Olimpiada Internaţională de Matematică a început oficial duminică printr-o ceremonie care a avut loc la Cluj-Napoca, la competiție urmând să participe 1.500 de elevi din peste 100 de ţări de pe cinci continente. Prezent la eveniment, Klaus Iohannis le-a transmis tinerilor că vor face parte din elita intelectuală și pot demonstra lumii ce poate face mintea umană atunci când e pusă la încercare.

Klaus IohannisFoto: Presidency.ro

”Evenimentul este o întrecere în inteligenţă şi creativitate, devenind un for care permite tinerilor talentaţi din întreaga lume să demonstreze de ce este capabilă mintea umană atunci când este pusă la încercare. Matematica stă la baza tuturor ştiinţelor, inovaţiei şi a dezvoltării gândirii analitice. Voi veţi face parte din elitele intelectuale ale ţărilor voastre şi ale lumii, sunt convins că pasiunea pentru matematică pentru mulţi dintre voi de când eraţi copii. Cred că matematica şi materiile din categoria ştiinţă-tehnologie, inginerie şi matematică sunt esenţiale în contrucţia curriculară în timpul educaţiei timpurii dacă ne dorim să avem veritabile societăţi ale cunoaşterii”, a spus președintele Klaus Iohannis.

De asemenea, președintele le-a spus elevilor că speră ca fiecare dintre ei să contribuie la un viitor mai bun și mai drept. „Sper ca fiecare dintre voi își va folosi întregul potențial pentru a contribui la consolidarea unui viitor mai bun și mai drept pentru generația voastră și cele următoare”, a mai spus Iohannis, urându-le elevilor ședere frumoasă în România.

Cea de-a 59-a Olimpiadă Internațională de Matematică se desfășoară la Cluj-Napoca până pe 14 iulie.

La competiție participă și fiul cel mare al președintelui Siriei, Bashar al-Assad, Hafez al-Assad, în vârstă de 16 ani, care este component al lotului olimpic sirian.

Evenimentul reprezintă cea mai veche şi mai prestigioasă competiţie din domeniul ştiinţelor adresată elevilor de liceu, prima ediţie având loc în România în anul 1959.