Salvamontistii au avut, in anul 2017, peste 5.200 de interventii in cursul carora au fost salvate 6.541 de persoane. Din pacate, 44 de persoane si-au pierdut viata pe munte, trupurile fiind predate serviciilor de medicina legala. Desi, teoretic, s-a inregistrat o scadere a numarului de accidente cu aproape 9 procente fata de anul 2016, practic, acest lucru s-a datorat doar debutului tarziu al sezonului de iarna 2017-2018 si numarului relativ mic de partii pe care s-a putut schia, au anuntat, mircuri, reprezentantii Salvamont Romania, potrivit news.ro.

Interventie SalvamontFoto: Salvamont

Asociatia Nationala a Salvatorilor Montani din Romania si Consiliul Serviciilor Publice Salvamont au centralizat activitatea celor 39 de structuri judetene sau locale Salvamont din cele 24 de judete cu activitate de salvare montana din Romania, pentru anul 2017.

Potrivit statisticii, salvamontistii au fost solicitati sa intervina la 5.238 actiuni de salvare si de acordare a primului ajutor medical, actiuni in care au fost salvate un numar de 6.541 de persoane.

Dintre aceste actiuni un numar de 2.825 de interventii au avut loc in sezonul de iarna, majoritatea pe domeniile de practicare a sporturilor de iarna, restul de 2.413 actiuni inregistrandu-se in sezonul de vara.

Dintre acestea, 2.012 cazuri au fost predate, pentru transport catre unitatile medicale specializate, serviciilor de Ambulanta sau SMURD, 27 de cazuri au fost salvate cu ajutorul elicopterelor SMURD-IGAV , iar 44 de cazuri au fost predate serviciului de medicina legala.

De asemenea, au fost realizate peste 60.000 de actiuni specifice de asigurarea a asistentei de salvare montana in bazele, posturile, refugiile salvamont, in zonele cu aflux turistic mare sau pe perioada desfasurarii unor evenimente sportive sau de alta natura in zona montana.

"Desi, teoretic, se inregistreaza o scadere a numarului de accidente cu aproape 9 procente fata de anul 2016, practic acest lucru se datoreaza doar debutului tarziu al sezonului de iarna 2017-2018 si numarului relativ mic de partii pe care s-a putut schia.

In realitate, numarul turistilor la munte este in continua crestere, acest lucru datorandu-se revigorarii turismului montan pedestru de vara, aparitiei si dezvoltarii de noi activitati montane: cicloturism, mtbike, enduro, rafting, canionyng, parapanta, schi de tura, precum si organizarii de competitii sportive si de agrement de cross montan, schi offpiste, mountainbike, care devin din ce in ce mai populare si reusesc sa adune sute, chiar mii de participanti la start", spun reprezentantii Salvamont Romania.