In cea de-a doua zi de Craciun, in calendarul ortodox si cel greco-catolic exista sarbatoarea asa-numitului Sobor al Maicii Domnului. In plan simbolic, in aceasta zi se aduna pentru cinstirea Maicii Domnului, credinciosii de pe Pamant cu toti Sfintii din Ceruri.

Dupa traditia crestina rasariteana, a doua zi dupa marile sarbatori sunt cinstite persoanele umane care au contribuit la evenimentul sarbatorit. Iar Fecioara Maria este personajul care a facut posibila, din punct de vedere omenesc, Nasterea Mantuitorului Hristos.

Aparuta in secolul al V-lea, Sobor al Maicii Domnului este una dintre cele mai vechi sarbatori celebrate in cinstea Fecioarei Maria.

Cuvantul sobor provine din slavona si inseamna adunare, o intalnire am putea spune astazi, a sfintilor in jurul Maicii Domnului.

Asadar, ne amintim in a doua zi de Craciun de toti cei care sunt apropiati de Maica Domnului, atat aici, pe Pamant, cat si dincolo, in Ceruri.

Este deci o sarbatoare a comuniunii care uneste cele doua lumi, pe sfinti cu credinciosii de pe Pamant, prin intermediul rugaciunii Nascatoarei de Dumnezeu.

Tot la 26 decembrie este sarbatorit si Sfantul Nicodim de la Tismana, care a intemeiat primele manastiri in Tara Romaneasca in secolul al XIV-lea: Vodita si Tismana.