Forumul Judecătorilor din România îşi exprimă susţinerea faţă de cei peste 700 de procurori care au adoptat "Declaraţia de Independenţă" după decizia CCR

de I.B.     HotNews.ro
Luni, 4 iunie 2018, 23:29 Actualitate | Esenţial


ICCJ - sala Sectiilor Unite
Foto: Agerpres

Asociaţia “Forumul Judecătorilor din România” îşi exprimă susţinerea faţă de cei peste 700 de procurori care, alături de judecători şi auditori de justiţie, au adoptat "Declaraţia de Independenţă", după decizia Curţii Constituţionale potrivit căreia preşedintele Klaus Iohannis trebuie să o revoce din funcţie pe şefa DNA, Laura Codruţa Kovesi. Forumul Judecătorilor afirmă că "nu poate fi concepută o independenţă reală a judecătorului fără garanţia unei independenţe simetrice atribuită procurorului, de natură a păstra nealterate premisele aplicării legii la o stare de fapt asupra căreia cel dintâi este chemat să se pronunţe şi care este necesar a nu fi viciată apriori printr-o ingerinţă nejustificată şi neconformă cu standardele internaţionale în materie", potrivit News.ro.

Forumul Judecătorilor arată, într-un comunicat de presă, că prin Decizia nr. 924 din 1 noiembrie 2012, Curtea Constituţională a României a reţinut că Ministerul Public a fost instituit, prin art.131 şi 132 din Constituţia României, ca o magistratură componentă a autorităţii judecătoreşti, având rolul de a reprezenta în activitatea judiciară interesele generale ale societăţii şi de a apăra ordinea de drept, precum şi drepturile şi libertăţile cetăţenilor. Procurorii au, ca şi judecătorii, statut constituţional de magistraţi, prevăzut expres în art.133 şi 134 din Legea fundamentală, aceştia sunt numiţi în funcţie, precum judecătorii, la propunerea Consiliului Superior al Magistraturii, şi că acelaşi organ al autorităţii judecătoreşti îndeplineşte rolul de instanţă de judecată în domeniul răspunderii disciplinare a judecătorilor şi procurorilor. Curtea Constituţională a statuat că independenţa justiţiei cuprinde două componente, şi anume componenta instituţională (care nu se referă exclusiv la judecători, ci acoperă sistemul judiciar în întregime), cât şi independenţa judecătorului — componenta individuală.

Judecătorii spun că numeroase documente internaţionale, care proclamă independenţa procurorului ca pe un atribut intrinsec şi indispensabil unui sistem democratic de justiţie, confirmă aceste principii. Spre exemplu, în cazul României, Comisia de la Veneţia a statuat, prin Avizul nr. 731/2013 cu privire la proiectul de lege vizând iniţiativa de revizuire a Constituţiei României, par. 184, 185, că “există pe plan european o tendinţă a întăririi independenţei Ministerului Public, mai degrabă decât a subordonării sau ataşării sale puterii executive”. Comisia de la Veneţia notează, deopotrivă, “că în puţinele state în care Ministerul Public este subordonat puterii executive, aceasta din urmă este extrem de diligentă în a se abţine de la orice ingerinţă în activitatea procurorului, întrucât simpla aparenţă a existenţei unei intervenţii este identic dăunătoare uneia efective. Comisia de la Veneţia a reamintit importanţa unei reglementări unitare şi coerente a statutului procurorului, însoţită de garanţii clare, solide şi eficiente ale independenţei sale, invitând autorităţile române să revizuiască normele incidente în sensul statuat, sub aspectul acoperirii lacunelor în materia coerenţei şi garanţiilor bunei funcţionări a Ministerului Public”.

Opinia concordantă CDL-AD (2015)039 a Comisiei de la Veneţia, Consiliului Consultativ al Procurorilor Europeni şi OSCE, emisă cu privire la proiectele de modificare a legii Ministerului Public din Georgia, statuează, în par. 16, că “există standarde detaliate şi recomandări în privinţa independenţei procurorului, astfel: Comitetul de Miniştri al Consiliului Europei solicită statelor membre să confere procurorilor siguranţa desfăşurării activităţii, liber de orice ingerinţă nejustificată.” 

În cadrul Opiniei CDL (1995)073rev., exprimată cu privire la principiile fundamentale ale Constituţiei ungare (capitolul 11, par. 16), Comisia de la Veneţia a statuat că “principiul fundamental ce ar trebui să guverneze Ministerul Public într-un anumit stat este completa sa independenţă, niciun alt considerent nefiind la fel de important. Doar în condiţiile în care această independenţă este garantată şi protejată de lege, publicul va avea încredere în sistem, element esenţial al unei societăţi sănătoase”. 

Conform art. 20 din Convenţia penală cu privire la corupţie, adoptată de Consiliul Europei la 27 ianuarie 1999, la Strasbourg, ratificată de România prin Legea
nr.27/2002, "fiecare parte adoptă măsurile care se dovedesc necesare pentru ca persoane sau entităţi să fie specializate în lupta împotriva corupţiei. Ele vor dispune de independenţa necesară în cadrul principiilor fundamentale ale sistemului juridic al părţii, pentru a-şi putea exercita funcţiile în mod eficace şi libere de orice presiune ilicită. În egală măsură, art. 6 pct.2 din Convenţia Naţiunilor Unite împotriva corupţiei, adoptată la New York la 31 octombrie 2003, ratificată de România prin Legea nr.365/2004, defineşte noţiunea de "agent public” în cuprinsul art.2 lit.a): "Fiecare stat parte acordă organismului sau organismelor menţionate (n.n., parchetului) independenţa necesară, conform principiilor fundamentale ale sistemului său juridic, pentru a permite exercitarea eficientă a funcţiilor lor la adăpost de orice influenţă nedorită.”

"Nu în ultimul rând, reamintim opiniei publice că nu poate fi concepută o independenţă reală a judecătorului fără garanţia unei independenţe simetrice atribuită procurorului, de natură a păstra nealterate premisele aplicării legii la o stare de fapt asupra căreia cel dintâi este chemat să se pronunţe şi care este necesar a nu fi viciată apriori printr-o ingerinţă nejustificată şi neconformă cu standardele internaţionale în materie, exemplificate mai sus", mai arată “Forumul Judecătorilor din România”.   

Peste 700 de procurori, peste 200 de judecători şi 130 de auditori de justiţie au semnat "Declaraţia de Independenţă", adoptată joi, după decizia Curţii Constituţionale potrivit căreia preşedintele Klaus Iohannis trebuie să o revoce din funcţie pe şefa DNA. În document, magistraţii spun că ”ministrul Justiţiei nu are şi nu va avea nicio implicare şi niciun rol în activitatea profesională”, acest lucru fiind în competenţa Consiliului Superior al Magistraturii şi vorbesc despre ”riscul de a se aduce atingere separaţiei şi echilibrului puterilor în stat”, cerând respectarea statului de drept şi a independenţei sistemului judiciar. ”Independenţa şi imparţialitatea magistratului procuror nu sunt beneficii personale ale acestuia, ci garanţii necesare pentru îndeplinirea funcţiei”, spun procurorii.

Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

3563 vizualizari

 • -28 (38 voturi)    
  degeaba, tovaraseilor (Luni, 4 iunie 2018, 23:34)

  srpc [utilizator]

  tot nu scapati de raspunderea personala pentru mizeriile comise
  • +22 (26 voturi)    
   Care sunt ... (Marţi, 5 iunie 2018, 1:41)

   Alius [utilizator] i-a raspuns lui srpc

   ... mizeriile alea comise? Condamnarea hotilor?
  • +6 (6 voturi)    
   Miza reprezentativitatii (Marţi, 5 iunie 2018, 8:24)

   animatron [utilizator] i-a raspuns lui srpc

   In societatea romaneasca exista inca o vadita retincenta la ideea de "asociere" (mentalul colectiv e inca profund afectat de anii totalitarismului comunist), fie ea si profesionala, sindicatele, partidele si ONG-urile refuzand adesea sa ofere cifre clare, dovedite cu documente, cu privire la membri si aderenti.

   Partidele si sindicatele vehiculeaza desigur cifre foarte mari, dar sunt adesea niste manipulari fara fundament, scopul fiind impactul asupra opiniei publice, pentru a putea avea pretentii politice mai mari.

   E cazul asociatiilor de magistrati, unele politizate deschis, intervenind direct in dezbaterea politica, abonate la prezenta mediatica in cadrul unor emisiuni orientate politic.

   In acest moment nu pare sa existe vreo asociatie de magistrati care sa depaseasca cateva sute de membri, in conditiile in care avem in Romania peste 3.500 judecatori si circa 2.800 procurori.

   Chiar si asa, Forumul Judecatorilor pare mult mai reprezentativ decat asociatia dnei Garbovan (favorizata de Antena3), insa tot nu trece de 4-5% din totalul judecatorilor.

   Deocamdata, doar circa 1.000 de magistrati din cei peste 6.000 au luat public o atitudine fata de ultima decizie CCR, cred ca toti asteapta sa vada motivarea deciziei (e important pentru un profesionist, inainte de a-si da cu parerea) si probabil o mare parte vor evita inregimentarea publica intr-una din tabere din teama de a nu primi etichetari politice.

   Momentul prin care trece justitia din Romania e unul de "turning point", e foarte important sa existe o reactie publica si masiva a magistratilor (de dorit majoritara), indiferent ca e pro sau contra deciziei CCR, opinia publica e foarte divizata si are nevoie de o astfel de actiune din partea magistratilor romani.

   De asemenea, daca nu e rezolvata mai rapid chestiunea dlui judecator Lazaroiu, care nu pare sa mai fie in drept sa participe la lucrarile Curtii, va plana o grava suspiciune asupra CCR, cu implicatii negative pt increderea in sistemul judecatoresc.
   • +4 (6 voturi)    
    Pricepe doar propozitiile simple...! (Marţi, 5 iunie 2018, 10:52)

    scaraotchi [utilizator] i-a raspuns lui animatron

    De ce va ''raciti gura'' sa-i explicati pe indelete...?
   • +1 (3 voturi)    
    Chestiunea d-lui judecator Lazaroiu (Marţi, 5 iunie 2018, 11:43)

    Inapasevedeinvers [utilizator] i-a raspuns lui animatron

    Este un fel de piatra care rastoarna carul.
    Cei in drept sa raspunda pastreaza o tacere de ne tiuie urechile.
    Daca nu mai este "in drept sa participe la lucrarile Curtii", asta se intampla de ceva vreme. Ce valoare mai au lucrarile Curtii, desfasurate de atunci si pana in momentul in care se va decide ce se intampla cu acest domn?
    Daca situatia lui nu este clarificata, asta e un fel de blocaj. Iar infailibilitatea si respectabilitatea CCR devine carpa de sters praful.
  • +5 (7 voturi)    
   deci... (Marţi, 5 iunie 2018, 8:47)

   liviu_ [utilizator] i-a raspuns lui srpc

   mai nou condamnarea infractorilor este "mizerie"
   bravo natiune!
   bine ce pretentii sa avem de la un postac...
   sper macar ca suma pentru care te prostituezi sa merite!
 • +3 (9 voturi)    
  Dl Dragnea negociaza pe multe planuri. (Luni, 4 iunie 2018, 23:37)

  un_moftangiu [utilizator]

  he he..!
 • +14 (24 voturi)    
  Frumos (Luni, 4 iunie 2018, 23:54)

  ipolitic [utilizator]

  dar neimportant.
  Important e ce pozitie adopta cei trei membri ai Uniunii Nationale a Judecatorilor din Romania, in frunte cu Dana Garbovan. In direct la Antena3.
  • +2 (4 voturi)    
   E important sa mergem cu argumentele (Marţi, 5 iunie 2018, 9:31)

   emil bobu [utilizator] i-a raspuns lui ipolitic

   mai departe si sa nu cadem in cearta oarba provocata de sadicii de la Antena 3.

   Da, stiu ca romanii sunt 78% prea prosti ca sa inteleaga ce zice FJR mai sus, dar sa nu o luam razna si sa ajungem la injuraturi si amenintari cum face PSD/PCR/PRM.
 • -18 (28 voturi)    
  am verificat (Marţi, 5 iunie 2018, 0:14)

  Mazeta [utilizator]

  „Declarația de Independență” este semnată și de Giluela, nașa lui Onea.
  • +2 (6 voturi)    
   of doamne (Marţi, 5 iunie 2018, 8:49)

   liviu_ [utilizator] i-a raspuns lui Mazeta

   ce "argumente" aduc postacii psd...
   e clar ca va platesc la post, nu la cat de inteligenta e postarea... altfel ai fi ramas de muuult somer!
  • +2 (2 voturi)    
   In 4 Iulie '76, nașa lui Onea se ocupa (Marţi, 5 iunie 2018, 10:49)

   scaraotchi [utilizator] i-a raspuns lui Mazeta

   cu semnaturile pe ''Declaratia de Independenta''...?

   Si finu' Onea ce facea in acea perioada, ii lua declaratii rasculatului Horea...?
 • -8 (14 voturi)    
  Aha (Marţi, 5 iunie 2018, 7:16)

  Incomod3 [utilizator]

  si din cine e format forumul asta ? cati membri are ? mda...
  • +2 (6 voturi)    
   curios cum... (Marţi, 5 iunie 2018, 8:48)

   liviu_ [utilizator] i-a raspuns lui Incomod3

   cand zice ceva blonda de la judecatorie , nu mai pui asemenea intrebari...

   spre deosebire de blonda voastra, acest forum chiar are lista de membrii and stuff... nu mai stiu pe unde scria, dar nu a stat acu hotnews sa spuna...

   in schimb blonda a refuzat sa spuna numarul de membrii... and you are ok with that ipocritule!
  • 0 (0 voturi)    
   ai citit articolul? (Marţi, 5 iunie 2018, 14:46)

   iodixit [utilizator] i-a raspuns lui Incomod3

   "Peste 700 de procurori, peste 200 de judecători şi 130 de auditori de justiţie au semnat "Declaraţia de Independenţă"
 • 0 (4 voturi)    
  constitutie (Marţi, 5 iunie 2018, 8:35)

  gpavel [utilizator]

  constitutia +hotararile ccr(chiar cea dn 2012)nu asigura independenta procurorilor(doar a judecatorilor),constitutia ar trebui citita in intregime,nu doar unele articole care convin(cauzei),tendinta europeana spre independenta procurorilor e departe de obiectiv si chiar oscilatorie!egalitatea avocat -procuror in fata judecatorului e primul obiectiv,tendinta de independenta a procurorilor trebuie completata cu masuri clare pentru a respecta acest deziderat(egalitatea trebuie sa fie si la nivel simbolic si practic)mentalitatile noastre totalitare se transmit si la tinerele generatii(deci si in justitie)iar pentru a le contracarea cel putin partial, infiintarea institutiei juratilor ar fi necesara
 • +2 (2 voturi)    
  sistem juridic varza (Marţi, 5 iunie 2018, 10:58)

  vodatepes [utilizator]

  Intr-o instanta cel care face actul de justitie este judecatorul sau judecatori. Actul de justitie nu il face nici procurorul si nici avocatul aparari. Cei doi trebuie sa fie egali atat in drepturi cat si in indatorii. Peste procuror si avocat care sunt egali este judecatorul care cantareste probele , analizeaza si decide. Deci procurori sunt avocati statului atat si nu mai mult. Ei au statut de independent din punct de vedere al realizari dosarului de urmarie penala, Atat si nu mai mult. Restul e vb goala bla bla bla bla
  • -1 (3 voturi)    
   Ceea ce afirmati , (Marţi, 5 iunie 2018, 11:51)

   A310 [utilizator] i-a raspuns lui vodatepes

   este absolut corect , dar din pacate o lege ticaloasa a suit tagma procurorilor in sfera magistratilor .
 • -1 (3 voturi)    
  Celor care nu le place , (Marţi, 5 iunie 2018, 11:52)

  A310 [utilizator]

  nu au decat sa devina independenti .
  Respectiv sa demisioneze .
  • +1 (1 vot)    
   celor lu' care (Marţi, 5 iunie 2018, 14:54)

   Inapasevedeinvers [utilizator] i-a raspuns lui A310

   "Orice om ii este teama"
 • 0 (0 voturi)    
  si ce daca? (Marţi, 5 iunie 2018, 14:48)

  iodixit [utilizator]

  atita timp cit dragnea-i multumit ca o sa scape, restul nu conteaza. poate sa se duca tara de ripa, tot ce conteaza e tzarul dragnea.


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by