Contabilul lui Paul Manafort, fostul șef de campanie al președintelui american Donald Trump în timpul alegerilor prezidențiale din 2016, a recunoscut în instanță că a ajutat la falsificarea rapoartelor financiare pentru reducerea taxelor și pentru obținerea de împrumuturi, relatează Reuters, citată de Mediafax.

Paul ManafortFoto: Hotnews

Cynthia Laporta, contabilul care s-a ocupat de finanțele lui Manafort începând cu anul 2014, a recunoscut în fața juriului din Alexandria, Virginia falsificarea documentelor pentru a primi imunitate în cazul în care Manafort este judecat.

Fostul șef de campanie este acuzat de 18 infracțiuni, printre care fraudă bancară, și poate primi o pedeapsă de până la 30 de ani în închisoare dacă este găsit vinovat. Acesta a pledat nevinovat la începutul procesului.

Laporta a recunoscut în fața instanței că îi este frică de o condamnare, explicând că a fost de acord cu propunerile contabile făcute de Manafort și Rick Gates deoarece nu voia să creeze probleme pentru firma în care lucra sau să piardă un client atât de important. „Regret foarte mult ceea ce am făcut”, a declarat Laporta, în a patra zi de proces în cazul lui Manafort, care este bănuit că a ascuns zeci de milioane de dolari obținuți din colaborările cu politicieni pro-ruși din Ucraina pentru a evita plata taxelor.

Declarația făcută de Laporta, al 14-lea martor interogat de către procurori, a fost cea mai importantă în construirea cazului împotriva fostului șef de campanie. Atât ea, cât și alt contabilul precedent al lui Manafort, Philip Ayliff, au declarat că nu știau de conturile deținute de acesta în străinătate. Paul Manafort a încercat să ascundă veni