Statul român trebuie să recunoască căsătoriile între persoane de acelaşi sex încheiate peste graniţă, în scopul asigurării dreptului la liberă circulaţie în UE, afirmă Asociația Accept, acuzând, după decizia CCR de azi, că cei doi de la care a pornit sesizarea sunt ”doar 'un pic' căsătoriți”.

HotNews.roFoto: Hotnews

Seizarea "s-a admis în sensul că textele criticate sunt constituţionaleîn măsura în care recunosc dreptul la liberă circulaţie şi la şedere pe teritoriul României. Nu ne-am pronunţat cu privire la recunoaşterea căsătoriei”, a declarat preşedintele CCR, Valer Dorneanu.

Asociația Accept explică și ea că CCR a decis astăzi că articolul 277, alineatele (2) şi (4) din Codul Civil este constituţional doar în măsura în care autorităţile naţionale recunosc căsătoriile gay încheiate în afara ţării strict în scopul liberei circulaţii a cetăţenilor europeni. Această prevedere a Codul Civil impune, în interpretarea CCR, ca statul român să recunoască căsătoriile între persoane de acelaşi sex pentru stabilirea reşedinţei cetăţenilor europeni şi a membrilor familiei lor, în ciuda interdicţiei generale impuse în acelaşi timp privind recunoaşterea căsătoriilor între persoane de acelaşi sex încheiate în afara ţării.

Asociaţia ACCEPT salută decizia CCR, care face un prim pas important în a asigura egalitatea în drepturi şi demnitate pentru persoanele lesbiene, gay, bisexuale şi transgender (LGBT), şi pentru familiile lor, dar spune că este nevoie de mai mult.

"Curtea Constituţională a decis astăzi că dreptul la viaţă de familie pentru cuplurile de acelaşi sex există şi trebuie respectat în baza Constituţiei României. Decizia CCR obligă autorităţile să asigure drepturi egale pentru soţii de acelaşi sex care se bucură de dreptul lor la liberă circulaţie. Totuşi, această decizie nu obligă la recunoaşterea tuturor căsătoriilor între persoane de acelaşi sex încheiate în afara ţării, nici la recunoaşterea tuturor drepturilor ca familie pentru cetăţenii căsătoriţi recunoscuţi în vederea şederii - această situaţie ambiguă duce la fragmentarea dreptului la familie.

Practic, odată ce o familie este recunoscută pentru stabilirea reşedinţei, este o ipocrizie să nu fie recunoscută pentru toate drepturile sale. De asemenea, cetăţenii europeni sunt recunoscuţi ca fiind căsătoriţi, în timp ce doi români gay căsătoriţi peste graniţe sunt în continuare trataţi ca doi străini, în loc să fie consideraţi o familie," a declarat Iustina Ionescu, avocată de drepturile omului şi membră a Asociaţiei ACCEPT.

"CJUE a avut în discuţie, conform competenţelor sale, doar prevederile ce ţin de libera circulaţie pentru soţii de acelaşi sex. Însă CCR a avut un mandat mai larg şi trebuia să se asigure că întreaga viaţă de familie a cuplurilor gay este recunoscută şi respectată. Aşteptăm cu interes motivarea deciziei de astăzi, pentru a vedea argumentele utilizate de judecătorii constituţionali," a adăugat aceasta.