Dunărea a depăşit vineri, la Brăila, cu 10 cm cota de atenţie şi se îndreaptă către cota de inundaţie, situată la 610 cm, potrivit informaţiilor furnizate de conducerea Sistemului de Gospodărire a Apelor, transmite Agerpres.

Nivelul Dunării înregistrează, la Brăila, o cotă de 560 cm, în creştere cu 6 cm faţă de nivelul înregistrat joi, iar toate sectoarele de dig din Insula Mare a Brăilei, municipiului Brăila şi compartimentul trei al digului Călmăţui - Gropeni - Chiscani se află în faza a II-a de apărare, cu apa urcată la peste un metru din înălţimea taluzului.

Hidrologii au instituit Cod portocaliu pe Dunăre în intervalul 24 martie, ora 6,00 - 31 martie, ora 18,00, pe sectorul Hârşova - Brăila şi în Delta Dunării - judeţele Constanţa, Brăila şi Tulcea.

Având în vedere prognozele care anunţă instituirea Codului portocaliu pe Dunăre, Primăria Brăila a luat deja măsuri pentru a supraînălţa gurile de canalizare din zona Căpităniei Portului, să nu se mai repete episodul din 2010, când Dunărea a atins 713 cm, iar faleza a fost total inundată.

Şeful Sistemului de Gospodărire a Apelor, Adrian Turiac, a dat asigurări că digurile din Brăila sunt pregătite să facă faţă acestor creşteri de debit, "deşi debitele şi cotele pe care le avem acum, la jumătatea lunii martie, sunt specifice lunilor mai sau iunie".

Angajaţii Sistemului de Gospodărire a Apelor Brăila patrulează în permanenţă pe diguri, pentru a monitoriza situaţia şi sunt pregătiţi să intervină pentru a remedia eventualele probleme care apar.