Peste 32.000 de crescatori de ovine s-au inscris in programul pentru valorificare lanii prin care se ofera un leu pe kilogramul de lana valorificata, a declarat joi, la Alba Iulia, ministrul Agriculturii, Petre Daea, precizand ca programul va fi continuat si anul viitor, deoarece vrea sa nu mai ramana "niciun fir de lana pe maracini sau sa i se dea foc", relateaza News.ro.

Petre DaeaFoto: Hotnews

"In Romania, din calculele noastre rezulta anual peste 336.000 de tone de lana care pana anul acesta, stiti foarte bine, fie era abandonata, fie i se dadea foc. Era pur si simplu in voia sortii pentru ca cei care cresc ovine nu aveau interesul, neavand unde sa valorifice (...) Lipsa de castig ii determina sa abandoneze acest produs extraordinar. De anul acesta am instituit prin Hotarare de Guvern un sprijin de un leu pe kilogramul de lana, in conditiile in care aceasta lana se valorifica. Am purces la inscrierea celor care cresc ovine si au lana spre valorificare. Am ajuns la un numar de 32.000 de persoane, de crescatori de ovine din tara care s-au inscris in acest program. Sunt realizate patru centre de valorificare a lanii. Am gasit unitati de industrie care se pot modula pe produse din lana si abia asteapta sa facem ceea ce trebuie sa legam lantul. Nu este usor", a spus ministrul Agriculturii.

El a adaugat ca la inceput castigurile vor fi mici din valorificarea lanii deoarece nu exista desfacere si o valorificare superioara a acestui produs, insa in timp se va ajunge "sa se castige pe masura".

"Acest sprijin de 1 leu pe kilogramul de lana va continua si anul viitor, astfel incat sa nu lasam nici un fir de lana pe maracini sau sa i se dea foc. Sa il aducem acolo unde valoarea lui poate fi ridicata prin folosire superioara intelegand ca avem si posibilitatea avand in vedere resursa dar avem si mintea necesara si forta de munca pe care vrem sa o folosim legand astfel interesul local de acest produs minunat", a mai spus Daea.

Ministrul Agriculturii, Petre Daea, s-a aflat, joi, la Alba Iulia, unde a participt la Campania de informare si promovare a consumului de carne si produse din carne de oaie "Alege oaia!". Evenimentul se desfasoara in aceste zile in santurile Cetatii din Alba iulia si la el participa zeci de oieri din judetul Alba si producatori de branza si produse din carne de oaie.