Consiliul Superior al Magistraturii a decis luni suspendarea din funcţie a judecătoarei Elena Burlan-Puşcaş de la Tribunalul Bucureşti, acuzată de DNA de luare de mită. Judecătoarea este în arest la domiciliu.

Elena si Marcel PuscasFoto: captura facebook

"Constată suspendarea din funcţia de judecător a doamnei Elena Burlan-Puşcaş, judecător în cadrul Tribunalului Bucureşti, ca urmare a luării măsurii arestului la domiciliu faţă de aceasta", se arată în soluţia pronunţată de Secţia pentru judecători a CSM.

Curtea de Apel Bucureşti a respins, pe 17 mai, solicitarea procurorilor anticorupţie de arestare preventivă a Elenei Burlan-Puşcaş, stabilind că aceasta poate fi cercetată în arest la domiciliu.

Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie ceruseră instanţei arestarea preventivă a inculpatei sub aspectul săvârşirii infracţiunii de luare de mită. Potrivit unui comunicat al DNA, judecătoarea ar fi primit 50.000 de euro de la patru inculpaţi, dintre care doi cercetaţi pentru tentativă de omor calificat.

"În contextul judecării unui dosar penal ce privea săvârşirea unor infracţiuni cu violenţă, inculpata Burlan-Puşcaş Elena, în calitatea menţionată mai sus, a primit, în perioada 2009 - 2010, de la patru dintre inculpaţii vizaţi de cercetarea judecătorească (din care doi cercetaţi pentru tentativă de omor calificat) suma totală de 50.000 euro. Banii respectivi au fost primiţi de magistrat pentru a dispune faţă de cei doi inculpaţi cercetaţi pentru tentativă de omor calificat înlocuirea măsurii preventive a arestării cu măsura obligării de a nu părăsi localitatea de domiciliu, lucru care s-a şi întâmplat în perioada 1 octombrie 2009 - 26 ianuarie 2010", se preciza într-un comunicat al DNA, citat de Agerpres.

Conform aceleiaşi surse, soluţiile pronunţate de judecătoare au fost de fiecare dată desfiinţate de instanţa superioară. Procurorii anticorupţie mai susţin că, în acelaşi context şi pentru aceeaşi sumă de bani, printr-o sentinţă din februarie 2010, Elena Burlan-Puşcaş a pronunţat pedepse cu suspendarea executării faţă de toţi inculpaţii din dosarul respectiv.