Mai multi activisti ai Greenpeace Romania protesteaza, joi, intr-o padure din Muntii Ciucas, in apropierea raului Bratocea, fata de faptul ca un operator privat ar exploata lemn dintr-o padure cvasi-virgina, scrie News.ro. In replica, reprezentantii Garzii Forestiere Ploiesti spun ca padurea nu indeplinea toate criteriile pentru a fi catalogata drept virgina sau cvasi-virgina si ca in ultimii 30 de ani de acolo s-au exploatat sute de metri cubi de lemn.

Zece activisti ai Greenpeace Romamia protesteaza, joi, in padurea Bratocea, din Muntii Ciucas, fata de faptul ca autoritatile au emis autorizatie de exploatare intr-o padure despre care cei de la Greenpeace spun ca este cvasi-virgina.

"Am descoperit aici nu numai ca se taie copaci batrani de peste 180 de ani, cum se poate vedea acolo, ci si ca se eploateaza pe valea raului Bratocea, care a fost aproape integral distrus. (...) Este o padure batrana, este o padure care a fost inventariata ca fiind virgina acum 12, 13 ani, nu si-a pierdut acest caracter pana in momentul in care s-a emis autorzatia de exploatare", spune unul dintre activistii Greenpeace intr-un film transmis live pe pagina de Facebook a organizatiei.

Acesta sustine ca arborii din padurea Bratocea sunt copaci seculari taiati pentru a ajunge lemn de foc si ca in acest fel se distruge mediul in care traiesc numeroase animale salbatice.

"Cerem in mod public ca ministerul (Ministerul Apelor si Padurilor - n.r.) sa realizeze acest inventar national ca sa stim in mod clar care sunt acele paduri care trebuie protejate", mai spune activistul Greenpeace.

Contactat telefonic, seful Garzii Forestiere Ploiesti, Viorel Mihalcioiu, a declarat pentru News.ro ca padurea in care se face exploatarea si care se afla in administrarea Romsilva prin Ocolul Silvic Maneciu nu indeplinea toate criteriile pentru a fi incadrata ca padure virgina sau cvasi-virgina.

"Garda Forestiera avea datoria sa verifice indeplinirea unor indicatori de catre un arboret in acea zona, s-a constatat ca unul dintre indicatori nu este indeplinit, motiv pentru care padurea nu poate fi clasata drept virgina sau cvasi-virgina", a spus Mihalcioiu.

Intrebat despre ce indicator este vorba, acesta a precizat ca padurea respectiva nu indelineste criteriul legat de exploatare, intrucat in ultimii 30 de ani de acolo au fost deja exploatati aproximativ 300-400 de metri cubi de lemn.

Autorizatia pentru exploatare a fost data unui operator privat, care va taia in acea padure aproximativ 150-200 de metri cubi.

Reprezentantul Garzii Forestiere Ploiesti a mai spus ca este vorba despre "taieri de conservare a padurii de intensitate redusa".