”100 de ani în Penalistan” este mesajul pe care unii protestatarii se pregătesc să-l transmită sâmbătă seară coaliţiei PSD–ALDE, la mitingul programat pentru ora 18, împotriva modificării Codurilor Penale, scrie RFI. Manifestanţii s-au mobilizat pe Facebook, iar proteste de stradă vor avea loc în Bucureşti şi alte oraşe din ţară şi străinătate.

proteste 12 mai Vrem Europa nu DictaturaFoto: captura facebook

Roxana Brădăţan, campaigner la mişcarea civică Declic, a explicat la RFI motivul acestui protest: „Protestul anunţat este mai mult ca niciodată îndreptat împotriva clasei politice şi anume împotriva coaliţiei de guvernare, pentru că această nouă sfidare de modificare a Codurilor Penale vine după ce luni de zile, oamenii au fost în stradă şi au spus NU modificării legilor justiţiei”.

”În acest moment, am realizat o nouă pancartă simbol, <<100 de ani de Penalistan>>, deoarece acum, la 100 de ani de la Unire, România vedem că se află la o răscruce de drumuri şi fie ne continuăm calea europeană, fie ne pregătim de 100 de ani de Penalistan”, spune ea. Protestele sunt organizate de comunităţi civice precum Corupţia Ucide, Rezistenţa, Iniţiativa România şi Declic. ​

Proteste față de coaliția de guvernare sunt programate sâmbătă, de la ora 18.00, în București, în peste 20 orașe din țară, dar și în diaspora. Oamenii acuză coaliția PSD-ALDE că nu și-a respectat promisiunile făcute în campania electorală, iar metodele și acțiunile acesteia ”au ca efect îndepărtarea României de standardele europene și democratice și aruncarea ei în liga regimurilor autocratice”. Apelul la protest a fost făcut pe Facebook pe paginile ”Vrem Europa, nu Dictatură”, de către comunitățile civice Corupția Ucide, Rezistenta, Insistăm, Reset, Inițiativa România, Acțiunea Civică Galați, Declic, Uniți Salvăm, Umbrela Anticorupție Cluj și Aradul Civic.