Inundațiile și alunecările de teren provocate de ploile din aceste zile au dus la moartea a cel puțin 50 de oameni, în timp ce alte zeci de persoane sunt date dispărute în Japonia, potrivit ultimului bilanț, scrie BBC News.

HotNews.roFoto: Hotnews

Cele mai multe victime s-au înregistrat în prefectura Hiroshima, care a fost lovită de puternice ploi torențiale. Sute de case au fost afectate.

Aproximativ 1.6 milioane de oameni au primit ordin de evacuare, în timp ce alte 3 milioane au fost sfătuite să facă același lucru.

Mii de polițiști, pompieri și soldați iau parte la operațiunile de căutare a persoanelor date dispărute. O parte dintre victime au murit îngropate de vii din cauza alunecărilor de teren.

Agenţia meteorologică japoneză (JMA) a emis cel mai ridicat nivel de alertă din cauza precipitaţiilor ''istorice'', avertizând că ploile vor continua până duminică şi că există riscul producerii altor alunecări de teren, relatează și AFP.

Precipitaţii record înregistrate în numeroase regiuni (Hiroshima, Kyoto, Okayama etc.) au antrenat numeroase alunecări de teren şi inundaţii, izolând numeroşi locuitori în pofida ordinului de evacuare dat de autorităţi şi care vizează 1,9 milioane de persoane.

Cantitatea de precipitaţii care au căzut până vineri seara asupra unei porţiuni din insula principală a arhipelagului nipon, Honshu, este de două ori mai mare decât cantitatea totală înregistrată în mod obişnuit în toată luna iulie, iar precipitaţiile continuă să cadă.

Ploile par să fi fost declanşate de un front atmosferic cald şi umed dinspre Oceanul Pacific, care a intensificat activitatea frontului ploios sezonier. A contribuit, de asemenea, taifunul care s-a abătut asupra Japoniei în această săptămână, potrivit autorităţilor.

Problemele meteorologice ale Japoniei sunt însă departe de a se fi terminat întrucât taifunul Maria, care se formează în Oceanul Pacific, este prognozat să se intensifice devenind o furtună de gradul 4 şi ar putea să se abată asupra insulei sud-vestice Okinawa la începutul săptămânii viitoare.