Comisia Europeana nu renunta la MCV inca cel putin un an: "Provocarile la adresa independentei sistemului judiciar reprezinta o serioasa sursa de ingrijorare"

de Red. Stiri     HotNews.ro
Miercuri, 15 noiembrie 2017, 11:08 Actualitate | Esenţial

Frans Timmermans
Foto: gov.ro
"Provocările la adresa independenței sistemului judiciar reprezintă o serioasă sursă de îngrijorare", arata Comisia Europeana intr-un comunicat de presa care sumarizeaza Raportul oficial privin MCV. "Comisia nu poate încă să concluzioneze că obiectivele de referință ale MCV sunt, în acest moment, îndeplinite în mod satisfăcător, deși datorită progreselor înregistrate unele obiective se apropie de acest stadiu", se mai arata in comunicat. Un alt element important e anuntul Comisiei ca o noua evaluare MCV va fi realizata spre sfarsitul anului 2018, ceea ce inseamna ca cel putin inca un an mecanismul va fi activ.

Reamintim ca ministrul Justitiei, Tudorel Toader, anunta in 4 septembrie ca vrea ridicarea MCV la inceputul anului viitor: "MCV-ul, sigur, eu exprim o doză de optimism ca să fie ridicat la începutul lui 2018, pentru faptul că sunt 12 recomandări pe care le avem de îndeplinit (...) și de când sunt ministru, și anterior, s-au făcut toate diligențele pentru îndeplinirea acelor recomandări" (Sursa: Agerpres)

Prim-vicepreședintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, a declarat, potrivit comunicatului citat, ca "am constatat progrese în unele domenii, dar mai sunt încă multe de făcut. România a pus în aplicare unele dintre recomandările noastre, dar în privința altora nu a realizat până acum progrese suficiente. Mă bazez pe guvernul României să continue reformele necesare și să evite regresul, astfel încât să putem colabora în vederea atingerii obiectivului de finalizare a MCV în cadrul actualului mandat al Comisiei".

"Comisia rămâne de părere că, printr-o cooperare loială între instituțiile statului, printr-o orientare politică ferm ancorată în realizările trecutului și prin respectarea independenței sistemului judiciar, România va putea, în viitorul apropiat, să pună în aplicare recomandările restante și, prin urmare, să îndeplinească în mod satisfăcător obiectivele de referință ale MCV. Către sfârșitul anului 2018, Comisia va evalua din nou progresele realizate", se mai arata in comunicat.

Raportul de astăzi, care nu a fost publicat pana la ora scrierii acestei stiri, analizează în mod concret progresele înregistrate în ceea ce privește punerea în aplicare a celor 12 recomandări formulate de Comisie în raportul său din ianuarie 2017 privind MCV.

Comunicatul de presa integral (sursa: Comisia Europeana)

Comisia Europeană a publicat astăzi cel mai recent raport al său referitor la etapele parcurse de România pentru a-și îndeplini angajamentele privind reforma judiciară și combaterea corupției, în contextul Mecanismului de cooperare și de verificare (MCV) instituit în 2007, când România a aderat la Uniunea Europeană.

Raportul de astăzi analizează în mod concret progresele înregistrate în ceea ce privește punerea în aplicare a celor 12 recomandări formulate de Comisie în raportul său din ianuarie 2017 privind MCV.

Prim-vicepreședintele Frans Timmermans a declarat: „Am constatat progrese în unele domenii, dar mai sunt încă multe de făcut. România a pus în aplicare unele dintre recomandările noastre, dar în privința altora nu a realizat până acum progrese suficiente. Mă bazez pe guvernul României să continue reformele necesare și să evite regresul, astfel încât să putem colabora în vederea atingerii obiectivului de finalizare a MCV în cadrul actualului mandat al Comisiei.

Ultimul raport al Comisiei din ianuarie 2017 a trecut în revistă progresele generale înregistrate în ultimii zece ani și a identificat 12 recomandări specifice care ar ajuta România să avanseze în direcția îndeplinirii tuturor obiectivelor de referință ale MCV. Potrivit raportului publicat astăzi, s-au realizat progrese în privința unora dintre aceste recomandări; este vorba, în special, despre recomandarea de a institui un sistem pentru verificarea conflictelor de interese din domeniul achizițiilor publice (PREVENT), care a fost pusă în aplicare în mod satisfăcător. Comisia constată, de asemenea, că s-au înregistrat progrese și în privința altor recomandări, sub rezerva aplicării lor în practică. În același timp, Comisia constată că ritmul global al reformelor a stagnat în cursul anului 2017, ceea ce a dus la încetinirea punerii în aplicare a recomandărilor restante, cu riscul redeschiderii unor chestiuni care, în raportul din ianuarie 2017, au fost considerate închise. Provocările la adresa independenței sistemului judiciar reprezintă o serioasă sursă de îngrijorare.

Comisia nu poate încă să concluzioneze că obiectivele de referință ale MCV sunt, în acest moment, îndeplinite în mod satisfăcător, deși datorită progreselor înregistrate unele obiective se apropie de acest stadiu. Comisia rămâne de părere că, printr-o cooperare loială între instituțiile statului, printr-o orientare politică ferm ancorată în realizările trecutului și prin respectarea independenței sistemului judiciar, România va putea, în viitorul apropiat, să pună în aplicare recomandările restante și, prin urmare, să îndeplinească în mod satisfăcător obiectivele de referință ale MCV. Către sfârșitul anului 2018, Comisia va evalua din nou progresele realizate.

 

Context

La 1 ianuarie 2007, Comisia a instituit un mecanism de cooperare și de verificare pentru a evalua progresele înregistrate în raport cu angajamentele asumate de România în domeniul reformei judiciare și al combaterii corupției. Comisia prezintă în mod regulat rapoarte privind progresele înregistrate în aceste domenii. Primul raport al Comisiei a fost publicat la 27 iunie 2007. Rapoartele se bazează pe contactele cu statele membre, cu societatea civilă, cu organizații internaționale, cu experți independenți și cu diverse alte surse. Concluziile Comisiei și metodologia utilizată în cadrul MCV s-au bucurat în mod constant de un sprijin ferm din partea Consiliului de Miniștri.

În raportul anterior privind MCV din ianuarie 2017, Comisia a evaluat și a trecut în revistă realizările din ultimii 10 ani și etapele care mai trebuie parcurse în vederea îndeplinirii obiectivelor MCV. Comisia a formulat 12 recomandări, axate în majoritate pe responsabilitatea și pe răspunderea autorităților române, precum și pe garanțiile interne necesare pentru a asigura ireversibilitatea rezultatelor. Raportul a evidențiat faptul că rapiditatea procesului va depinde de cât de repede va putea România să pună în aplicare recomandările într-un mod ireversibil și, de asemenea, de evitarea evoluțiilor negative care ar putea pune sub semnul întrebării progresele din ultimii 10 ani.

Raportul de astăzi se referă la perioada care a trecut din ianuarie 2017. El conține evaluarea Comisiei privind modul în care autoritățile române au pus în aplicare cele 12 recomandări și este completat de un document de lucru al serviciilor Comisiei care prezintă analiza detaliată efectuată de aceasta, pe baza dialogului continuu dintre autoritățile române și serviciile Comisiei.

Material sustinut de Julius Meinl

Ce-am pierdut? Fericirea. Cantările unei lumi dispărute vin de la formația Trei Parale. Vezi partea a doua și țitera

Am pierdut totul, Fericirea, mai ales. Cred cei de la "Trei parale". O spun ei, cei care sunt în preajma fericirii mereu. Ce-ți trebuie altceva mai mult decât să știi să cânți, de la țițeră la fluier. Să culegi cântece de la țărani. Cu care te împrietenești, fluierând, culegând mere, cosind fân. Poate doar să ai chef, la nunți și botezuri. VIDEOinterviu cu formația Trei Parale.

3814 vizualizari

 • +20 (20 voturi)    
  Cu biciul se schimba Romania ! (Miercuri, 15 noiembrie 2017, 11:22)

  Venier [utilizator]

  Daca ar fi dupa voi cei de de pe malurile dambovitene tara asta ar fi o satrapie.

  Bravo Bruxelles !
 • +18 (18 voturi)    
  cata Rusine Mai Inghitzim din cauza P$D ? (Miercuri, 15 noiembrie 2017, 11:26)

  un domn [utilizator]

  Oameni Buni ! Ciuma Roshie P$D Compromite Efortul Fiecaruia de mai bine , sansa Fiecarui Roman, INCLUSIV Destinul votantilor P$D ! P$D Este Calamitate Nationala !!!
 • +22 (22 voturi)    
  MCV este cel mai bun lucru (Miercuri, 15 noiembrie 2017, 11:26)

  sadestwank [utilizator]

  care s-a intamplat tarii asteia din 90 incoace. As extinde programul pe toata linia de la administratia locala la guvern.
 • +16 (16 voturi)    
  a (Miercuri, 15 noiembrie 2017, 11:30)

  adrian67 [utilizator]

  De cand e PSD ( Partidul Sutilor lui Daddy) s-a regresat in domeniul justitiei. Nu scapam de MCV cat avem PSD.
 • +4 (4 voturi)    
  PSD-ul intarzie ameliorarea imaginii Romaniei (Miercuri, 15 noiembrie 2017, 11:31)

  animatron [utilizator]

  E trist ca se ajunge la inca o prelungire a MCV, partial meritat din cauza actiunilor la limita stupiditatii politice a unor indivizi ca dl Iordache de la PSD, cu faimoasa OUG13.

  Din cauza incrancenarii cu care o parte a clasei politice, penale, incearca de cativa ani sa distruga institutii de lupta anticoruptie, unele state din UE ostile tarilor din Est (Olanda e lider in privinta asta) au acum iarasi o justificare pentru a santaja Romania cu acest mecanism de control si verificare.

  Cei din PSD care se pretind a fi mari romani si patrioti nu fac decat sa ofere involuntar arme celor care ne-ar vrea scosi din UE sau macar din viitorul "nucleu dur" al unei UE reformate.

  Romania incearca sa prinda trenul acestei restructurari si vrea sa fie contabilizata alaturi de tari fondatoare ale UE, dar cruciada anti-justitie lansata de PSD si penali din alte partide ofera argumente celor care vor sa ne refuze acest rol.

  O Romanie marginalizata in UE chiar de alte tari "aliate", pusa in acelasi cos cu alde Ungaria sovinizata, e un cadou facut lui Putin si Rusiei agresive, intotdeauna bucuroasa sa vada diviziuni intre tarile UE, sa vada cum europenii se blocheaza intre ei.

  PSD-ul ar trebui sa arate mai multa responsabilitate pentru Romania si mai putina toleranta fata de figurile controversate din partid.

  In caz contrar, nu putem dori decat multi ani de puscarie acestor falsi patrioti, slujitori fara voie ai Rusiei.
 • +6 (6 voturi)    
  Min. Justitiei considera raportul pozitiv !?! (Miercuri, 15 noiembrie 2017, 11:39)

  lp [utilizator]

  Toader e un comunist ordinar - urmeaza linia lui Dragnea si Tariceanu, "nu e cum cititi voi, ci cum va explic eu !"
 • +6 (6 voturi)    
  tema de gandire pentru Tudorel: (Miercuri, 15 noiembrie 2017, 11:42)

  dan.c [utilizator]

  Cum va simtiti sa fiti perceput ca o sluga umila a lui Dragnea?
  In cativa ani, de Dragnea nu-si va aminti nimeni. V-ati dat cinstea pe o punga goala.
 • +5 (5 voturi)    
  Acesta este (Miercuri, 15 noiembrie 2017, 11:48)

  Geirge [utilizator]

  Un comunicat cu dedicație specială: Pentru Liviu Dracnea.
 • +1 (1 vot)    
  Eu as extinde la plan european (Miercuri, 15 noiembrie 2017, 11:49)

  bfc [utilizator]

  Romania a fost pilot pentru acest program si si ncer sa fiu as vrea sa vad programul MCV extins in toate tarile europene.

  Daca toata Europa se lupta cu politicienii corupti si ii elimina, revenirea la stare anterioara va fi mult mai grea; plus ca toata populatia Europei, mai ales statele estice, vor fi educate sa nu mai tolereze coruptia si "mica atentie".
  • +2 (2 voturi)    
   grupul de la Visegrad merge in URSS (Miercuri, 15 noiembrie 2017, 12:04)

   un domn [utilizator] i-a raspuns lui bfc

   UE nu isi pierde vremea cu aceia, ci, doar cu Cei Care Merita !
  • +1 (1 vot)    
   MCV PERMANENTIZAT (Miercuri, 15 noiembrie 2017, 13:33)

   ninaearar [utilizator] i-a raspuns lui bfc

   Eu as pastra MCV numai pentru Romania si l-as face PERMANENT. Tara asta musteste de coruptie. Totul este atins de coruptie, unde mergi, in orice domeniu. Nu exista asa multa coruptie decat in aceasta tara saraca din marginea Europei.
 • +7 (7 voturi)    
  Cei de la Bruxelles au motive foarte intemeiate... (Miercuri, 15 noiembrie 2017, 11:51)

  Cataleya [utilizator]

  ...sa continue MCV.

  Si nu este vb doar de mizeriile concrete care se petrec acum in domeniul legilor justitiei.
  Ei analizeaza foarte atent tendinta si directia sustinute public de Dragnea si Tariceanu prin declaratiile lor extrem de agresive la adresa ambasadelor si a UE si in general la adresa tuturor celor care le atrag atentia ca Romania nu se indreapta intr-o directie buna..
  UE studiaza foarte atent activitatea politica din Romania, in ansamblul ei. Este totusi vb de cei doi oameni care conduc Romania.
 • +2 (2 voturi)    
  sa continue MCV (Miercuri, 15 noiembrie 2017, 12:12)

  Vendetta007 [utilizator]

  ...cat timp o fi p$d la putere: guvern, (sh)parlament, primarii etc.
 • +2 (4 voturi)    
  Tudorel- Pilat din Pont- Toader, (Miercuri, 15 noiembrie 2017, 12:34)

  Susufler0 [utilizator]

  vremelnic ministru al justitiei dovedeste ca nu-i mai breaz decat ceilalti ministri ai Justitiei care l-au precedat, poate doar mai titrat, si mai profesionist in profesia de baza !

  Altfel nu se explica similitudinea reactiei sale fata de Raportul MCV cu cea a reactiilor fostilor MJ aflati la vremea lor in aceiasi situatie ca si el !

  Cum poti sa spui ca Raportul MCV este bun ? Doar daca esti tembel sau om politic poti spune asta !

  PS. Ori Tudorel nu-mi pare a fi tembel (Sa se fi inscris pe furis in PSD ?)
 • -2 (2 voturi)    
  functionar si asta (Miercuri, 15 noiembrie 2017, 13:48)

  razeshu [utilizator]

  functionarii de genul astuia baga Europa n groapa. La fel cum baietii finuti din UK/FR luau de bune in anii '30 "asigurarile" mustaciosului ca va respecta granitele, independenta statelor invecinate,.. . Pana s-au trezit ca a venit ala peste ei. Nu au invatat lectia deloc. Au continuat sa fie politicosi cu smecherasii astia din Est. Cu imbratisari, pupici pe obraji in fata camerelor. La final fiecare a plecat multumit acasa, cu propria versiune, ferm convins ca si celalalt il aproba in totalitate. Al nostru a inteles ca strangerea de mana in fata flash urilor e un fel de dezlegare la furat. Aia au inteles ca ai nostri se lasa de furaciuni si intaresc justitia. Si uite asa, in lipsa unor atitudini ferme s-a cangrenat situatia si ne-am trezit cu un Orban, o Polonie bezmetica in cautarea identitatii, un Livache care vrea sa legalizeze furtul( si indirect prin eliberarile recente din inchisori - violul si crima).


Abonare la comentarii cu RSSBuchete.ro de 12 Ani: Florarie Online cu Livrare Flori la Domiciliu in Bucuresti

ESRI

Top 5 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version