Capitala concentreaza cel mai mare numar de companii din IT si aproximativ jumatate din angajatii sectorului la nivel national; Clujul pare insa sa fie cel mai dinamic centru IT. Astfel, Bucurestiul gazduieste cel mai mare numar de companii, dar, analizand datele din perspectiva cresterii relative a numarului de societati in principalele judete in care este concentrata industria, rata de crestere relativa pentru perioada 2011-2016 din judetul Cluj a fost de 81%, superioara celei din Bucuresti (38%),scrie Actual de Cluj.

HotNews.roFoto: Hotnews

Datele vin dintr-o analiza pe sase ani a pietei, realizata la comanda asociatiei ARIES Transilvania si prezentata azi la Cluj. Analiza industriei de IT a fost realizata de compania Encore Research si cuprinde o analiza locala si nationala a industriei in perioada 2011-2016.

Potrivit raportului, in 2011 activau pe piata 9.823 companii, iar de atunci trendul a fost unul permanent ascendent.

"Totusi, rata de crestere relativa la anul precedent (calculat ca diferenta numarului de companii, raportata la valoarea anului precedent) a avut doua dinamici de variatie. In perioada 2011-2014, numarul de companii a crescut cu un ritm de 5%-7% anual, pentru ca, din 2015, ritmul sa fie de 10%-11%. In urma programelor de tip schema de ajutor minimis (Start-up Nation), este asteptata o crestere si mai mare a numarului de companii din IT, numarul acestora depasind la finalul anului 2017 17.000 companii", arata analiza.

Cu toate ca Bucurestiul gazduieste cel mai mare numar de companii, analizand datele din perspectiva cresterii relative a numarului de companii in principalele judete in care este concentrata industria, rata de crestere relativa pentru perioada 2011-2016 din judetul Cluj a fost de 81%, superioara celei din Bucuresti (38%), Timis (39%) sau Iasi (71%).

"Dupa cum se observa, daca luam ca reper numarul de companii IT din 2011, practic, in Cluj-Napoca, acest numar aproape s-a dublat in cei 5 ani care au urmat. Se contureaza, de altfel si doua dinamici, una reprezentata de Cluj si Iasi, judete in care numarul de companii a crescut sustinut si Bucuresti si Timis, unde ritmul de crestere a fost mai lent", arata studiul.

Cititi articolul integral de peActual de Cluj.