Augustin Lazăr: Le transmit cetățenilor, justițiabili sau nu, să aibă încredere în procurori

de G.S.     HotNews.ro
Duminică, 1 iulie 2018, 13:13 Actualitate | Esenţial


Augustin Lazar
Foto: Agerpres
Ziua Justiției trebuie să reprezinte un prilej de reflecție și de analiză a parcursului și evoluțiilor înregistrate de sistemul judiciar, în special în conjuncturile extrem de intense din ultimii doi ani, spune procurorul general, Augustin Lazăr.

”Am în vedere atât seria modificărilor legislative care afectează magistratura și justiția penală cât și atacurile la adresa judecătorilor și procurorilor, mult mai dure și mai frecvente în această perioadă, afirmă lazăr într-un mesaj de Ziua Justiției.

”Doresc să le transmit cetățenilor, justițiabili sau nu, să aibă încredere în procurori, să îi asigur că vom rămâne fideli spiritului Constituției, că vom acționa cu profesionalism și imparțialitate pentru a le apăra drepturile și libertățile fundamentale”, transmite șeful Ministerului Public.

Întregul mesaj de Ziua Justiției al procurorului general:

”Prima duminică a lunii iulie este dedicată, începând din anul 1994, sărbătoririi Zilei Justiției, moment aniversar, dar și simbolic pentru toți cei care lucrăm în sistemul judiciar, în sensul recunoașterii rolului important pe care justiția îl are în societate. Din acest motiv, Ziua Justiției trebuie să reprezinte un prilej de reflecție și de analiză a parcursului și evoluțiilor înregistrate de sistemul judiciar, în special în conjuncturile extrem de intense din ultimii doi ani. Am în vedere atât seria modificărilor legislative care afectează magistratura și justiția penală cât și atacurile la adresa judecătorilor și procurorilor, mult mai dure și mai frecvente în această perioadă.

Cum putem răspunde acestor provocări ale vremurilor, fără a permite împrejurărilor de moment să inducă ideea unei crize de autoritate, încredere și identitate a sistemului judiciar ? În primul rând, prin semnalul de unitate și de implicare pe care magistratura, judecători și procurori, trebuie să îl dea atunci când sunt în discuție chestiuni fundamentale, care privesc însăși esența justiției, ca serviciu public.

Justiția înseamnă adevăr și dreptate, iar noțiunile de adevăr și de dreptate sunt inerente naturii umane, nu se poate trăi fără ele. Practicarea justiției pentru aflarea adevărului și pentru a se face dreptate este o misiune onorantă: a da supremației legii rangul de normalitate, de regulă în societate, reprezintă o garanție a echilibrului necesar unei ordini sociale democratice. Din acest punct de vedere, avem o responsabilitate imensă față de societate, pe care o putem îndeplini doar prin garanțiile de independență conferite de Constituție.

La rândul său, societatea - din perspectiva nevoii de dreptate socială și a așteptărilor pe care le are de la sistemul judiciar – trebuie să conștientizeze că independența procurorilor este esențială pentru statul de drept, fiind garanția unei justiții imparțiale și eficiente. Independența procurorilor nu este un privilegiu conferit în interesul procurorilor, ci o necesitate pentru a ne asigura că justiția, ca una dintre puterile statului, prin instituțiile sale, este capabilă să își îndeplinească rolul de a menține echilibrul puterilor și a corectitudinii relației dintre stat și cetățean.

Referitor la acest din urmă aspect, doresc să accentuez rolul constituțional al Ministerului Public de a apăra drepturile și libertățile fundamentale ale omului, obiectiv prioritar al procurorilor. În acest sens, în cursul anului trecut, Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție a lansat un proiect privind formarea și perfecționarea profesională a procurorilor în vederea consolidării instituționale, a respectării drepturilor și libertăților fundamentale ale omului în faza de urmărire penală, precum și a reducerii numărului de condamnări la Curtea Europeană a Drepturilor Omului.
În acest context, doresc să le transmit cetățenilor, justițiabili sau nu, să aibă încredere în procurori, să îi asigur că vom rămâne fideli spiritului Constituției, că vom acționa cu profesionalism și imparțialitate pentru a le apăra drepturile și libertățile fundamentale.

Nu în cele din urmă, vreau să îmi exprim respectul și aprecierea față de întreg corpul de magistrați, judecători și procurori, față de celelalte profesii juridice (avocați, notari, executori, personal auxiliar din instanțe și parchete, experți), față de toți cei care, în cadrul sistemului judiciar, își exercită profesia cu responsabilitate față de societate și cetățeni, aplicând și respectând legea.

La mulți ani cu ocazia Zilei Justiției!”

286 vizualizari

 • 0 (2 voturi)    
  Judecatorii elibereaza infractorii, (Duminică, 1 iulie 2018, 13:23)

  emil bobu [utilizator]

  cei de la tribunale si de la CCR.

  Acolo a murit justitia romana.
 • -2 (4 voturi)    
  Da musiu Lazar, cum sa nu avem incredere (Duminică, 1 iulie 2018, 13:56)

  xrogo [utilizator]

  in procurorii Portocala, Onea, Papici, Eva, si mai ales in capii procuraturii, vestita revocata Kovesi si in lacheul ei, Lazar cel servil?


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version