O cruce de argint veche de 350 de ani a fost furata din biserica monument istoric "Sfantul Nicolae" din municipiul Dorohoi, judetul Botosani, a declarat duminica, pentru Agerpres, protopopul de Dorohoi, Stelian Ciurciun, care este si preot la aceasta biserica.

Potrivit acestuia, furtul s-a produs pe 7 decembrie, dupa ce hotii au spart lacasul de cult ctitorit de Stefan cel Mare, distrugand usa de acces, care, si ea, avea o vechime de peste 100 de ani, fiiind o replica a usii originale.

Crucea era confectionata manual in 1668 si cantarea 900 de grame, fiind unul dintre cele mai pretioase bunuri de patrimoniu din lacasul de cult.

De asemenea, persoanele respective, inca neidentificate, au furat un potir de argint datand de la 1886.

"Dupa ce au furat, au incercat sa dea foc. Au aprins un smoc de lumanari, insa minunea dumnezeiasca a facut ca biserica sa nu ia foc. Pagubele sunt mari", a afirmat Stelian Ciurciun.

Spargerea a fost sesizata pe 7 decembrie, cand ingrijitorul bisericii a mers sa porneasca centrala termica.

Preotul a sesizat Politia, care a demarat o ancheta in acest caz.

"S-a intocmit un dosar penal in cadrul caruia facem cercetari sub aspectul savarsirii infractiunii de furt", a precizat purtatorul de cuvant al Inspectoratului Judetean de Politie, Maria Carp.