Alexandra Lancranjan, procurorul DNA care instrumenteaza dosarul in care Liviu Dragnea si conducerea firmei Tel Drum sunt acuzati de constituirea unui grup infractional organizat, a postat pe Facebook doua explicatii legate de impactul modificarilor pe care coalitia PSD-ALDE vrea sa le aduca la Codul de procedura penala. "Daca ai descoperi ca cineva ti-a furat din casa ai vrea sa astepti o luna sa afli cine a fost?", scrie procurorul Lancranjan.

Iata exemplele date de procurorul DNA in cele doua postari:

De ce te afecteaza pe tine schimbarile din Codul de procedura penala? (1)

In ancheta procurorul foloseste constatarea tehnico-stiintifica pentru o multime de situatii urgente: cand vrea sa descopere repede a cui este amprenta intr-o spargere de locuinta, cand vrea sa stabileasca daca suspectul furniza droguri sau o alta substanta, cand vrea sa afle care au fost cauzele unei morti suspecte.

Eliminarea constatarii tehnico-stiintifice dintre probele permise inseamna ca niciunul dintre aceste cazuri nu va putea fi facut repede.

Daca ai descoperi ca cineva ti-a furat din casa ai vrea sa astepti o luna sa afli cine a fost?

Daca ar deceda cineva apropiat ai vrea sa stii acum cauza sau mult mai tarziu?

------------

De ce te afecteaza pe tine modificarile Codului de procedura penala? #2

Ioana este intr-o relatie abuziva de cativa ani. In fiecare zi este jignita si amenintata de partenerul ei si convinsa ca nu poate sa iasa din acest calvar. Intr-o zi lucrurile degenereaza si Ioana ajunge la spital in urma batailor.

Procurorul deschide o ancheta penala. Legea acum il obliga sa ia masuri pentru a proteja victima. Ioana este audiata cu privire la cele intamplate si incurajata sa spuna ce i s-a intamplat deoarece este in siguranta

Modificarile Codului de procedura penala dau posibilitatea suspectului de a fi prezent la audierea Ioanei. De maine Ioana va fi nevoita sa declare stiind ca agresorul este in fiecare moment in aceeasi camera!

Desi victimele trebuie protejate! Ne spune tot o Directiva! Iar drepturile suspectului erau aparate prin prezenta avocatului

La fel se poate intampla in cazul traficului de persoane, a victimelor violentei, in cazul gruparilor infractionale!

Tu ce ai spune daca persoana de care iti este frica te-ar privi in fiecare secunda din audiere?