Ministrul Justiției, Tudorel Toader, a susținut luni că președintele Curții Supreme, Cristina Tarcea, i-ar fi transmis că trebuia să tacă din gură în ceea ce privește șefia DNA. El a precizat că asta a înțeles din acuzațiile lui Tarcea potrivit cărora revocarea Laurei Codruța Kovesi a fost o decizie politică.

Tudorel ToaderFoto: Facebook

"Poate că tema aceasta (declarațiile Cristinei Tarcea - n.r.) chiar în Consiliul Superior al Magistraturii, nu știu. Doamna Tarcea ne-a spus că a fost de bună credință, dar nu ne-a spus în ce perioadă, în ce epocă a fost de bună credință. Doamna Tarcea n-a spus că raportul meu și motivele pentru care am declanșat procedura nu este întemeiat, nu este adevărat, nu sunt motive. N-a spus că decizia CCR nu este fundamentată, nu este motivată, nu e temeinică, n-a spus că decizia CCR nu trebuie respectată. Ce a spus? Că eu ca ministru nu trebuia să declanșez procedura. Prin urmare, mi-a transmis, cu alte cuvinte, în lectura mea, un fel de «lasă că merge așa». Repet, nu că raportul nu e corect, fundamentat, nu că nu sunt motive de declanșare, nu că decizia nu trebuie respectată, dar că trebuia să tac din gură, să spun probabil că e bine și să mergem mai departe, probabil. Adică dumneavoastră nu vă dați seama că din conținutul acela un judecător face aprecieri cu privire la o decizie a Curții Constituționale, la o activitate a unui ministru, independent el, dar membru al Guvern. Concluzia e simplă", a declarat Tudorel Toader, citat de Mediafax.

CSM și Inspecția Judiciară au fost sesizate cu referire la declarațiile președintelui Înaltei Curți de Casație și Justiție. Potrivit sesizării publicației Lumea Justiției, Cristina Tarcea a făcut, printre altele, afirmații cu conotații politice legate de revocarea Laurei Codruța Kovesi de la DNA. În sesizarea către Secția pentru Judecători a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) și Inspecția Judiciară (IJ) în vederea cercetării disciplinare și excluderii din magistratură a Cristinei Tarcea, aceasta este acuzată de mai multe abateri discipinare, respectiv de desfășurarea de activități publice cu caracter politic sau manifestarea convingerilor politice în exercitarea atribuțiilor de serviciu și de atitudini nedemne în timpul exercitării atribuțiilor de serviciu față de colegi, celălalt personal al instanței sau al parchetului în care funcționează, inspectori judiciari, avocați, experți, martori, justițiabili ori reprezentanții altor instituții. Totodată, președintele Înaltei Curți de Casație și Justiție mai e acuzat de încălcarea prevederilor legale referitoare la incompatibilități și interdicții privind judecătorii și procurorii, precum și de manifestări care aduc atingere onoarei sau probității profesionale ori prestigiului justiției, săvârșite în exercitarea sau în afara exercitării atribuțiilor de serviciu.

Sesizarea vine după ce președintele Înaltei Curți de Casație și Justiție (ÎCCJ) a afirmat, printre altele, că decizia de revocare a Laurei Codruţa Kovesi de la conducerea DNA a fost „inadmisibil de mult politizată", Cristina Tarcea declarându-se „intrigată" de acest episod.

"Am să vorbesc în numele meu şi am să vă spun că am privit, nu neapărat cu îngrijorare, dar intrigată tot ceea ce s-a întâmplat, pentru că mi s-a părut atât de inadmisibil de politizat totul, încât nu am ştiut exact ce se întâmplă şi nu am ştiut în ce măsură o structură care face parte, pana la urma, potrivit Constituţiei, din autoritatea judecătorească, trebuie să facă obiect de dispută al atâtor dispute politice. Asta nu mi se pare normal şi nu trebuie să se întâmple. Este adevărat că statutul procurorului este destul de incert, potrivit Constituției noastre, lăsăm la o parte că nimeni nu are drept obiectiv lămurirea anumitor aspecte destul de neclare şi confuze din Constituţia României, dar atât timp cât o structură face parte din autoritatea judecătoarească, haideţi să nu facem campanii electorale, să nu facem acţiuni politice, implicând acea structură a autorităţii judecătoreşti. Nu mi se pare normal ca iniţiativa revocării să pornească din mediul politic, nu mi se pare normal ca un ministru al Justiţiei să sesizeze Curtea Constituţională pe un aspect până la urmă comun al revocării unui procuror şef, nu mi se pare normal ca acelaşi aspect să ridice probleme de revocare, de suspendare a preşedintelui ţării. Este inadmisibil de mult politizat acest aspect şi nu mi-aş mai dori să se întâmple", a declarat Cristina Tarcea, la Realitatea Tv.