O investigație derulată de Associated Press a dezvăluit utilizatorilor de Android și iPhone că anumite servicii furnizate de Google înregistrează automat locația utilizatorilor chiar și atunci când aceștia nu își exprimă acordul. Cercetătorii de la Princeton au confirmat acest fapt, relateazăThe Guardian.

GoogleFoto: Max Pixel

În mare parte, Google oferă un serviciu transparent, cerând permisiunea utilizatorilor de a înregistra informațiile cu privire la locația acestora. O aplicație precum Google Maps reamintește constant celor care o folosesc că utilizarea ei este condiționată de accesul la datele despre locație. Dacă îi permiți acesteia să îți înregistreze locația în timp, Google Maps îți va afișa un istoric care cartografiază deplasările zilnice.

Stocarea informațiilor despre locația utilizatorilor prezintă riscuri la adresa siguranței personale a utilizatorilor. Tehnologia a fost folosită în trecut de poliție pentru a determina locația suspecților. Compania a decis să le acorde utilizatorilor posibilitatea de a suspenda istoricul locației, dacă aceștia doresc să protejeze informațiile cu privire la locația personală.

Google își asigură utilizatorii pe pagina de suport clienți că există posibilitatea de a opri înregistrarea datelor despre locație oricând. Însă acest lucru nu este în totalitate adevărat.

Chiar și cu istoricul locației oprit, anumite aplicații Google înregistrează automat locația utilizatorilor și ora la care este transmisă informația fără a cere permisiunea pentru a face asta.

Spre exemplu, Google întregistrează locația atunci când deschizi, chiar și pentru câteva secunde, aplicația Google Maps. Aplicațiile care afișează prognoza meteo pe Android arată automat locația utilizatorului. Chiar și anumite căutări care nu au legătură cu locația, precum ”truse de știință pentru copii” transmit cu acuratețe locația utilizatorului și o salvează în contul Google al acestuia.

Această problemă de confidențialitate afectează în jur de 2 miliarde de utilizatori de dispozitive Android operate prin software Google și sute de milioane de utilizatori de iPhone.