Ministrul Justiției Tudorel Toader a susținut vineri, referitor la condamnarea lui Liviu Dragnea pentru instigare la abuz în serviciu, că judecătorii din complet nu ar fi ținut cont de o decizie a Curții Constituționale. El a mai spus că așteaptă să vadă motivarea sentinței și a adăugat că mulți sunt condamnați în primă instanță și achitați ulterior sau invers.

Tudorel ToaderFoto: Facebook - Tudorel Toader

Toader a comentat că, din câte a aflat, nu a existat unanimitate în completul de trei judecători de la Înalta Curte, doi judecători fiind pentru condamnare, iar altul având opinie separată. El a mai afirmat că nu se poate ca magistrații să nu țină cont de o decizie a CCR la care a participat el însuși pe vremea când era judecător constituțional și care vizează abuzul în serviciu.

”Am auzit că doi judecători au făcut majoritatea spre condamnare, că unul a făcut opinie separată, că nu au luat în considerare decizia Curţii Constituţionale, decizie la care am participat pentru că eram încă judecător la Curtea Constituţională”, a spus Toader.

Ministrul a calificat decizia de condamnare ca fiind una ”interpretativă”, și a completat că așteaptă motivarea sentinței. ”Vreau să vă spun cu deplină convingere că o decizie a CCR nu poate fi neglijată chiar dacă legiuitorul nu pune textul legii în acord cu decizia”, a comentat Toader. ”Mulți sunt condamnați și apoi achitați sau sunt achitați și apoi condamnați”, a adăugat el.

Întrebat dacă Liviu Dragnea ar trebui să își dea demisia din fruntea Camerei Deputaților, Toader a spus că nu vrea să se pronunțe pentru că este o ”chestiune politică”. La insistențele jurnaliștilor, el a susținut că fiecare beneficiază de prezumția de nevinovăție.

Discursul lui Tudorel Toader este în aceeași linie cu mesajul transmis joi seara de premierul Viorica Dăncilă.

”Decizia instanței de judecată în cazul președintelui PSD ne arată că modul în care în România se aplică legea este încă sub influența arbitrariului. Liviu Dragnea a fost condamnat pentru o faptă prevăzută de un articol pentru care există deja o decizie a CCR că trebuie modificat pentru a fi în acord cu regulile Constituției. Într-un stat democratic, incertitudinile nu au ce căuta în înfăptuirea actului de justiție, iar atât timp cât există decizii ale CCR pe care unii judecători le acceptă, alții nu, nu ne putem gândi decât că această hotărâre de condamnare nu se va menține și după recursul din apel”, a transmis Dăncilă, printr-un comunicat de presă.

Liviu Dragnea a fost condamnat joi, în primă instanță, la 3 ani și 6 luni de închisoare cu executare pentru instigare la abuz în serviciu, în dosarul angajărilor fictive.

PNL, USR și PMP i-au cerut demisia din funcția de președinte al Camerei Deputaților. La fel și miile de români care au ieșit în stradă în București și mai multe orașe din țară.