Seful statului roman si-a inceput discursul adresand condoleante Mexicului pentru victimele cutremurului care a lovit tara marti seara.

A continuat vorbind despre insecuritatea generata de atentatele teoriste, dar s-a referit si la inechitatile care domnesc in lume, 'chiar si in tarile dezvoltate si tolerante", si care conduc la sustinerea teorismului:

"Oameni din intreaga lume inca sufera de efectele brutale ale razboiului, saraciei, inegalitatii si nedreptatii. Tensiunile asupra identitatii si credintei culturale sunt in crestere chiar si in societatile traditional deschise si tolerante. Dezastrele naturale provoaca pagube tot mai mari de la an la an. Atacurile teroriste adancesc sentimentul de insecuritate. Chiar daca exista anumite perceptii conform carora Natiunile Unite nu au gestionat corespunzator multitudinea si complexitatea noilor crize, este evident ca nicio alta cale nu este mai potrivita decat multilateralismul in identificarea unor solutii viabile pentru actualele provocari la nivel mondial"

Iohannis sustine ca este nevoie de o Curte Internationala a Teorismului precum si de infiintarea unor comisii care sa cerceteze impactul si cauzele migratiei internationale pentru a determina intreaga dimensiune a migratiei si a propune solutii concrete.

"Continuam sa fim preocupati de evolutiile din domeniul securitatii din regiunea noastra, dar si din jurul acesteia. Conflictele prelungite din regiunea Marii Negre raman o amenintare serioasa. Suntem inca martori ai unor actiuni intreprinse in detrimentul principiilor si normelor dreptului international", a mai declarat presedintele