Asociatia Romana a Producatorilor Internationali de Medicamente (ARPIM) transmite intr-un comunicat ca decizia de a suspenda taxa clawback pentru o anumita categorie de medicamente este o masura care trateaza simptomele, dar nu si cauza problemei si, desi e buna pentru o anumita categorie de pacienti, muta dificultatile de aprovizionare cu medicamente catre alte categorii de pacienti. Aceasta crede ca este momentul ca autoritatile sa modifice modelul taxei clawback so sa aloce banii necesari astfel incat sa nu fie evitata o criza a medicamentelor, relateaza Agerpres.

"Decizia de a suspenda taxa clawback pentru o anumita categorie de medicamente, astfel incat pacientii sa nu mai intampine dificultati in a le gasi in farmacii, este o masura care adreseaza simptomele, nu cauza problemei. Desi salutara pentru o categorie de pacienti, aceasta masura va transfera problemele de aprovizionare cu medicamente catre alte categorii de pacienti. Devine clar ca actualul mecanism de clawback si-a depasit limitele si actioneaza acum impotriva pacientilor. (...) Credem ca este o oportunitate majora pentru autoritati sa aloce banii necesari si sa modifice modelul taxei de clawback, astfel incat pacientii sa nu se mai confrunte cu astfel de situatii", a declarat directorul Relatii Externe al ARPIM Liviu Popescu, se arata intr-un comunicat remis presei.

Potrivit acestuia, companiile membre ARPIM isi arata disponibilitatea de a lucra alaturi de autoritati pentru a gasi "de urgenta" cele mai bune solutii pentru pacientul roman si pentru a evita adancirea crizei de medicamente cu care se confrunta sistemul de sanatate in acest moment.

Miercuri dimineata, premierul Tudose l-a convocat, la Palatul Victoria, pe ministrul Bodog pentru discutii cu privire la lipsa imunoglobulinei de pe piata din Romania. La intalnire au fost convocati si sefii Casei Nationale de Asigurari de Sanatate si Agentiei Nationale a Medicamentului. De asemenea, la discutii au participat reprezentanti ai distribuitorilor de medicamente.

Dupa intalnire, medicul Alexis Cochino, imunolog pediatru la Institutul pentru Sanatatea Mamei si Copilului din Bucuresti, a declarat ca Guvernul va propune saptamana viitoare o ordonanta de urgenta pentru suspendarea pe timp limitat a taxei de clawback pentru produse din plasma.

"Saptamana viitoare se va propune o ordonanta de urgenta pentru suspendarea, pe timp limitat, a taxei de clawback pentru produse din plasma, ceea ce i-a facut pe distribuitorii producatorilor sa promita ca asta ii va readuce pe piata. Cel mai rapid (...), chiar din aceasta luna, unul dintre distribuitori va aduce 900 de flacoane, ceea ce ar trebui sa acopere necesarul pentru cel putin o luna pe imunodeficiente si urgente majore, urmand ca din ianuarie sa fie aduse 2.000 de flacoane de catre acelasi distribuitor", a spus medicul, la finalul intalnirii cu premierul.