Klaus Iohannis: Romania va sprijini o eventuala majorare modica a contributiei nationale la bugetul UE

de V.M.     HotNews.ro
Vineri, 23 februarie 2018, 23:46 Actualitate | Esenţial


Klaus Iohannis
Foto: Presidency.ro
Romania va sprijini o eventuala majorare modica a contributiei nationale la bugetul UE, astfel incat sa fie mentinute alocari adecvate pentru politicile UE, in special pentru politica de coeziune si politica agricola comuna, a afirmat presedintele Klaus Iohannis vineri, la Bruxelles, unde a participat la reuniunea informala a Consiliului European.

Potrivit unui comunicat difuzat de Presedintie, viitorul cadru bugetar al UE post 2020 a reprezentat pricipalul subiect discutat la acest Consiliul European, iar seful statului a evidentiat in acest sens "importanta mentinerii unitatii statelor membre spre obtinerea unui consens", subliniind totodata faptul ca Romania va actiona, in contextul in care urmeaza sa detina Presedintia UE, pentru facilitarea unui acord politic privind bugetul Uniunii dupa 2020.

Cel de-al doilea subiect important aflat pe agenda reuniunii a vizat aspectele institutionale in perspectiva alegerilor europene din 2019, iar in acest context presedintele Klaus Iohannis a aratat ca tara noastra sustine propunerea Parlamentului European privind noua distributie a mandatelor in legislatura 2019-2024, prin care Romania recupereaza mandatul pierdut in legislatura actuala, urmand ca delegatia de europarlamentari romani sa fie compusa din 33 de membri.


Redam integral comunicatul transmis vineri seara de Administratia Prezidentiala cu privire la participarea presedintelui Klaus Iohannis la reuniunea informala a Consiliului European, la Bruxelles:


"Presedintele Romaniei, domnul Klaus Iohannis, a participat vineri, 23 februarie a.c. la reuniunea informala a Consiliului European, care a avut loc la Bruxelles, Regatul Belgiei.

Principalele subiecte aflate pe agenda au vizat viitorul Cadru Financiar Multianual post 2020 si aspecte institutionale, in perspectiva alegerilor europene din 2019.

In ceea ce priveste viitorul Cadru Financiar Multianual post 2020, discutiile liderilor  europeni s-au concentrat in principal pe calendarul procesului de negociere, prioritatile politice care vor contura arhitectura viitoare a bugetului UE si dimensiunea acestuia dupa 2020.

Pentru Romania, viitorul cadru bugetar al UE post 2020 prezinta o importanta aparte, fiind unul dintre principalele dosare pe care tara noastra le va gestiona pe durata mandatului Presedintiei Consiliului UE.

Presedintele Klaus Iohannis a evidentiat importanta mentinerii unitatii statelor membre spre obtinerea unui consens, subliniind faptul ca Romania va actiona, in calitate de Presedintie a Consiliului UE, pentru facilitarea unui acord politic privind bugetul Uniunii Europene dupa 2020.

Presedintele Romaniei a sustinut importanta ca procesul de negociere sa conduca la un buget al Uniunii ambitios, modern si care sa permita avansarea proiectului european si sa raspunda asteptarilor tuturor cetatenilor UE. In acelasi timp, a evidentiat necesitatea de a avea un buget suficient, care sa sustina in continuare finantarea adecvata a politicilor care au condus la crestere si dezvoltare.

Presedintele Klaus Iohannis a subliniat necesitatea cresterii convergentei ca principala prioritate, cu mentinerea alocarilor substantiale pentru politicile traditionale ale UE, care si-au demonstrat valoarea adaugata si beneficiile pentru statele membre. In acest sens, Presedintele Romaniei s-a pronuntat pentru finantarea adecvata a Politicii de Coeziune in vederea reducerii decalajelor dintre statele membre si regiuni, dar si pentru reformarea acesteia pentru a raspunde cat mai bine nevoilor actuale ale statelor membre UE.

In ceea ce priveste finantarea noilor prioritati, Uniunea Europeana trebuie echipata mai bine cu mijloace financiare care sa permita un raspuns adecvat la noile provocari (securitate si aparare, migratie, cercetare), respectiv adaptarea la noile realitati la nivel global, insa acest lucru nu trebuie sa se faca in detrimentul politicilor si fondurilor care au sustinut substantial procesul de crestere si de recuperare a decalajelor de dezvoltare in interiorul Uniunii.

Presedintele Klaus Iohannis a subliniat ca Romania va sprijini o eventuala majorare modica a contributiei nationale la bugetul UE, astfel incat sa fie mentinute alocari adecvate pentru politicile UE, in special pentru politica de coeziune si politica agricola comuna.

Cu privire la aspectele institutionale, in cadrul reuniunii au fost abordate chestiuni legate de compozitia Parlamentului European pentru mandatul 2019-2024, candidatii "cap de lista" ai partidelor politice europene (Spitzenkandidaten), precum si listele transnationale.

Presedintele Romaniei a aratat ca tara noastra sustine propunerea Parlamentului European privind noua distributie a mandatelor in legislatura 2019-2024, prin care Romania recupereaza mandatul pierdut in legislatura actuala, urmand ca delegatia de europarlamentari romani sa fie compusa din 33 de membri. Distributia propusa de Parlamentul European este obiectiva, echitabila si respecta principiul conform caruia nici un stat nu pierde locuri.

Sefii de stat si de guvern au agreat propunerea Parlamentului European privind noua distribuire a locurilor in perspectiva parasirii Uniunii de catre Marea Britanie.

In privinta candidatilor "cap de lista" ai partidelor politice europene (Spitzenkandidaten), Presedintele Klaus Iohannis a aratat ca experienta din 2014 a fost una pozitiva si ar trebui dezvoltata in continuare, subliniind ca practica trebuie sa respecte echilibrul inter-institutional si sa stimuleze buna cooperare intre institutiile Uniunii Europene, pentru promovarea unei agende comune pro-europene, adaptata intereselor cetatenilor.

Totodata, Presedintele Romaniei a exprimat sprijinul pentru desfasurarea consultarilor cetatenesti, pentru cresterea gradului de constientizare la nivelul cetatenilor europeni asupra subiectelor de actualitate de pe agenda europeana. Presedintele Klaus Iohannis a subliniat ca pentru tara noastra, in calitate de viitoare detinatoare a Presedintiei Consiliului UE, este importanta cresterea gradului de constientizare la nivelul cetatenilor europeni asupra subiectelor de actualitate de pe agenda europeana.

In marja Consiliului European, Presedintele Romaniei a avut o intalnire bilaterala cu Prim-ministrul Republicii Polone, domnul Mateusz Morawiecki, in care au abordat chestiuni legate de agenda europeana, aspecte legate de cooperarea in domeniul securitatii si Initiativa celor Trei Mari."


Citeste mai multe despre   
1304 vizualizari

 • +1 (13 voturi)    
  ha (Sâmbătă, 24 februarie 2018, 0:02)

  Mazeta [utilizator]

  să mai ziceți că nemții sunt zgârciți!..
  • -1 (11 voturi)    
   cred ca n'ai inteles (Sâmbătă, 24 februarie 2018, 0:20)

   nash pandelica [utilizator] i-a raspuns lui Mazeta

   e vorba de preshedintu romaniei !
  • -1 (11 voturi)    
   Cu majorarea aia modica (Sâmbătă, 24 februarie 2018, 0:44)

   Grandgousier [utilizator] i-a raspuns lui Mazeta

   Se poate construi cate un spital in fiecare an!
   • +1 (1 vot)    
    ok... (Sâmbătă, 24 februarie 2018, 9:20)

    liviu_ [utilizator] i-a raspuns lui Grandgousier

    si ce ne-a oprit sa avem 11 spitale noi pana acum?!
    • +3 (3 voturi)    
     bre (Sâmbătă, 24 februarie 2018, 9:59)

     nash pandelica [utilizator] i-a raspuns lui liviu_

     o tzinetzi langa cu spitale.
     spitale sunt, dar cladiri. nu sunt utilate, echipate si nu au doctori si cadre medii.
     iar pe unde se aduc echipamente si instrumente moderne, nu sunt doctori care sa stie a le folosi.
     aia tineri pleaca, ai batranii, multi fug de tehnoloogie...
     asta cu spitalele este la fel ca poezia autostrazilor.
     noi vrem autostrazi, iar restul drumurilor sunt ca vai de ele.
     mai intai sa faca functional din ce avem, spitale, scoli, drumuri rutiere sau cai ferate, apoi sa vedem de ce'ar mai fi nevoie sa si sa construim cu cap. nu ca bechtel, unde s'au apucat dupa care au schimbat treseul la fie care sase luni, fie ca nu aveau exproprierile facute, fie ca se gresise studiul de teren, fie ca nu era parale sa'l plateasca pe constructor, ca degeaba nu'ti face nimeni.
  • +1 (11 voturi)    
   gaura Brexit (Sâmbătă, 24 februarie 2018, 1:50)

   zizin [utilizator] i-a raspuns lui Mazeta

   În prezent RO plătește 1,5 miliarde Euro anual la bugetul UE. Klaus Werner zice că este total de acord cu o ”eventuala majorare modica” a contributiei RO. ”Modică”? Adică cât?
   ½ miliard? 1 miliard? 1½ miliarde? Apropo, Brexit va lăsa o gaură de 13 miliarde Euro anual.
   • +2 (2 voturi)    
    gaura se va imparti (Sâmbătă, 24 februarie 2018, 9:27)

    nash pandelica [utilizator] i-a raspuns lui zizin

    la 27, modic si frateste. :-)
    • +1 (1 vot)    
     €13bn : 27 (Sâmbătă, 24 februarie 2018, 13:23)

     zizin [utilizator] i-a raspuns lui nash pandelica

     Împărțim €13 miliarde la 27 = €482 milioane.
     Este exclus ca mini-țări ca Malta, Cipru, Luxemburg, Slovenia, Croația, Slovacia, ș.a. să accepte socoteala ”frățească”. Va începe tîrguiala pentru ”redistribuiri”.
     RO este a 6-a ca populație din UE27 și a 16-a ca economie.
     Am așa un feeling că Klaus Werner va bate din călcâie și va duce mâna la chipiu: ”Herr Juncker, Jawohl!” când ăsta îi va arăta cartonașul pe care scrie ”Rumänien plus 1 Milliarde Euro”
     Majorare ”modică”, eh?
  • 0 (4 voturi)    
   Cand 3 postaci rusi ii raspund unui postac rus: (Sâmbătă, 24 februarie 2018, 9:34)

   emil bobu [utilizator] i-a raspuns lui Mazeta

   Postacception.

   Pe scurt, Romania ar fi putut fi net consumator de bani UE, dar guvernele PSD au fost prea proaste si prea hoatze pentru a face proiecte cu bani UE.

   Ce proiecte au facut cele 3 guverne Dragnea cu bani UE? Niciunul, pentru ca banii aia sunt greu de furat, iar asta e tot ce-i intereseaza pe PSDisti.

   E greu de crezut cat de cretini sunt PSDistii, cineva le-a dat miliarde de euro gratis, iar ei au refuzat sa-i cheltuie pe ce ii trebuie tarii.
 • +5 (5 voturi)    
  daca am fi asa eficienti (Sâmbătă, 24 februarie 2018, 3:29)

  Coco Whistle [utilizator]

  si la absorbtia fondurilor ce bine ar fi.
 • +2 (2 voturi)    
  primul bugetar al tarii nu da de la el (Sâmbătă, 24 februarie 2018, 9:57)

  cristianfagadar [utilizator]

  Klaus ca orice bugetar nu da da de la el.de ce sa nu dam toti?
 • +1 (1 vot)    
  grof (Sâmbătă, 24 februarie 2018, 10:46)

  DinuDus [utilizator]

  Alo ? Ai dat in boala copiilor, her Klaus ? Dupa ce ca Romania da mai multi bani UE decat primeste de la aceasta structura, tu vrei sa maresti contributia noastra ? Grofule, Romania NU e mosia ta !
  • 0 (0 voturi)    
   Boala copiilor? (Sâmbătă, 24 februarie 2018, 13:30)

   Mart [utilizator] i-a raspuns lui DinuDus

   Hai să ne înţelegem: cotizaţia e una, absorbţia e alta.
   UE finanţează, cu coparticipare, obiective importante, pentru ca ţara să ajungă la standardele celorlate ţări europene dezvoltate.Pentru asta, trebuie să se facă proiecte convingătoare şi să nu se fure banii avansaţi de UE.Dacă nu se fac proiecte - ceea ce este în atribuţia guvernului, avem minister cu miniştri, cu cu o grămadă de secretari de stat, de consilieri, plătiţi regeşte, cu filiale teritoriale - nu se absorb banii. E ca şi abonamentul la teatru - te asiguri să ai loc, dar dacă nu te duci, îţi ia altul locul, dar nu primeşti banii înapoi


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version