Ziua mondiala a luptei impotriva cancerului este marcata, anual, pe data de 4 februarie. Initiativa are drept scop sporirea gradului de informare a opiniei publice in legatura cu problematica oncologica si promovarea celor mai noi si eficiente metode de a combate aceasta boala, scrie Agerpres.

Organizatia Mondiala a Sanatatii si Agentia Internationala pentru Cercetarea Cancerului sprijina Uniunea pentru Controlul International al Cancerului pentru a promova caile menite sa diminueze povara globala a cancerului.

Ziua mondiala a luptei impotriva cancerului este parte a campaniei mondiale in lupta cu cancerul, potrivit Cartei de la Paris, adoptate la summit-ul mondial impotriva cancerului pentru noul mileniu, desfasurat la 4 februarie 2000. Acest document consemneaza necesitatea unei aliante puternice intre cercetatori, profesionisti din domeniul sanatatii, pacienti, guverne, parteneri din industrie si mass-media in lupta impotriva cancerului.

Incepand cu anul 2016 si pana in 2018, sloganul sub care se desfasoara Ziua mondiala de lupta impotriva cancerului este: ''We Can. I Can'' (Noi putem. Eu pot.), un indemn atat colectiv, cat si individual de a lupta impotriva cancerului, noteaza http://www.worldcancerday.org. Se pune accent pe preventie, depistarea precoce a tumorilor maligne si tratamentul acestora, fie el si doar paleativ, in unele cazuri.

Boala este provocata de cresterea necontrolata si multiplicarea celulelor canceroase, care poate afecta orice parte a corpului. Extinderea poate afecta si zonele apropiate tumorii, dar pot aparea metastaze si in zone indepartate. Multe forme de cancer pot fi prevenite prin evitarea factorilor de risc. O mare parte a formelor de cancer poate fi tratata chirurgical, prin radioterapie, chimioterapie, daca boala este depistata in faza incipienta.

Cancerul este una dintre principalele cauze de deces in intreaga lume, afectand anual femei si barbati, tineri si varstnici. Cancerul la plaman, stomac, colon, ficat, san, col uterin sunt cele mai frecvente cazuri care duc la mortalitate, provocand aproximativ 13% din totalul deceselor pe plan mondial.

In prezent, 8,8 milioane de persoane mor din cauza cancerului in fiecare an, in lume, dintre care 4 milioane mor prematur (la varste intre 30 si 69 de ani), precizeaza https://www.uicc.org. Se estimeaza ca in urmatorii zece ani numarul victimelor cancerului va ajunge, anual, la 14 milioane.

Consumul de tutun si alcool, o dieta nesanatoasa, lipsa activitatii fizice, sunt principalii factori de risc. Alti factori sunt infectiile cronice in urma hepatitei de tip B, de tip C si unele cazuri de infectii cu Papilloma Virus (HPV). Cancerul de col uterin este o cauza importanta de deces la femei in tarile in curs de dezvoltare.

Din anul 2015, Ziua mondiala a luptei impotriva cancerului este marcata si in Romania.

''Sunt peste 200 de tipuri de cancer descoperite in lume si doar 65 de milioane de oameni. Impreuna putem sa acceleram progresul in lupta impotriva cancerului prin campanii de constientizare, informare si preventie in randul populatiei. 'Sa Fim Impreuna Impotriva Cancerului' este Campania pe care Federatia Asociatiilor Bolnavilor de Cancer din Romania va continua sa o desfasoare an de an, alaturi de Voi'', este mesajul transmis pe site-ul http://fabc.ro.

La 10 iunie 2015, plenul Senatului a adoptat doua propuneri legislative, prin care 1 octombrie a fost declarata Ziua de lupta impotriva cancerului de san, iar 4 februarie - Ziua luptei impotriva cancerului.

Camera Deputatilor a adoptat proiectul legislativ privind declararea zilei de 4 februarie - Ziua luptei impotriva cancerului, la 13 octombrie 2015, aceasta fiind for decizional in acest caz. In expunerea de motive a actului normativ, se arata ca Ziua mondiala de lupta impotriva cancerului este parte a campaniei universale a luptei cu cancerul, potrivit Cartei de la Paris.

La 10 noiembrie 2015, presedintele Klaus Iohannis a semnat decretul privind promulgarea Legii referitoare la declararea zilei de 4 februarie drept Ziua luptei impotriva cancerului, iar Legea 274/2015 privind instituirea acestei zile a fost publicata in Monitorul Oficial la 13 noiembrie 2015.