Zeci de mașini au fost incendiate în cursul nopții, în Suedia, în ceea ce poliția definește o acțiune criminală coordonată de tineri mascați, scrieBBC News. Nimeni nu a fost însă rănit. Premierul însuși a spus că totul seamănă cu o operațiune în stil militar. Incidentele au loc în plină campanie electorală pentru alegerile care vor avea loc în septembrie, iar partidul de guvernământ înregistrează cel mai scăzut scor din istorie, în favoarea democraților care promovează o politică anti-migraționistă.

StockholmFoto: ehf-euro.com

Până la 80 de mașini au fost distruse de găști de tineri îmbrăcați în negru și cu cagule, începând cu ora 21.00, ora locală, în mai multe orașe din țară.

Cele mai mari pagube s-au înregistrat în orașul Gothenburg, dar incidente similare în orașe situate la 100 km distanță.

Premierul Stefan Lofven a declarat: "Pare a fi o acțiune coordonată, în stil militar chiar”.

Mașini au fost avariate și la Trollhattan, în nodrul Gothenburg, și la Falkenberg în sud.

În ceea ce privește Stockholm, câteva mașini au fost incendiate și aici, însă nu este clară legătura dintre aceste incidente și cele din vestul țării.

Tinerii mascați au spart geamurile mașinilor înainte de a arunca înăuntru lichid inflamabil, relatează presa locală. De asemenea, au aruncat cu pietre în forțele de poliție.

În pofida daunelor materiale, din fericire, nu s-au înregistrat răniți.

Poliția a precizat că a identificat câțiva tineri care se aflau în zonă și au vorbit cu părinții acestora, însă nu au putut spune dacă aceștia erau implicați în incendii.

Într-o intervenție la Radioul public, premierul Lofven s-a adresat direct atacatorilor: addressed : "Ce naiba faceți?"

Aparent nu există niciun motiv pentru această operațiune, dar incidentele amintesc de revoltele din mai 2013. Atunci, violențele stradale au izbucnit în cartierele de imigranți din Capitală, după moartea unui bărbat mai în vârstă care amenințase poliția, Și atunci, atacurile au fost declanșate de tineri mascați.

Revoltele din 2013 au declanșat dezbateri privind imigranții, în unele cercuri, despre șomaj și declajul între bogați și săraci.

Suedia se află în plină campanie electorală pentru alegerile care vor avea loc în septembrie, iar imigrația este unul dintre subiectele cheie. Partidul de guvernământ al premierului, social-democrații, înregistrează cel mia scăzut scor din istorie în favoarea democraților care promovează un discurs anti-migraționist.