Peste 3.000 de minori au avut, în 2017, calitatea de inculpați în dosare penale, acest număr reprezentând aproape 10% din totalul celor trimiși în judecată, a precizat procurorul general Augustin Lazăr, subliniind că aproape 500 s-au aflat în stare de arest preventiv și 50 au fost acuzați de omor, potrivit agenției Mediafax.

Augustin LazarFoto: Agerpres

“Numai în anul 2017, în statisticile Ministerului Public au fost înregistraţi 3.382 de inculpaţi minori, reprezentând 6,5% din totalul inculpaţilor trimişi în judecată. Dintre aceştia, 480 de minori au fost trimişi în judecată în stare de arest preventiv. Observăm că este o creştere cu 7,9% faţă de anul precedent (n.r. - 2016) privind inculpaţii minori arestaţi preventiv. Este o cifră care trebuie să ne pună pe gânduri. Câteva date sunt semnificative, au fost inculpaţi pentru omor 50 de copii, (...) au fost trimişi în judecată pentru viol 56 de minori, 1.478 de minori au fost judecaţi pentru furt, iar 700 pentru tâlhărie. Aceste cifre ne arată care este anvergura fenomenului infracţional în rândurile minorilor”, a declarat, joi, procurorul general al României, Augustin Lazăr.

Declaraţiile au fost făcute în cadrul grupului de lucru franco-român “Accelerarea eforturilor comune de a stopa violenţa împotriva copiilor la nivel naţional”, care are obiectivul de a întări autorităţile, reţelele şi coaliţiile sociale civile astfel încât să stopeze violenţa împotriva copiilor.

“Datele statistice sunt convingătoare în vederea punerii în vigoare a acestui proiect. (...) Ideea centrală este aceea de a crea o cultură instituţională comună a autorităţilor cu competenţe atât juridice, cât şi administrative. Cu alte cuvinte, apare ca fiind necesară coordonarea acţiunilor instituţiilor statale cu cele ale societăţii civile în scopul apărării intereselor copilului. În măsura în care vom reuşi să specializăm o reţea de procurori în acest domeniu, va fi foarte important să tratăm minorii ca o investiţie pentru viitor”, a mai adăugat Lazăr.

Prezent la eveniment, ambasadorul Franţei la Bucureşti, Michelle Ramis, susţine că în România există mulţi copii care nu anunţă autorităţile atunci când sunt agresaţi, astfel acest proiect vine în ajutorul minorilor.

“Subiectul privind protecţia copilului este tratat prin prisma dramelor prin care sunt implicaţi aceştia. Crearea acestui grup de lucru este un pas important în cooperarea privind apărarea copiilor şi este un proiect promiţător pentru ambele ţări. Preocuparea majoră a proiectului este îmbunătăţirea situaţiei copilului. (...) Există situaţii când cei mici nu pot alerta autorităţile, astfel nu pot fi ajutaţi. Trebuie să ne unim pentru siguranţa copiilor aflaţi în pericol”, a declarat ambasadorul Franţei la Bucureşti, Michelle Ramis.

Proiectul “Accelerarea eforturilor comune de a stopa violenţa împotriva copiilor la nivel naţional” se va desfăşura până pe 31 iulie şi este realizat de Parchetul pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi de Justiţie în parteneriat cu Ministerul Afacerilor Externe şi al Dezvoltării Internaţionale din Franţa.