmeriei a susținut, de asemenea, că a văzut „polarizări diferite” în ceea ce privește funcția sa.

„Am absolvit un examen legal, după absolvirea lui, pentru ocuparea poziției e necesar avizul CSAT. E o procedură și durează. Nu fac decât să aștept ca acest parcurs procedural să se încheie”, a spus el.

Președintele Klaus Iohannis a anunțat, marți, că numirea noului șef al Jandarmeriei Române, Sebastian Cucoș, va fi făcută după ce procurorii militari vor finaliza ancheta privind intervenția forțelor de ordine la protestul din 10 august.

"Având în vedere evenimentele din data de 10 august a.c., din timpul protestului din Piața Victoriei, în care a fost implicată Jandarmeria Română, se impune ca luarea unei decizii de către Consiliul Suprem de Apărare a Țării privind numirea colonelului Cucoș Gheorghe-Sebastian în funcția de inspector general să se realizeze după pronunțarea organelor judiciare abilitate, cu privire la legalitatea acțiunilor Jandarmeriei Române. În acest context, problematica în cauză poate fi supusă analizei și deciziei CSAT în cadrul unei viitoare ședințe, luând în considerare și concluziile anchetelor organelor judiciare competente", arată Administrația Prezidențială.

Referitor la asigurarea interimatului la șefia Jandarmeriei Române, Administrația Prezidențială a precizat că președintele României și CSAT nu au atribuții în acest sens. "În ceea ce privește problematica interimatului funcției de inspector general al Jandarmeriei Române, se impune precizarea că Președintele României și Consiliul Suprem de Apărare a Țării nu au atribuții legale potrivit legislației în vigoare, aceasta fiind de resortul ministrului afacerilor interne, conform prevederilor art. 6 din Legea nr. 550/2004 privind organizarea și funcționarea Jandarmeriei Române", au precizat reprezentanții Președinției.

Ministrul de interne Carmen Dan a declarat, marți, că șeful Jandarmeriei Române, Sebastian Cucoș, este în acest moment în funcția interimară și că a transmis către președintele Klaus Iohannis o cerere de definitivare a mandatului, pentru a evita situația ca instituția să rămână fără conducere.

Dosarul violențelor: 126 de plângeri penale și 74 de pesoane audiate

Parchetul General a anunțat că Secția Militară a instituției preia ancheta privind violențele din 10 august din Piața Victoriei, pentru a uni toate denunțurile într-un singur dosar, fiind avute în vedere și plângerile depuse împotriva ministrului de Interne și a prefectului Capitalei.

Dosarul a fost constituit ca urmare a sesizării din oficiu a procurorului militar de serviciu al Parchetului Militar de pe lângă Tribunalul Militar Bucureşti, care a constatat din imaginile prezentate în spaţiul public că există suspiciunea posibilei comiteri a unor fapte de natură penală de către cadrele militare.

„În acest dosar au fost înregistrate până în prezent un număr de 126 de plângeri penale şi au fost audiate 74 de persoane. Menţionăm că în perioada 15 - 17 august 2018 în dosarul penal constituit la nivelul Secţiei Parchetelor Militare – PICCJ, se vor efectua acte de urmărire penală, inclusiv primirea de plângeri sau denunţuri. Activitatea se va desfăşura la sediul Parchetului Militar de pe lângă Tribunalul Militar Bucureşti, strada George Georgescu nr. 3 , sector 4, Bucureşti”, mai spune Parchetul General.

-