Ministrul Justiei a anunțat în această dimineață că interviurile candidaților pentru conducerea DNA vor avea loc joi, iar vineri vor fi deliberări și se va ajunge la o concluzie. Toader a reiterat că e posibil ca unul din cei patru să fi desemnat pentru șefia DNA, dar e posibil să nu fie desemnat niciunul. Lista procurorilor care îndeplinesc condițiile legale de participare la selecţia pentru șefia DNA și programarea interviurilor se vor afișa astăzi la sediul Ministerului Justiţiei. Lista va fi publicată șipe pagina de internet a instituției.

Tudorel ToaderFoto: Agerpres

UPDATE 08.20 Ministrul Justiției a confirmat că astăzi se va verifica dacă fiecare dosar conține documentele necesare. Mâine vor fi analizate programele manageriale.

"Astăzi, Direcția de Resurse Umane va verifica dosarele candidaților. Va verifica să vadă dacă fiecare dosare are, conține toate piesele necesare. Mâine, membrii comisiei vor studia dosarele, vor analiza programele manageriale. Joi, începând cu orele 09.00, voi convoca membrii comisiei pentru interviu și candidații. După care, vineri deliberăm, vineri ajungem la o concluzie în funcție de care continuăm procedura. E posibil, teoretic și practic, ca unul să nu se prezinte, că doar nu îl țin de mână să vină la interviu. Vedem cum se va prezenta la interviu, vedem programele manageriale, discutăm toți membrii comisiei și vom stabili dacă avem un candidat pe care să-l propunem CSM-ului și apoi președintelui, și care este acel candidat. Este foarte posibil ca unul din cei patru să fie desemnat candidat pentru șefia DNA, după cum tot foarte posibil este ca niciunul să nu fie desemnat și atunci vom relua procedura", a declarat Tudorel Toader, citat de Mediafax.

Ministrul Justiției a mai precizat că "există această opinie care pare majoritară în sensul că viitorul procuror-șef la DNA trebuie să provină din structura internă a DNA-ului, dar nu cred că nu ne aducem aminte faptul că alte dăți, procurorul șef nu a venit din structura internă a DNA-ului, după cum nici noul procuror șef la DIICOT nu a venit din structura internă a DIICOT-ului".

Întrebat de jurnaliști ce ar trebui să facă noul șef al Direcției Naționale Anticorupție, Tudorel Toader a declarat că acesta trebuie să sporească încrederea în actul de justiție.

Patru procurori s-au înscris în ultima zi în cursa pentru șefia DNA: Florentina Mirică, șefa direcției de combatere a corupției din DNA, procurorul-șef adjunct al DNA, Marius Iacob, procurorul Cristian Lazăr de la Parchetul General și procurorul anticorupție Elena Grecu.

Florentina Mirică, șefă a direcției de combatere a corupției din cadrul DNA, a fost promovată în această funcție de Laura Codruța Kovesi.

Marius Iacob, fostul prim procuror-șef adjunct al Parchetului General,a devenit adjunctul Laurei Codruța Kovesi în iulie 2013, fiind propus de ministrul justiției, Robert Cazanciuc.

Cristian Lazăr este în prezent adjunctul Secţiei de urmărire penală şi criminalistică a Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție.

Elena Grecu a fost procuror general al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Constanţa, iar în prezent este şef serviciu în structura centrală a DNA.

În perioada 25 - 27 iulie, candidaţii selectaţi vor susține interviurile cu ministrul Justiţiei.

Rezultatele selecţiei vor fi anunţate public pe data de 30 iulie.

Conform procedurii, propunerea/propunerile ministrului Justiției va fi/vor fi înaintate Consiliului Superior al Magistraturii – Secția pentru procurori, în vederea obținerii avizului instituției. Ministrul Justiției va înainta propunerea președintelui Klaus Iohannis, în vederea numirii în funcția de conducere.

Tudorel Toader a subliniat că toți cei 4 candidați care s-au înscris în cursa pentru șefia DNA sunt valoroşi.

Ulterior, Tudorel Toader, a declarat că nu este "obligatoriu" să desemneze pe unul dintre cei 4 procurori înscrişi la selecţia pentru şefia DNA și că procedura poate fi reluată.

"Mai este o problemă. Noi avem patru candidaţi. Dar nu înseamnă că obligatoriu trebuie să desemnăm unul dintre cei patru. Procedural vorbind, să nu excludem varianta, aceea în care Comisia nu se opreşte la unul dintre candidaţi, ci reluăm procedura, anunţăm din nou perioada de înscriere, de selecţie, adică o luăm de la început. (...) Ştiţi vorba aceea românească: poţi candida singur şi să ieşi pe locul doi. Aici sunt patru, dar nu înseamnă că obligatoriu trebuie să selectăm pe unul dintre ei", a spus Toader, într-o intervenţie telefonică la RTV.