Revista 22: Președintele Academiei Române, Ioan Aurel Pop, Cornel Nistorescu și Dorel Abraham, pe lista colaboratorilor Direcției Securității Statului

de Alina Neagu     HotNews.ro
Joi, 12 aprilie 2018, 11:28 Actualitate | Esenţial


Ioan Aurel Pop
Foto: Agerpres
Peste două sute de nume se află pe prima listă a colaboratorilor aflați în legătura UM 0225, unitatea din cadrul Departamentului Securităţii Statului (DSS) care se ocupa de urmărirea emigraţiei româneşti. Printre acestea, Ioan Aurel Pop - noul președinte al Academiei Române, ziaristul Cornel Nistorescu sau sociologul Dorel Abraham, scrie Revista 22.

În februarie 1985, generalul-locotenet Aristotel Stamatoiu, şeful Centrului de Informaţii Externe (CIE, continuatorul DIE),  a emis un ordin prin care le cerea tuturor unităţilor subordonate  să-şi actualizeze situaţia surselor aflate în legătură şi să transmită datele lor complete către UM 0503 (Cartoteca CIE).

La 13.05.1985, UM 0225, unitatea care se ocupa de urmărirea emigraţiei româneşti, a întocmit un tabel conţinând numele colaboratorilor pe care îi avea în legătură la acea dată, tabel pe care l-a înaintat conform ordinului către UM 0503. Așa numita  ”Brigadă  Antiemigrație” se ocupa cu ”contracararea acţiunilor ostile RSR desfăşurate de centrele de propagandă din străinătate.” Pintre cele 200 de nume aflate pe respectiva listă se află nume sonore ale intelectualităţii româneşti: istorici  (Ioan Aurel Pop, Dan Berindei, Ioan Chiper, Radu Constantinescu), sociologi (Dorel Abraham, Ştefan Costea), ziarişti (Cornel Nistorescu, Adrian Vasilescu, Mihai Pelin), filologi (Ştefan Cazimir, Ion Coja, Ion Deaconescu), medici (Petre Ciobanu, Constantin Gorgos) etc.

Lista celor 200 de colaboratori este alfabetică şi însoţită de menţionarea în dreptul fiecărui nume a sectorului (similarul serviciului de la direcțiile interne ale Securității n.n.) la care se afla în legătură şi a ofiţerului care răspundea de el (de exemplu „225 g-5”, „225 f-11”, unde 225 reprezintă UM 0225, „g” reprezintă sectorul, iar „5” indicativul ofiţerului). Din document lipsește pagina a doua (de la poziția 10 la poziția 23) care nu a fost predată de către SIE și a cărei lipsă nu a fost se pare observată de reprezentanții CNSAS în comisia mixtă atunci când au preluat dosarul. Motiv pentru care, până când SIE se va hotărî să o desecretizeze şi să o predea în conformitate cu prevederile legale, nu vom ști numele celor aflați pe respectiva pagină. Până atunci le putem citi pe celelalte 200.

De departe cel mai cunoscut și actual nume este cel de la poziția 149: Pop Aurel Ioan, „n. 01.01.1955, Sîntioara, jud. Cluj, istoric, Universitatea Cluj-Napoca”. Evident același Ion Aurel Pop devenit recent Președintele Academiei Române. Profesor universitar, doctor în Istorie, membru corespondent al Academiei de Științe, Litere și Arte (Paris) din 1999, membru titular al Academiei Române din 2010 și membru al Academiei Europene de Științe și Artă (Salzburg) din 2013a primit, în 2015,  Ordinul Național "Steaua României" în grad de Cavaler. Cu un CV (http://www.ubbcluj.ro/cv/CV_Ioan-AurelPop_RO.pdf) impresionant, Ion Aurel Pop este astăzi unul dintre cei mai prestigioși istorici din România.

Continuarea în Revista 22.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

6590 vizualizari

 • +11 (15 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Joi, 12 aprilie 2018, 11:38)

  [anonim]

 • +17 (21 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Joi, 12 aprilie 2018, 11:53)

  [anonim]

 • +16 (16 voturi)    
  Gagademia (Joi, 12 aprilie 2018, 12:00)

  Ochii_pe_voi [utilizator]

  Si-a ales seful dupa chipul si asemanarea majoritatii membrilor ei. O adunatura de trogloditi, fosti turnatori sau securisti ceausisti au votat pe unul de-al lor. Orcium România e condusa de aceeasi tagma si de urmasii ei. Un stat mafiotot, anexat prin CRIMA de 'esalonul doi' securisto-comunist, spre a fi jefuit si distrus.
 • -13 (17 voturi)    
  De ce a iesit acum lista asta? (Joi, 12 aprilie 2018, 12:07)

  Frank777 [utilizator]

  Numai pentru ca un roman a ajuns seful Academiei si fanariotii s-au pus pe sabotaje ca sa il compromita.
  • +7 (11 voturi)    
   extraordinar ... (Joi, 12 aprilie 2018, 17:57)

   grongobar [utilizator] i-a raspuns lui Frank777

   ...deci dupa logica dumnitale pana acum seful Academiei Romane a fost un chinez sau poate un papuas si acum ca e roman,hop cu sabotarea...Jalnici mai sunteti.
 • +16 (18 voturi)    
  Vai, nu se poate ! (Joi, 12 aprilie 2018, 12:37)

  tordz [utilizator]

  Patriotul Ioan Aurel Pop ? Inca de pe atunci lupta cu fiara sorosista :)
 • +16 (18 voturi)    
  ... (Joi, 12 aprilie 2018, 12:40)

  Soljenitin [utilizator]

  Ceausescu n-a murit
  Este Dragnea travestit.

  Olteni amandoi. La fel si Multimea Vida formata din divele de Videle, Telemorman.

  Ba oltenilor! Ce aveti, ma nene ma, cu tara asta? De ce vreti sa o omorati?
 • +16 (18 voturi)    
  O jigodie... (Joi, 12 aprilie 2018, 12:47)

  triciupa [utilizator]

  ... cu cv impresionant, un turnator la securitate, asta e noul presedinte al //// romane (academia a murit odata cu venirea comunistilor la putere).
  Pentru astia, nici o mila, nici un dram de intelegere. Astia sunt ticalosii care mi-au distrus tineretea, mie si altor mii de oameni cumsecade, vinovati doar pentru delict de opinie. Nu va uitam si nu va iertam!
  • +11 (13 voturi)    
   sa nu uitam (Joi, 12 aprilie 2018, 16:56)

   Ochii_pe_voi [utilizator] i-a raspuns lui triciupa

   A fost ales rector al univ BB, ceea ce spune multe despre creaturile care populeaza universitatea si cât de jos a decazut aceasta scoala profesionala de diplome din Cluj. La fel la Iasi, unde un impostor fost procuror ceausist a fost votat de nulitatile care isi spun cadre didactice. RUSINE CU ASA UNIVERSITATI, adevarate cloace de securisti, turnatori si progenituri de ale lor.
  • +7 (7 voturi)    
   Nu ne a distrus tinerețea (Joi, 12 aprilie 2018, 19:22)

   Observatory [utilizator] i-a raspuns lui triciupa

   Viața mi a distrus-o ....era la putere cel mai iubit fiu al poporului, Evra grija de popor sa nu se îngrașe , sa nu bea vin, doar vin comunist făcut din ...cine știe, ca vărsa i o săptămâna după un pahar de “Murfatlar “,
   Aveam măsura pantaloni 26 și americanii sau speriat și m-a trimis sa cumpăr de la copii....criminalul a scăpat ușor , l au omorât prea repede, trebuia schingiuit , torturat in fiecare zi, mii de femei moarte din cauza avorturilor clandestine ....și mai sunt unii care latră ca a fost patriot, un criminal needucat și fără minte... da pentru ca veni vorba de academie...și Tovarașa era ...academician.... o Gașca de hoți ca și cum...
   Nimic nu s a schimbat !
   Rușine ...
   • +2 (2 voturi)    
    Nimic nu s a schimbat ! (Joi, 12 aprilie 2018, 21:12)

    nash pandelica [utilizator] i-a raspuns lui Observatory

    de acord. ai dreptate, ba e mai rau.
    pe vremea lui al batran aveau teama, ascundeau furaciunea si nu erau atat de aroganti cat sunt acuma noii commies.
    au averile la vedere si fala, au facut din hotie un merit.

    secoritatea a ramas la fel, urmasa cu mandrie a...regretatului vlad, iar pecurorii si judecatorii au pastrat mentalitatea de prea plecati si ascultatori la secu.

    de fapt, societatea este educata de cei educati in iepoca de aur. halal regenerare.
    orice legatura cu trecutul de dinaintea comunismului, este negata, nimic nu a fost preluat din administratia, politica, jurisprudenta de dinainte de razbel. si cand se aminteste, de acea vrreme, se amintesc lucrurile negative, se incearca o zugraveala inchisa.

    totul a fost preluat de ce era inainte de carciunul lui 89, vopsit in culori...demokratice si trambitzat cum ca ne'am aliniat la ue, la occident.... my arss !

    nistorescu da lectii la ziar si pe diferite sticle, cu superioritatea unui mare senior de pressa.
    la fe si closhca stanescu, ionica crisstoiu, etc.

    temporarul dinaintea alesului la cacademie era hera, fost "supliant" in cc al pcr.

    singurul lucru mai bun este ca poti pleaca din tzara, plin de lehamite si lipsit de sperante...
 • +9 (9 voturi)    
  o intrebare: (Joi, 12 aprilie 2018, 13:07)

  iodixit [utilizator]

  era posibil sa nu primesti dreptul de a iesii din tara la colocvii, intreceri sportive, burse de cercetare etc in strainatate, daca nu semnai ceva contract cu secu?
  ast n-ar fi chiar un pacat capital. daca scriai ceva despre cineva, asta e cu totul alta situatie.
  cred ca n-am auzit de legea lustratiei, iar daca este, e miiiica, mica!
  • +2 (2 voturi)    
   cu cei ce ieseau (Joi, 12 aprilie 2018, 21:21)

   nash pandelica [utilizator] i-a raspuns lui iodixit

   o data in viata, nu se oboseau baietii.
   ei racolau cu acte pe cei care mergeau frecvent, erau cunoscuti in diaspora, aveau niste nume.
   dar, toti care ieseau in interes de serviciu, erau prelucrati verbal de securelul institutiei, primeau indicatii, iar la intoarcere, toti erau obligati sa prezinte asa zisa nota de protocol, in care sa scrie cu cine s'a intalnit, ce s'a discutiat.
   unii mai zelosi, probabil ca veneau cu...exemple. :-))

   pt influentarea si trasul cu urechea la diaspora, foloseau tot dintre cei plecati definitiv, sau popii trimisi la asazisele biserici romanesti.
   diasporenii le ziceau biserici rosii si le cam ocoleau. se prindeau repede cu cine aveau de aface, cine era turnator, agent de influenta, etc.
   mai infiintau cate o asociatie, cenaclu, etc.
 • +15 (15 voturi)    
  fmm (Joi, 12 aprilie 2018, 13:24)

  paranoid_android [utilizator]

  de turnator pres de academie de doi lei
 • +17 (17 voturi)    
  Inca un securist in functiile onorabile ale Statul (Joi, 12 aprilie 2018, 14:23)

  pedepsitorul [utilizator]

  Dupa moartea lui Ceausescu, a existat o categorie de politici care supuneau efectiv societatea.

  Dupa ce societatea si-a castigat libertatea si a iesit de sub comanda politica a Statului, baietii descurcareti' au inceput sa subordoneze institutii!

  In cazul de fata, pe filiera universitara dar cu pedigree securist ... Pop!
 • +13 (13 voturi)    
  vorba lui Geoana, nici ei nu mai stiu cati sunt (Joi, 12 aprilie 2018, 14:54)

  Kivek [utilizator]

  e o RETEA de oameni care au ocupat toate functiile p[ublice importante din Romania si tin tara asta pe loc de 28 ani
 • +12 (12 voturi)    
  mai bine (Joi, 12 aprilie 2018, 15:07)

  nahir [utilizator]

  s-ar intitula ATS = academia turnatorilor la securitate.
 • -10 (16 voturi)    
  Abaterea atentiei de la mizerabilele protocoale (Joi, 12 aprilie 2018, 15:38)

  nutzy spaima revolutiei [utilizator]

  Nu mai conteaza protocoalele mizerabile dintre SRI si LCK(parchetul general,ICCJ,IJ etc ) ci colaboratorii de acum 35 de ani ai securitatii !!!! Pe cand si lista cu colaboratorii fostei securitati (sau urmasii lor) aciuati la GDS,22, si prin alte ONG. Ce stil are sorosistul hodos !!! A copiat listele in 04.03.2018 si le da pe piata in 12.04.2018 in plin scandal cu protocoalele mizerabile ale lck si base !!!
  • +4 (6 voturi)    
   florcicico mama, (Joi, 12 aprilie 2018, 19:25)

   nahir [utilizator] i-a raspuns lui nutzy spaima revolutiei

   ai cetit portocoalele alea?
   Daca nu, nu-ti mai da cu parerea ca asa va invatat pablito la sedinta de colhoz.
 • +4 (4 voturi)    
  pacat ca lipseste pagina 2! (Joi, 12 aprilie 2018, 19:00)

  kingdavidhotel(banat pentru adevar?) [utilizator]

  acolo unde erau cei al caror nume incepe cu B.
  Hm....,
 • -1 (3 voturi)    
  E si Centenar (Joi, 12 aprilie 2018, 19:29)

  Propinatiu [utilizator]

  Problema e că, la Centenar, lumea gândeste numai Istorie, alte soluţii de perspectivă mai apropiată sau mai îndepărtată evaluate putând fi: acad. Răzvan Theodorescu, Lucian Boia, Oliver Jens Schmitt...
 • -1 (1 vot)    
  Cooperatorul (Joi, 12 aprilie 2018, 21:29)

  Omics [utilizator]

  Acuma Academia va încheia un acord de cooperare cu SRI, și astfel I.A. Pop va deveni din colaborator, cooperator. Cheie pentru cine nu înțelege: porcurorii DNA erau doar cooperatori ai SRI (dacă erau colaboratori trebuiau dați afară din magistratură).
 • 0 (0 voturi)    
  O mare porcarie mediatizata si de catre HN, (Vineri, 13 aprilie 2018, 9:19)

  xrogo [utilizator]

  dar raspunsul distinsului academician se pare ca nu a incaput in pagina, nimeni nu l-a intrebat si pe cel acuzat!
  De fapt daca aveati minima bunavointa de-a citi documentul original, Pop apare pe lista, dar in dreptul numelui sau este un mare NU ce spune ceva, nu credeti?
 • +2 (2 voturi)    
  Suntem socati ! Sa vedem daca este adevarat (Vineri, 13 aprilie 2018, 10:56)

  Emil Aluas [utilizator]

  Suntem socati. Ioan-Aurel Pop, ne cunoastem de pe vremea stundentiei, este mai mic decat mine cu 3 ani, a fost la mine acasa in Bloomington, IN, SUA. Am trimis prin el 800 lei uneia din surorile mele de la Cluj. Banii au ajuns. Am specificat in ultimul articol de felcitare pentru numirea lui ca Presedinte al Academiei Romane, ca "sper ca nu a fost colaborator al securitatii comuniste". Desi a fost membru PCR, o speranta in ierarhia comunista, un fel de coleg cu fost mea sotie, Luminita Aluas. Inca mai astept sa vad daca se confirma atasamentul si munca lui pentru securitatea comunista. In cazul in care este adevarat, retrag scrierile mele de felicitare, si a celor pe care-i reprezint. Restul de pe lista publicata nu ma surprinde. In ultimul weekend, la Praga a avut loc o mare demonstratie impotriva fostilor securisti cehi si a informatorilor. Inclusiv impotriva actualului presedinte ceh. Lumea s-a schimbat. O Lege a Lustratiei TREBUIE sa apara si in Romania. Pana cand aceasta lege NU apare, Romania, romanii nu-si vor gasi linistea nici in mormant. Emil Aluas, Fundatia PRO WEST, Cluj-Budapesta.


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by