Procurorul general Augustin Lazăr a avut, miercuri, o întrevedere cu Michael Roth, ministrul de stat pentru Afaceri Europene din cadrul Ministerului Federal German de Externe, în cadrul căreia oficialul german şi-a manifestat îngrijorarea în legătură cu recentele modificări ale legislaţiei penale.

HotNews.roFoto: Hotnews

"Principalele teme abordate în cadrul întrevederii s-au referit la cooperarea judiciară bilaterală şi internaţională, progresele înregistrate de România în reforma justiţiei şi combaterea corupţiei, problematica judiciară curentă, inclusiv modificările legislative în curs. Michael Roth, ministrul de stat pentru Afaceri Europene din cadrul Ministerului Federal German de Externe, a remarcat progresele realizate în ultimii ani de sistemul judiciar din România, manifestându-şi interesul şi îngrijorarea în legătură cu recentele modificări ale legislaţiei penale", se arată într-un comunicat al Parchetului General, citat de Agerpres.

La rândul său, Augustin Lazăr a făcut o prezentare a Ministerului Public, inclusiv a structurilor specializate, arătând că lupta anticorupţie şi crimei organizate este dusă cu eficienţă şi profesionalism.

La întâlnirea de la sediul Parchetului General, Michael Roth a fost însoţit de Markus Teglas, şeful său de cabinet, şi Kai Hennig, adjunctul ambasadorului Republicii Federale Germania la Bucureşti, precum şi de Laura Grunewald, şefa Serviciului de presă, consilier politic, şi Luciana Pop, şefa Serviciului de traduceri din cadrul Ambasadei Republicii Federale Germania.

Din partea Ministerului Public, au participat Laura Oprean, prim-adjunct al procurorului general, Anca Jurma, procuror şef al DNA, Daniel Horodniceanu, procuror şef al DIICOT, Nadina Spînu, procuror şef al Serviciului de cooperare judiciară internaţională, relaţii internaţionale şi programe.

Marți, Liviu Dragnea l-a asigurat pe ministrul de stat german că reforma în justiție nu afectează statul de drept

Michael Roth, ministrul de stat pentru Afaceri Europene din cadrul MAE german, a avut în urmă cu o zi, la Parlament, și o întrevedere cu președintele Camerei Deputaților, Liviu Dragnea, în care liderul PSD l-a asigurat pe acesta că reforma în justiție nu afectează statul de drept.

"Printre subiectele abordate s-au regăsit şi modificările din domeniul justiţiei, ocazie cu care preşedintele Camerei Deputaţilor a transmis asigurări cu privire la respectarea statului de drept şi a independenţei sistemului judiciar în România", se arată într-un comunicat de presă citat de Mediafax.

Cei doi au discutat și despre prioritățile României la preluarea președinției Consiliului UE din ianuarie 2019, Liviu Dragnea susținând că viziunea țării noastre este "una puternic proeuropeană, favorizând o integrare mai profundă, bazată pe valorile și principiile fundamentale ale UE - unitate, solidaritate, tratament egal și convergență". În acest context, obiectivele României sunt aprofundarea coeziunii europene, menținerea unei Europe sigure și stabile, dar și definirea și consolidarea rolului global al UE, potrivit sursei citate.

Michael Roth a subliniat că obiectivele României în cadrul președinției Consiliului UE sunt "cu atât mai importante și cu un mai mare impact la nivelul Uniunii atât din perspectiva alegerilor pentru Parlamentul European, cât și din cea a negocierilor privind noul cadru financiar multianual".