Regia Nationala a Padurilor - Romsilva transmite, joi, referitor laprotestul activistilor Greenpeace dintr-o padure din Muntii Ciucas, ca padurea respectiva nu indeplinea criteriile de incadrare in categoria padurilor cvasivirgine si sustine ca actiunea activistilor este ilegala si blocheaza cu buna stiinta activitatea unei regii, raspandind in acelasi timp acuzatii grave si informatii false, scrie News.ro.

"Lucrarile silvice efectuate in Unitatea de Productie VI Bratocea, unitatea amenajistica 14A, sunt legale, in conformitate cu amenajamentul silvic in vigoare, avizat favorabil de Agentia pentru Mediu Prahova si custodele sitului NATURA 2000. In conformitate cu Ordinul de Ministru 3397 din 2012, s-a solicitat avizul Garzii Forestiere Ploiesti pentru lucrarile silvice, avizul favorabil, cu numarul 13170, fiind obtinut in 8 noiembrie 2016. Prin acest aviz, Garda Forestiera Ploiesti a confirmat, in urma verificarilor, ca padurea respectiva nu indeplineste criteriile de incadrare in categoria padurilor cvasivirgine", sustin reprezentantii Romsilva.

Ei spun ca protestul organizat, joi, de Greenpeace Romania, in padurea din Muntii Ciucas, este o actiune ilegala, activistii nefacand altceva decat sa blocheze activitatea regiei.

"Regia Nationala a Padurilor - Romsilva a fost tot timpul deschisa si receptiva la dialogul cu organizatiile de mediu, inclusiv cu Greenpeace Romania, careia i-a oferit tot sprijinul in actiunile de identificare si includere a padurilor virgine si cvasivirgine in Catalogul National al Padurilor Virgine si Cvasivirgine, existand inclusiv un protocol de colaborare in acest sens", subliniaza ei.

Romsilva mai spune ca organizatia raspandeste deliberat informatii false, actionand cu rea credinta pentru a prejudicia imaginea si interesele Regiei Nationale a Padurilor, in conditiile in care Greenpeace Romania a lansat acuzatii grave si despre o seria de lucrari silvice din Sibiu.

"In consecinta, Regia Nationala a Padurilor - Romsilva va utiliza toate parghiile legale pentru a recupera prejudiciile create si va sesiza organele de cercetare penala", au conchis reprezentantii Romsilva.

Zece activisti ai Greenpeace Romamia protesteaza, joi, in padurea Bratocea, din Muntii Ciucas, fata de faptul ca autoritatile au emis autorizatie de exploatare intr-o padure despre care cei de la Greenpeace spun ca este cvasi-virgina.

"Am descoperit aici nu numai ca se taie copaci batrani de peste 180 de ani, cum se poate vedea acolo, ci si ca se eploateaza pe valea raului Bratocea, care a fost aproape integral distrus. (...) Este o padure batrana, este o padure care a fost inventariata ca fiind virgina acum 12, 13 ani, nu si-a pierdut acest caracter pana in momentul in care s-a emis autorzatia de exploatare", spune unul dintre activistii Greenpeace intr-un film transmis live pe pagina de Facebook a organizatiei.