Senatorii polonezi au respins, miercuri seară, demersul preşedintelui Andrzej Duda pentru organizarea, în cursul acestui an, a unui referendum privind posibila amendare a Constituţiei ţării, notează thenews.pl, potrivitAgerpres.

HotNews.roFoto: Hotnews

Treizeci de membri ai camerei superioare a legislativului de la Varşovia şi-au exprimat opoziţia faţă de propunerea şefului statului de a se organiza un referendum pe 11 noiembrie 2018, când Polonia marchează 100 de ani de independenţă. Propunerea a fost susţinută de zece senatori, în timp ce 52 s-au abţinut.

Preşedintele Duda a declarat vineri că referendumul respectiv ar avea drept scop să verifice dacă polonezii doresc păstrarea Constituţiei în actuala sa formă, care datează din 1997, sau dacă ei vor o nouă lege fundamentală.

De asemenea, Duda ar fi dorit ca alegătorii polonezi să fie întrebaţi dacă vor ca apartenenţa ţării lor la NATO şi la Uniunea Europeană, precum şi vârsta de pensionare să fie prevăzute de Constituţie.

Rezultatul referendumului nu ar fi avut caracter obligatoriu pentru modificarea legii fundamentale, ci ar fi reprezentat un indicator al schimbărilor dorite de cetăţenii polonezi.